Said Šaban (©AFP)
Said Šaban (©AFP)

Predsednik Anžea uhapšen zbog malverzacija sa transferima

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.04.23. | 09:21

Said Šaban, sa kojim je Crvena zvezda sarađivala oko pozajmice Loisa Dionija, mora na sud. Za to vreme, bivši napadač crveno-belih je počeo da trenira posle višemesečnog bolovanja zbog kidanja prednjih ukrštenih ligamenata, ali prekasno da bi pomogao svom timu protiv Klermona (nedelja, 15) u 30. kolu francuske Lige 1

Kakvo čudo je potrebno da se dogodi, pa da Anže preživi ovu sezonu u francuskoj Ligi 1? Samo pobede u nizu mogu da probude crno-belima nadu o opstanku, mada ni one nisu garant, jer bezbedna zona im je trenutno udaljena čak 14 bodova. Zbog toga tim kojem je ovo osma uzastopna sezona u elitnom rangu mora da traži pobedu ove nedelje od 15 časova, na gostovanju Klermonu u 30. kolu.

Anže je od ulaska u Ligu 1 2015. godine konstantno bio pri sredini tabele. Najbolji rezultat je ostvario te prve sezone, kada je bio deveti, a najlošiji prošle, zauzimanjem 14. mesta. Ipak, sa krizom kao u aktuelnom šampionatu nije se do sada susretao.

Izabrane vesti

Loši rezultati, porazi u nizu, te smene dvojice trenera Žerala Batikla i Abdela Buhazame samo su deo crne slike. Ogroman problem bio je i teška povreda nekadašnjeg napadača Crvene zvezde Loisa Dionija sredinom septembra, taman kada je pogocima Okseru i Troi nagovestio povratak golgeterske forme. Pokidao je 30-godišnji napadač prednje ukrštene ligamente, zbog čega je morao na dugo bolovanje.

Ipak, najveću muku po Anže predstavljala je neočekivana ostavka dugogodišnjeg predsednika kluba Saida Šabana sredinom marta, pod kojim su crno-beli i stekli prvoligaški status. Tada je vodeću funkciju prepustio svom sinu Romanu Šabanu. Tek sada je izašlo na videlo zašto je Alžirac napustio klub, protiv njega je u martu pokrenuta istraga zbog “pranja” klupskog novca, a pre desetak dana je on uhapšen.

15.00: (1,85) Klermon (3,50) Anže (4,40)

Optužen je da je putem posrednika koji su se predstavljali kao agenti igrača, a nisu imali neophodne licence, iz klupske kase „izvukao“ poveću svotu novca. Saslušanje mu je zakazano za 6. jun,

Sa Šabanom i njegovim saradnicima uprava Crvene zvezde je pregovarala na leto 2021. godine, kada je pred kraj prelaznog roka angažovala Dionija na jednogodišnju pozajmicu. Tada crveno-beli nisu platili francuskom prvoligašu nikakvo obeštećenje, već su samo preuzeli njegovu platu do kraja te sezone.

Navijači Anžea sa porukom za predsednika (©AFP)Navijači Anžea sa porukom za predsednika (©AFP)

Dioni u Zvezdi nije imao značajnu ulogu. Sakupio je 17 nastupa, na šta je rasporedio 825 minuta, uz učinak od po tri gola i asistencije. Prošlog leta se Francuz vratio u Anže, a od početka sezone do teške povrede uglavnom je bio starter.

Dobra vest po Anže je ta što je Dioni napokon počeo da trenira u punom ritmu. Početkom marta je okončao bolovanje i počeo sa samostalnim treninzima, a od početka tekuće nedelje radi normalno sa ekipom. Kada ćemo da ga vidimo na terenu, pitanje je, ali sigurno neće da bude u konkurenciji za meč sa Klermonom. S obzirom na to u kakvoj je situaciji Anže, raspucan golgeter je preko potreban sadašnjem treneru Aleksandru Dužeu. Anže ima drugi najneefikasniji napad u ligi, postigao je samo 23 pogotka, dva više od Ajačija.

Pobeda u prošlom kolu nad Lilom (1:0) bila je Anžeu prva prvenstvena još od 18. septembra prošle godine, kada je savladana Nica. To je bila poslednja utakmica koju je Dioni odigrao pre nego što se povredio.

Lois Dioni (©AFP)Lois Dioni (©AFP)

Današnji protivnik Dužeovog tima Klermon takođe ima problem sa napadom. Srpski centarfor Komnen Andrić ima kilu, zbog čega nije u konkurenciji za ovaj duel. Nekadašnji fudbaler zagrebačkog Dinama je najunčikovitiji igrač Klermona ove sezone, sa po četiri gola i asistencije, zbog čega je jasno koliko će da nedostaje svom timu protiv Anžea. Domaćin takođe ne može da računa ni na levog beka Bailu Dijala, koji je polomio nožni palac, zbog čega je morao da otvori bolovanje.

O borbi za opstanak Klermon za sada ne mora da razmišlja, 11. je na tabeli sa 14 poena više od Strazbura, koji je ispod crte. Uz to, u seriji je od dva vezana trijumfa, nad Ajačiom (2:1) i Troom (2:0). U prvoj polusezoni, sredinom januara, Klermon je savladao Anže kao gost sa 2:1.

---------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

FRANCUSKA 1 – 31. KOLO

Petak

Tuluz - Lion 1:2 (1:1)

/Abukal 37 - Lakazet 34 pen, Kosta 88 ag/

Subota

Ren - Rems 3:0 (2:0)

/Doku 9, 19, Teate 68/

PSŽ - Lans 3:1 (3:0)

/Mbape 31, Vitinja 37, Mesi 40 - Frankovski 60p/

Nedelja

13.00: (1,55) Lil (4,10) Monpelje (6,00)

15.00: (2,45) Okser (3,10) Nant (3,15)

15.00: (3,25) Brest (3,25) Nica (2,40)

15.00: (1,85) Klermon (3,50) Anže (4,40)

15.00: (1,78) Strazbur (3,45) Ajačio (5,00

17.05: (1,42) Monako (5,00) Lorijan (8,00)

20.45: (1,22) Marselj (6,50) Troa (12,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

AnžiLois DioniFrancuska 1Francuska Liga 1Liga 1Klermon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara