Predsednik Saveza uhapšen na poluvremenu “najvišeg derbija na svetu” i usledio je preokret (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.11.20. | 02:43

Ekvador slavio u Boliviji

Ekvador i Bolivija ne spadaju među sile južnoameričkog fudbala kao što su to Brazil, Argentina, Urugvaj, pa i Čile, Kolumbija, Paragvaj i Peru. Bolivija je poslednji put na Mundijalu igrala 1994. godine, a Ekvador prvi put 2002. Bolivija je nekada bila solidna, poslednjih godina je Ekvador jači.

Ali njihov međusobni rivalitet je ipak mali derbi. Lokalni i „najviši na svetu“. Naravno, reč je o nadmorskoj visini zbog koje te dve zemlje uvek imaju poseban adut kada dočekuju ostale rivale iz Južne Amerike. Bolivijska prestonica La Paz se nalazi na preko 3.200 metara nadmorske visine, a ekvadorska Kito na preko 2.800 metara iznad nivoa mora. Zato je ostalim protivnicima uvek teško da igraju u tim uslovima i bore se za vazduh. Često su to mečevi sa malo golova.

Izabrane vesti

Ali kada se sastanu međusobno ta prednost ništa ne znači jer su oba tima navikla da igraju u pomenutim uslovima. Zato Boliviji večeras nije mnogo značila prednost domaćeg terena i Ekvador je u La Pazu slavio 3:2 posle preokreta i golom iz penala u 88. minutu. Uz hapšenje predsednika bolivijskog Saveza usred utakmice!

Početak meča je pripao gostima koji su igrali bolje i stvarali šanse ali je golman Lampe spasavao Bolivijce. I onda je pravo niotkuda usledilo vođstvo Bolivije. Levi bek Flores je sjajno prošao po krilu i uputio idealnu povratnu loptu koju je njegov klupski saigrač iz Bolivara, Arse (veteran, debitovao za reprezentaciju 2004. godine) pretvorio u gol.

Bolivijci su otišli srećni na poluvreme, ali predsedniku njihovog fudbalskog Saveza Markosu Rodrigezu je poluvreme preselo. On je u tim trenucima uhapšen u svečanoj loži stadiona! Policija ga je privela i odvela u zatvor zbog optužbi za korupciju. Rodrigez je bio vršilac dužnosti predsednika Saveza pošto je prvi čovek tamošnjega fudbala Sezar Salinas umro od korona virusa prošlog jula. Rodrigez je nameravao da u petak održi izbore i da se se potvrdi kao trajni predsednik, ali su ga organi reda sprečili u tome. U Boliviji se posle nedavnih izbora (na vlast se vratile snage dugogodišnjeg predsednika Eva Moralesa) češlja rad mnogih funkcionera iz proamerički orijentisanog krila koje je bilo na vlasti.


Bolivijski reprezentativci na poluvremenu verovatno nisu ni čuli za hapšenje predsednika, ali su u drugom delu igre igrali kao što je on radio u Savezu.

Ekvador je izjednačio u prvom minutu drugog poluvremena. Strelac je bio Kaisedo, ali ne ne onaj iz Lacija koji se povukao iz reprezentacije. Iskusni Beder Kaisedo je lepo proigrao talentovanog Moizesa Kaiseda (19) koji je probio golmana Lampea. Samo deset minuta kasnije je usledila nova lepa akcija gostiju i preokret. Ovoga puta je Mena pogodio Lampeov bliži ugao.


I taman kada se Ekvador spremao da se povuče i zaigra na kontre, Bolivija je izjednačila. Ubedljivo najpoznatiji bolivijski fudbaler poslednjih desetak godina, iskusni napadač Marselo Moreno (Šahtjor, Verder, Vigan, Gremio, Kina, a danas Kruzeiro) postigao je sjajan gol posle kornera. Neodbranjivo je šutirao glavom skoro sa penala.

Usledilo je prilično otvorenih pola sata fudbala. Sevale su šanse na obe strane, blistali su golmani, promašivali napadači, a sreća je pogledala Ekvador u 88. minutu. Lopta je pogodila domaćeg igrača Husina u ruku pred njegovim golom, a VAR je dodelio Ekvadoru penal koji je Grueso pretvorio u gol i pobedu. Drugu za Ekvadorce u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Pre toga su imali minimalan poraz u Argentini i pobedu kod kuće nad Urugvajom. Dobro im je krenulo...

JUŽNA AMERIKA – KVALIFIKACIJE ZA SP 2022 – 3. KOLO

Četvrtak

Bolivija - Ekvador 2:3 (1:0)

/Arse 37, Moreno 60 - M. Kaisedo 46, Mena 55, Grueso 88 penal/

Petak

01.00: (1,38) Argentina (4,60) Paragvaj (9,00)

21.30: (2,15) Kolumbija (3,25) Urugvaj (3,60)

Subota

00.00: (1,92) Čile (3,45) Peru (4,10)

01.30: (1,20) Brazil (6,75) Venecuela (14,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Ekvadorareprezentacija Bolivije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara