Prelazni rok – Italija: Juve i Inter odradili najbolji posao, Milan i Lacio razočarali

Vreme čitanja: 18min | uto. 01.02.22. | 16:00

Ko je kako poslovao u Kalču ove zime

Parafrazirajući Džonija Štulića mogli bismo da konstatujemo da smo imali „leto u januaru“ u fudbalskoj Italiji. Zimski prelazni rok nije nikad bio tako bogat i značajan u istoriji Kalča kao ovaj, uključujući i najskuplji januarski transfer u Seriji A: prelazak Dušana Vlahovića iz Fjorentine u Juventus za 81.600.000 evra.

Serija A se potvrdila kao drugo najbogatije fudbalsko tržište posle Premijer lige. Podsetimo, južno od Alpa je potrošeno 175.000.000 evra za pojačanja, u Premijer ligi malo više od 300.000.000, dok je u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj izdvojeno malo više od 60.000.000 na nove fudbalere.

Izabrane vesti

Nema sumnje da je Stara dama napravila najbolji posao u prethodnih mesec dana i da je značajno povećala šanse da se nađe među četiri tima koji će u sledećoj sezoni predstavljati Italiju u Ligi šampiona.

Iza Juvea se na pobedničkom postolju prelaznog roka našao Inter. Generalni direktor Bepe Marota je dovođenjem Robina Gosensa za 22.000.000 evra poslao poruku da Nerazuri imaju nameru da ostanu dugo na vrhu Serije A i da spremaju tim kadar da ostavi dubok trag i u Ligi šampiona.

Treće mesto dele Atalanta i Roma. Uprave oba kluba su ispunili najvažnije zahteve trenera, Đan Pjera Gasperinija i Žozea Murinja, i Boginja i Vučica će biti jači u prolećnom delu šampionata nego u jesenjem.

Milan i Napoli su morali da urade nešto više, imajući u vidu da se nalaze u trci za skudeto, dok je Lacio veliko razočarenje i nije isključeno da ponašanje predsednika Klaudija Lotita dovede u pitanje odnose sa Mauricijem Sarijem, uprkos javnom demonstriranju velike podrške.

JUVENTUS 

Bjankoneri nikada u svojoj istoriji nisu bili tako aktivni i produktivni u zimskom prelaznom roku. U Torinu se kaže da je signal za robusni prelazni rok Stare dame stigao direktno od Džona Elkana, a da je generalni direktor Mauricio Arivabene, zajedno sa sportskim direktorom Federikom Kerubinijem, odradio savršeno posao koji je od njih tražio prvi čovek Eksora, inače vlasnika Juventusa.

Dušan Vlahović već danima monopolizuje naslovne strane i veliki prostor u medijima, praktično nema ništa novo što bi vam mogli reći a da ne znate. Vredi podvući da bi Juventus pokušao da dovede Vlahovića još prošlog leta da su uspeli ranije da prodaju Kristijana Ronalda. Odlazak CR7 u poslednjim danima prelaznog roka je primorao upravu torinskog kluba da angažuje Mojzea Kina zbog vremenskog tesnaca u kojem su se našli a ne zato što je to bio njihov primarni cilj.

U senci najskupljeg zimskog posla u Kalču, je prošla činjenica da su Kerubini i Arivabene prodajom Dejana Kuluševskog i Rodriga Bentankura Totenhemu, praktično pokrili u dobrom delu troškove angažovanja Vlahovića.

Kerubini zaslužuje i pohvale za savršeno sinhronizovano vođenje pregovora o prodaji i kupovini igrača. To se posebno odnosi na Denisa Zakariju u ulazu i Bentankura na izlazu. U stilu najbolji sportskih direktora Kerubini je zatvorio posao koji je Juveu omogućio da dodatno smanji iznos ukupnih plata a da kvalitet igračkog kadra bude poboljšan.

Ovo je četvrti prelazni rok u kome Bjankoneri uspevaju da smanje troškove za plate igračkog kadra, od leta 2020. do zime 2022, svota koju Juve izdvaja za godišnja primanja fudbalera je redukovana sa 236.000.000 evra na 169.500.000.

