Prelazni rok - Španija: Ne imali ko što Barsa nema i biće vam sasvim dobro; Real uteruje strah u kosti

Vreme čitanja: 16min | uto. 01.02.22. | 15:14

Usman Dembele mučio Katalonce čitavog prelaznog roka, novogodišnji poklon Feran, Zlatni dečko Marsijal oživljava karijeru u Sevilji...

Pola Španije prstom nije mrdnulo ove zime kada je reč o pojačanjima. Pojedini zbog finansijskih (ne)mogućnosti, drugi jer veruju da su im timovi dovoljno konkurentni za nastavak borbe u drugom delu sezone. Za Real Madrid smo znali da neće juriti fudbalere već da će mu fokus biti na operaciji Kilijan Mbape i ostavljanju prostora da se predstojećeg leta nametnu kao najkrupniji igrač u konkurenciji Liga petice. Kada je reč o Barsi, znalo se da će ruke sportskog direktora Mateua Alemanija biti pune posla, dok je Atletiko potpuno podbacio u trgovini igračima imajući u vidu da je na dobrom putu da izvisi za mesto u Ligi šampiona.

Sevilja je bila standardno promućurna, Viljareal tih, Valensija ne previše konkretna...

Izabrane vesti

Dobrodošli u pregled zimskog prelaznog roka u španskoj Primeri.

BARSELONA

Kompleksno, neizvesno, napeto – tako je kratkim crtama izgledao prelazni rok Barselone. A počeo je poetično, novogodišnjim poklonom koji je sa Mančester Sitijem dogovoren u decembru, a stigao na Kamp Nou 1. januara u vidu Ferana Toresa.

Kako neko reče “Voleo bih da budem u besparici kao Barsa”… Sve se nema, a 2022. godina otvorena je pojačanjem od 55.000.000 + 10.000.000 evra. Međutim, brzo je Katalonce dočekala surova realnost. Morali su da oslobode prostor na igračkom i platnom spisku kako bi mogli da registruju Toresa.

Deset dana neizvesnosti i onda im je laknulo. Filipe Kutinjo je poslat na pozajmicu u Aston Vilu sa pravom otkupa od 40.000.000 evra. Da li treba podsećati da ga je Barsa svojevremeno platila 135.000.000? Ali kako je Kutinjo stigao u Birmingem, a Samjuel Umtiti produžio ugovor i pristao na daleko manju platu, svima u klubu je laknulo – Tores je registrovan.

Gorući problem ostao je Usman Dembele i njegova (ne)spremnost da produži ugovor sa klubom, ali po nerealnim uslovima. Ucenjivali su Francuz u njegov agent Barselonu, sve dok joj nije pala roletna preko očiju. Dembeleu je poručeno da se kako zna i ume pokupi i napusti klub do 31. januara ili da će drugi deo sezone posmatrati sa tribina. Ipak je Barselona institucija, pa i za mnogo ozbiljnije fudbalske figure od Dembelea koji je nije poštovao.

Razvlačenje sa večito povređenim Francuzom trajalo je maltene čitavog januara, a za to vreme Barsa je radila na dovođenju špica koji je pre početka prelaznog roka, uz krilnog igrača označen kao jedan od dva prioriteta. Isprva se govorilo o mogućnosti da Alvaro Morata posle