Reč je o novoj poslovnoj politici koju je Džon Elkan zacrtao: Juve će biti spreman da plaća super talentovane igrače koliko i drugi top klubovi u Evropi, ali iznos godišnjih plata igrače mora da bude manji od polovine prihoda kluba.

U tom kontekstu će Juve moći dodatno da smanji svoje troškove jer sledećeg leta ugovori ističu petorici fudbalera (Dibala, Kvadrado, Bernardeski, De Šiljo i Perin) na čije plate odlazi oko 40.000.000 godišnje, dok Rabiou i Aleks Sandru ugovori ističu 2023. i samo njih dvojica opterećuju kasu Juvea sa 23.000.000 evra.

Sve je izvesnije da će Paulo Dibala završiti avanturu na kraju sezone u Kontinasi. Generalni direktor Arivabene je bez velike drame najavio da će pregovori sa Dibalom biti nastavljeni u februaru, ali da su u prvom planu interesi kluba. U prevodu, više od 7.000.000 evra za godišnju platu Dibala ne može da dobije.

Kao zamena za Dibalu se pominje Nikolo Zaniolo iz Rome koji je već duže vreme u vrhu liste željenih igrača u Kontinasi i realne su šanse da Juve pokuša da ga angažuje sledećeg leta. Između kluba i menadžera talentovanog fudbalera je uspostavljen preferencijalni kanal još pre godinu dana.

Došli: Dušan Vlahović (Fiorentina, 81.600.000), Denis Zakarija (Borusija Menhengladbah, 8.600.000), Federiko Gati (Frozinone, 7.500.000);

Otišli: Rodrigo Bentankur (Totenhem, 19.000.000), Dejan Kuluševski (Totenhem, pozajmica, 10.000.000), Mohamed Ihataren (Ajaks, pozajmica), Aron Remzi (Glazgov Rendžers, pozajmica), Radu Dragušin (Salernitana, pozajmica), Federiko Gati (Frozinone, pozajmica).

INTER

Šampion Italije je iznenadio sve angažovanjem Robina Gosensa za 22.000.000 evra. Dolazak nemačkog fudbalera iz Atalante nije samo dokaz vitalnosti Intera već i njegovih ambicija da nastavi proces približavanja vrhu evropskog fudbala. U Apijano Đentileu shvataju da za rast kluba nije dovoljna italijanska dimenzija, odnosno osvajanje skudeta, već je potrebna i vidljiva uloga protagoniste na pozornici Lige šampiona. Istovremeno, dolazak Gosensa je potvrda da Bepe Marota i Pjero Auzilio detaljno razmišljaju o jačanju formacije na raspolaganju Simonea Inzagija. Nemački spoljni vezni igrač nije samo odlična alternativa za Ivana Perišića već je po svojim kvalitetima i upotrebljivosti još korisniji fudbaler za Inzagija, pritom je pet godina mlađi od Hrvata.

Gosens neće moći odmah da igra i neće biti na raspolaganju za odlučujuće mečeve u Seriji A sa Milanom i Napolijem i za prvi meč sa Liverpulom. Podsetimo, bivši igrač Boginje se povredio u septembru i trebalo bi da kompletira oporavak krajem februara, tako da bi trebalo da ga vidimo u novom dresu u martu.

Ruku na srce, Gosens nije potreban Interu da bi osvojio titulu prvaka Italije kao što ni njegovo prisustvo ne bi mnogo promenilo u prognozama za duel sa Liverpulom u Ligi šampiona, ali je dugotrajno idealno rešenje za levi bok vezne linije Intera pod komandnom palicom.

Dolazak Kaiseda na pozajmicu je još jedna inteligentan potez Intera nakon povrede Hoakina Koree. Inzagi dobro poznaje ekvadorskog reprezentativca iz vremena kada su zajedno bili u Laciju. Valja imati u vidu da će Kaisedo biti četrvti napadač Nerazura i da će njegov zadatak biti da eventualno ulazi u igru u poslednjih 10,15 minuta mečeva, kao što je to radio i u dresu Nebeskoplavih. Dakle, ne radi se o alternativi za Džeka, Lautara Martineza ili Sančeza, već o još jednom korisnom rešenju na raspolaganju Inzagiju.

Valja dodati i da je Inter već kaparisao golmana za sledećih deset godina Andrea Onanu i da će on već u julu biti novi čuvar mreže Nerazura. Takođe, sudeći po informacijama koje stižu iz Sasuola i Milana, Đanluka Skamaka i Davide Fratezi, su već kaparisani i njihov prelazak sledećeg leta u Apijano Đentile će biti samo formalnost.

Došli: Robin Gosens (Atalanta, pozajmica), Felipe Kaisedo (Đenova, pozajmica);

Otišli: Fakundo Kolidio (Tigre, pozajmica), Martin Satrijano (Brest, pozajmica), Kristijan Eriksen (Brentford, bez obeštećenja), Stefano Sensi (Sampdorija, pozajmica).

ROMA 

Generalni direktor Tijago Pinto je ispunio u dobroj meri zahteve zemljaka Žozea Murinja: doveo je na pozajmicu dva igrača u Trigoriju sa profilima koje je trener Rome tražio, desnog beka Mejtlanda Najsla i Serža Oliveiru. Englez i Portugalac su već odigrali u januaru više minuta nego igrači koje su oni zamenili i koji su napustili Romu u prethodnom mesecu, Viljar, Rejnolds i Kalafjori.

Istina, Murinjo je želeo i režisera na sredini terena, ali se nije ukazala povoljna prilika. Otac i sin Fridkin su potrošili prošlog leta blizu 100.000.000 evra za pojačanja i nisu mogli da se upuste u nove investicije tim pre što je svima jasno da Roma neće ni u sledećoj sezoni igrati Ligu šampiona.

Sa Oliveirom srednji red Rome je svakako jači i Portugalac je pojačao kvalitet Đalorosih dok je Mejtland Najls povećao konkurenciju na spoljnih pozicijama. Za razliku od Portugalca koji će biti starter u Romi, Englez će biti Karsdorpova alternativa u ulozi desnog beka.

Može se reći i da je Tijago Pinto odradio značajan posao u skraćivanju dugačkog spiska igrača u Trigoriji. Posle dužeg vremena Roma je uspela da se oslobodi suvišnih igrača koje nisu ulazili u planove Murinja, ali ni kluba: od Viljara i Borhe Majorala, preko Rejnoldsa i Facija, dok je Kalafjori poslat na kaljenje. Pinto bi zaslužoio i barem pola ocene više da je uspeo da udomi Dijavaru poslednjeg dana prelaznog roka.

Došli: Seržo Oliveira (Porto, pozajmica, 1.000.000), Ejnsli Mejtlend Najls (Arsenal, pozajmica, 500.000);

Otišli: Borha Majoral (Hetafe, pozajmica, 500.000), Gonsalo Viljar (Hetafe, pozajmica), Rikardo Kalafjori (Đenova, pozajmica), Robin Olsen (Aston Vila, pozajmica), Brajan Rejnolds (Kortrajk, pozajmica).

ATALANTA

Familija Perkasi je nastavila sa uspešnom politikom kupoprodaje igrača u kojoj uvek, barem za sada, izađe u plusu. Ove zime Atalanta je prodala Gosensa, a dovela je Žeremija Bogu iz Sasuola. Nemcu je isticao ugovor za godinu i po dana i ovo je bila poslednja prilika da se proda za solidnu sumu novca, dok je Boga još jedna velika opklada koju Đan Pjero Gasperini, fudbalski kralj Mida iz Bergama, želi da dobije. Posle serije igrača koje je regenerisao, od Papu Gomeza do Duvana Zapate, Gasperini želi da ponovi čudo sa Bogom koji se u poslednjoj godini malo izgubio i pokvario utisak koji je ostavio u prve dve sezone u Sasuolu.

Ocene prelaznih rokova jednog kluba ne zavise samo od kupljenih i prodatih igrača već i od sposobnosti da se kaže „ne“ transferima fudbalerima koji su neophodni za ostvarenje ciljeva. Atalantinu vrednost je podigao čvrst stav da Mirančuk ostaje u Bergamu i pored velikog pritiska Lacija i samog igrača koji je želeo da se preseli u Rim.

Josip Iličić je ponovo ušao u tunel depresije i pitanje je da li će i kada biti ponovo spreman da se vrati u punom kapacitetu na teren, tako da je Mirančuk postao neophodna alternativa za Gasperinijev napad. Biće interesantno videti da li će mladi Rumun Valentin Mihaila, stigao iz Parme, postati novi Adrijan Mutu u dresu Atalante kako u njegovoj otadžbini predviđaju ili bolje rečeno priželjkuju. Mihaila je maltene došao niotkud, ali bi mogao da bude solidna alternativa Iličiću koji opet ima probleme psihičke prirode.

Došli: Žeremi Boga (Sasuolo, pozajmica), Valentin Mihaila (Parma, pozajmica);

Otišli: Mateo Lovato (Kaljari, pozajmica), Roberto Pikoli (Đenova, pozajmica), Robins Gosens (Inter, pozajmica), Federiko Matijelo (Alesandrija, pozajmica).

MILAN 

Od Milana se očekivalo mnogo više u januarskom prelaznom roku. Ne samo zbog serije povreda koje su pogodile fudbalere Stefana Piolija već i zbog činjenice da su Rosoneri u trci za skudeto. Jedino novo lice u Milanu u januarskom prelaznom roku je naš Marko Lazetić. Talentovani srpski napadač je više investicija za budućnost nego što je pojačanje za danas.

Inertnost Milana je bila iznenađujuća i zbog činjenice da će Simon Kjer biti van stroja do kraja sezone dok su sve prisutnije sumnje da Ibrahimović i Žiru mogu da iznesu trku za skudeto, budući da su sve rovitiiji i sve više pod teretom godina.

Pasivnost Paola Maldinija i njegovih saradnika tokom januara je bila još više uočljiva zbog hiperaktivnosti Juventusa i ciljanih pojačanja Intera. Kada se podvuče crta, Inter je još veći favorit za skudeto, a Juventus sada ozbiljno preti da pomrsi račune Milanu, Napoliju i Atalanti u borbi za mesta u Ligi šampiona.

Došao: Marko Lazetić (Crvena, zvezda, 4.000.000);

Otišli: Andrea Konti (Sampdorija, pozajmica), Pjetro Pelegri (Monako, kraj pozajmice).

NAPOLI

Malo toga se dešavalo i u Kastel Volturnu tokom prvog meseca u 2022. godini. Manolas se vratio u Grčku, a Tuanzebe je došao da popuni prazan prostor koji je ostavio Grk. Napoli uz Inter ima najkompletniji park igrača i Lučanu Spaletiju nisu bila potrebna bogzna kakva pojačanja, dovoljno je da mu se vrate na raspolaganje igrači koje več ima u Kastel Volturnu.

Čini se da je period povreda i kovida-19 prošao u Napoliju a privodi se kraju i Kup nacija tako da će Spaleti imati sve svoje Afrikance ali i druge fudbalere koji su se oporavili na raspolaganju za nastavak šampionata.

Deset bodova u poslednja četiri kola su lansirala ponovo Napolitance u borbu za skudeto i raplamsala novi entuzijazam, tako da nova pojačanja u suštini nisu ni bila potrebna.

Došli: Aleks Tuanzebe (Mančester Junajted, pozajmica, 600.000);

Otišli: Kostas Manolas (Olimpijakos, 2.500.000), Amin Junes (Al Itifak, bez obeštećenja).

LACIO

Pojačanja su, za razliku od Napolija, i te kako bila neophodna Laciju. Nismo daleko od istine ako kažemo da je klub Klaudija Lotita prošao najgore u januarskom mešanju karata. Od svih timova koji se bore za mesta u Evropi Laciju je bila najpotrebnija sveža krv ili barem alternative, kao u špicu napada za Čira Imobilea.

Trener Mauricio Sari je eksplicitno tražio dva, tri proverena igrača u januaru, dva startera i jednog korisnog rezervistu. Toskanski stručnjak je precizirao da želi Italijane ili fudbalere koji su igrali u Seriji A, odnosno igrače upotrebljive odmah, kojima nije potrebno vreme za prilagođavanje i uklapanje.

Lotito je ostao gluve na zahteve trenera i dovođenjem u poslednjim satima prelaznog roka Kabrala iz lisabonskog Sportinga samo je razbesneo Sarija. Naime, Kabral nije centarfor već krilni napadač, uloga za koju toskanski stručnjak ima čak četvoricu igrača (Pedra, Felipea Andersona, Zakanjija i Raula Mora) dok za Imobilea nema zamenu.

Da se razumemo, Vedat Murići, u očima Sarija nije nikada bio alternativa Imobileu, tako da odlazak centarfora u Majorku nema nikakav efekat, ali ostaje problem da u Laciju moraju da se mole svim bogovima da Čiro zaobiđu povrede i virusi.

Dimitrije Kamenović je konačno licenciran za Lacio, ali po informacijama koje stižu iz Formela, nije uspeo da ubedi Sarija da može da bude koristan adut u drugom delu sezonu, tako da će teško dobiti veću minutažu, baš kao i novo „pojačanje“ Kabral.

Došli: Kabral (Sporting Lisabon, pozajmica, 1.000.000);

Otišli: Gonsalo Eskalante (Alaves, pozajmica), Žordan Lukaku (Vićenca, pozajmica), Mohamed Fares (Torino, pozajmica), Vedat Murići (Maljorka, pozajmica, 1.110.000), Denis Vavro (Kopenhagen, pozajmica), Joni (Sporting Hihon, pozajmica), Riza Durmisi (Sparta Roterdam, pozajmica).

SASUOLO

Mnogo je interesovanja bilo za Sasuolove igrače, ali je klub u toliko dobroj finansijskoj situaciji da nije morao nikog da proda. Dobor, skoro nikog. Žeremi Boga je napokon otišao u Atalantu, koja ga je jurila od letos, a Neroverdi će inkasirati oko 20.000.000. I neće im se na terenu osetiti njegov odlazak. Kaparisali su trećeligašku senzaciju Luku Mora koji će se i dalje kaliti u Kataniji a onda stiže na leto da zameni Skamaku koji će klubu doneti oko 40.000.000 evra. A napravljeni su i značajni koraci u pregovorima oko Pizinog napadača Lorenca Luke, takođe u stanju da odmeni Skamaku. Sasuolo je klub koji uvek ide dva koraka unapred.

Došli: Luka Moro (Padova, 4.000.000);

Otišli: Edoardo Goldaniga (Kaljari, pozajmica, 400.000), Luka Moro (Katanija, pozajmica), Žeremi Boga (Atalanta, pozajmica), Kuma Babakar (Kopenhagen, pozajmica).

SAMPDORIJA

Promena trenera je uzrokovala i kašnjenje u prelaznom roku, Dorija je panično jurila pojačanja poslednjih dana pijace. Propali su joj pokušaji da dovede Defrela i Kastiljeha, rešila je da rizikuje sa povredama sklonim investicijama milanskih velikana Kontijem i Sensijem. „General“ Rinkon je možda i najbolje pojačanje, a mladi Ukrajinac Suprijaga mačka u džaku. Talentovan jeste, ali gol nije dao 16 meseci, a svi znamo da se pojačanja sa istoka teško uklapaju u Seriji A. Rešili su se Đenovljani Portugalca Silve i njegove visoke plate i može se reći da su jači nego pre 1. januara. A nisu potrošili skoro ništa...

Došli: Andrea Konti (Milan, pozajmica), Tomas Rinkon (Torino, pozajmica), Đanđakomo Manjani (Verona, pozajmica), Vladimir Suprijaga (Dinamo Kijev, Pozajmica, 500.000), Stefano Sensi (Inter, pozajmica), Abdelhamid Sabiri (Askoli, pozajmica);

Otišli: Adrijen Silva (Al Vahda, bez obeštećenja), Fabio Depaoli (Verona, pozajmica), Žilijen Šabo (Keln, pozajmica, 300.000), Ernesto Toregorsa (Piza, pozajmica), Valerio Vere (Empoli, pozajmica).

VERONA

Dobra sezona na Bentegodiju je uzrokovala i miran prelazni rok. Bez potrošenih i zarađenih para. Otišla su dva rezervna štopera, dovedene su dve zamene od kojih je Retsos posebno zanimljiv igrač. U Leverkuzenu nikada nije opravdao očekivanja i pokazao pun potencijal, ali Verona je poslednjih godina rehabilitacioni centar koji bi i njega mogao da vrati u fudbalski život. Najbitnije im je da su sačuvali bitne igrače poput Kazalea, Ilića ili Baraka za koje je postojalo ozbiljno interesovanje. Oni su kapital za leto. Verona uvek ima na lageru čistu zaradu...

Došli: Fabio Depaoli (Sampdorija, pozajmica), Panajotis Retsos (Leverkuzen, pozajmica), Mateus Praželik (Slask, pozajmica);

Otišli: Đanđakomo Manjani (Sampdorija, pozajmica), Mert Četin (Kajzeri, pozajmica), Bogdan Jočić (Pro Verćeli, pozajmica).

ĐENOVA

Retko gde je bilo toliko živo ovog januara kao u taboru Grifona. Letos se vlasnik promenio posle prelaznog roka i novim gazdama iz Amerike i njihovim operativcima je trebalo vremena da pohvataju konce i promene višegodišnji način poslovanja po sistemu „buvljaka“ koji je uspostavio kontroverzni Enriko Preziozi. Da su stranci došli u klub, vidi se i po potezima u prelaznom roku. Prilično atipično za Italiju...

Iako se bori za opstanak, Đenova je rešila da se odrekne nekih iskusnih igrača poput Kaiseda, Pandeva, Behramija ili Radovanovića i da veruje u mlade strance kojima će biti potrebno vremena da se naviknu na novi ambijent i ligu. Čak ih je i lepo platila. Samo su mladi napadač Pikoli i bek Kalafjori domaća pojačanja. I to pozajmljena. Prilično hrabar ali i vrlo rizičan potez Grifona. Ko zna, možda svi ovi talenti sa raznih strana sveta eksplodiraju i spase klub sa Marasija. Ako se ne spasu, nemački direktor Spors i nemački trener Blesin će biti isključivi krivci za neuspelu „internacionalizaciju“ podno svetionika.

Došli: Kevin Jeboa (Šturm, 6.500.000), Silvan Hefti (Jang Bojs, 5.000.000), Đoan Vaskez (Pumas, 3.500.000), Leo Estigard (Brajton, pozajmica), Rikardo Kalafjori (Roma, pozajmica), Albert Gudmundson (AZ Alkmar, 1.200.000), Morten Frendrup (Brondbi, 3.500.000), Roberto Pikoli (Atalanta, pozajmica), Nadijem Amiri (Leverkuzen, pozajmica).

Otišli: Stefano Sabeli (Breša, pozajmica), Lorens Serpe (Krotone, pozajmica), Davide Biraski (Karagumruk, pozajmica), Frančesko Kasata (Parma, pozajmica), Mohamed Fares (Lacio, kraj pozajmice), Ivan Radovanović (Salernitana, bez obeštećenja), Felipe Kaisedo (Inter, pozajmica), Goran Pandev (parma, bez obeštećenja), Valon Behrami (Askoli, bez obeštećenja), Flavio Bjanki (Breša, pozajmica).

BOLONJA

Kao i obično, Siniša Mihajlović nije mogao da računa na iole ozbiljnu podršku kluba u prelaznom roku. Ebišera su skinuli ispred nosa Kaljariju i to je to. Prodali su Skov Olsena i uzeli solidan novac s obzirom u kakvom je padu forme bio. Praktično je to isti tim kao i pre januara. Jedino pohvalno je što Miha makar nije morao da ostane bez Oroslinija ili Vinjata za koje su Sevilja, odnosno Sasuolo, nudili lep novac. Uglavnom, jadno i mršavo od strane uprave kluba.

Došli: Mišel Ebišer (Jang Bojs, pozajmica), Luis Rohas (Krotone, pozajmica);

Otišli: Lasi Lapalinen (Montreal, pozajmica), Gabrijel Korbo (Montreal, pozajmica), Andreas Skov Olsen (Briž, 7.000.000), Sidni van Hojdonk (Herenven, pozajmica), Đanmarko Kanjano (Krotone, pozajmica).

UDINEZE

Bez mnogo pompe su završili prelazni rok već na sredini. Znali su šta im treba i to su i dobili. Pojačali su štopersku liniju sa premijerligaškim defanzivcima Benkovićem i Pablom Marijem i to je bilo to. Ako jedan od njih bude pogodak, Zebre su naoravile dobar posao. Kao i obično, bili su pragmatični i nisu mnogo rizikovali. Finiš prelaznog roka su dočekali nezainteresovano.

Došli: Filip Benković (Lester, pozajmica), Pablo Mari (Arsenal, pozajmica);

Otišli: Lukaš Teodorčik (Vićenca, bez obeštećenja), Samir (Votford, pozajmica), Şebastijan de Majo (Vićenca, pozajmica), Fernando Forestijeri (bez kluba, slobodan).

FIORENTINA

Ceo prelazni rok su bili Ljubičasti u žiži javnosti zbog Dušana Vlahovića kojeg su na sve načine pokušavali da skrenu sa puta u Torino i da ga prodaju u Premijer ligu. Kada su videli da od toga nema ništa, predali su se i sve to lepo naplatili od Stare dame. Izugbili su mnogo u fudbalskom smisli i zato su odveli čak trojicu ofanzivaca da nadoknade Vlahovićeve golove. Ikone iz Lila je odlično krilo, Pjontek bi mogao da oživi kariijeru, a Kabral iz Bazela može da bude prava mala bombica. Uz Nika Gonzalesa, ima tu materijala za dobar ofanzivni arsenal. A kasa se dobro popunila od Srbina.

Došli: Žonatan Ikone (Lil, 14.000.000), Kšištof Pjontek (Herta, pozajmica), Artur Kabral (Bazel, 14.000.000);

Otišli: Dušan Vlahović (Juventus, 81.600.000), Marko Benasi (Empoli, pozajmica).

SPECIJA

Zbog nekih grešaka prethodne uprave, FIFA im je zabranila registraciju novih igrača pa zbog toga nisu smeli nikoga ni da prodaju. Za njih prelazni rok nije ni postojao.

Došli: - 

Otišli: -

KALJARI

Najveće razočarenje prvog dela sezone se nada obrtu u drugom delu. Gazda Đulini je pomalo izgubio strpljenje sa preplaćenim i isluženim imenima koja su došla na Sardiniju da uživaju u lepom životu. Otpušteni su Urugvajci Godin, Kaseres i Oliva, oteran je i Dijego Farijas, a očekivalo se i još više odlazaka. Sardi su odoleli pritiscima Juventusa i Torina da im daju Naitana Nandeza i dobili su nezadovoljnog igrača. Odbrana je osvežena Goldanigom i Lovatom, a vezni red Bazelijem mada je tu moglo da dođe makar još jedno pojačanje. I napad je mogao da se pojača jer Žoao Pedro nije svemoguć. Ipak, tri pojačanja za startnih 11 nije loše. Pogotovo što nisu koštala ništa. 

Došli: Edoardo Goldaniga (Sasuolo, pozajmica, 400.000), Mateo Lovato (Atalanta, pozajmica), Danijele Bazeli (Torino, pozajmica);

Otišli: Dijego Godin (Atletiko Mineiro, bez obeštećenja), Dijego Farijas (Benevento, bez obeštećenja), Martin Kaseres (Levante, bez obeštećenja), Kristijan Oliva (slobodan igrač).

TORINO

Ako je Urbano Kairo letos izašao u susret treneru Juriću i doveo mu pojačanja, sada nije hteo ni da čuje za ulaganja. Samo je Riči pojačanje za prvu postavu umesto iskusnog Rinkona. Pelegri je kocka u koju slabo ko više veruje, Fares je pokidao ligamente čim je došao, a Demba Sek panična kupovina poslednjeg dana. Makar su zadržali sve bitne igrače. Izvisili su za Nandeza, Gatija, Dijavaru, Lazetića, Kabića... Nisu se rešili Zaze, Linetija i Ica, jedino pohvalno pored Ričija je što makar nisu prodali Bremera.

Došli: Mohamed Fares (Lacio, pozajmica), Demba Sek (SPAL, 3.500.000), Pjetro Pelegri (Monako, pozajmica), Samuele Riči (Empoli, pozajmica);

Otišli: Tomas Rinkon (Sampdorija, pozajmica), Danijele Bazeli (Kaljari, pozajmica), Simone Verdi (Salernitana, pozajmica).

EMPOLI

S obzirom da imaju sezonu iznad svih očekivanja i jednu od najboljih škola fudbala u Italiji, Toskancima nije bilo potrebno da luduju na januarskoj pijaci. Napravljene su samo kozmetičke promene. Riči je žrtvovan zbog finansija i na njegovo mesto je došao Benasi, pohvalan potez je i dovođenje Verea koji može da rastereti Bajramija čija prodaja se verovatno priprema za leto pošto je Napoli sada odbijen.

Došli: Marko Benasi (Fiorentina, pozajmica), Valerio Vere (Sampdorija, pozajmica), Liberato Kaćaće (Sent Trojden, pozajmica);

Otišli: Leonardo Mankuzo (Monca, pozajmica), Samuele Riči (Torino, pozajmica).

SALERNITANA

Nigde u Italiji nije viđen takav januarski šou kao u Salernitani. Pre mesec dana nisu znali ni da li će da postoje kao kluba a onda se niotkuda pojavio novi vlasnik i doveo starog vuka Valtera Sabatinija u direktorsku fotelju. Zahvaljujući vezama i uticaju legende ovog posla, Salernitana je od mesta koje su igrači zaobilazili u širokom luku postala destinacija na koju svi žele da dođu i da pokušaju da naprave čudo u borbi za opstanak. Samo u poslednjih sedama dana je Sabatini uspeo da privuče imena poput Facija, Radovanovića, Verdija, Sepea, Musea, pojačanja iz Brazila, da zadrži Riberija i dovede još nekoliko zanimljivih igrača poput Dragušina ili Bohinena. Čak se spekulisalo i od dolasku Dijega Koste, a kao slobodan igrač se uskoro očekuje Dijego Peroti. Prva postava je dobila osam ili devet novih igrača! Više od ovoga u ovoj situaciji nije moglo.

Došli: Ederson (Korintijans, 6.000.000), Mikael (Resife, pozajmica, 600.000), Emil Bohinen (CSKA Moskva, pozajmica, 250.000), Federiko Facio (Roma, bez obeštećenja), Ivan Radovanović (Đenova, bez obeštećenja), Liz Muse (Šefild Junajted, bez obeštećenja), Luiđi Sepe (Parma, pozajmica), Radu Dragušin (Juventus, pozajmica), Paskavle Macoki (Venecija, pozajmica), Simone Verdi (Torino, pozajmica);

Otišli: Simi (Parma, kraj pozajmice), Sedrik Gondo (Kremonenze, pozajmica).

VENECIJA

Letos je Venecija odradila čudan prelazni rok koji su mnogi opisali kao neuspešan za uslove u italijanskom fudbalu ali se to i nije pokazalo tako loše. Sada su u Lagunu stigla zvučna imena poput Portugalca Nanija, Bajernovog veziste Kjuizansa ili odličnog napadača Nsamea iz Jang Bojsa. Sve su to pojačanja za prvu postavu. Venecija je makar za 20 do 30 odsto jača nego što je bila pre prelaznog roka.

Došli: Mikael Kjuizans (Bajern, 4.000.000), Maksimilijan Ulman (Rapid Beč, 500.000), Nani (Orlando, bez obeštećenja), Žan Pjer Nsame (Jang Bojs, pozajmica);

Otišli: Mirza Hasanbegović (Kalitea, pozajmica), Bjarki Bjarkason (Katancaro, pozajmica), Frančesko Forte (Benevento, pozajmica), David Šneg (Krotone, pozajmica), Paskavle Macoki (Slaernitana, pozajmica), Dan Hejmans (Šarlroa, pozajmica).

PIŠU: Željko PANTELIĆ i Aleksandar GLIGORIĆ


tagovi

LacioRomaMilanInterJuventusDušan VlahovićNapoliŽeremi BogaSeržo OliveiraRobin GosensMarko Lazetić

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Inter
Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara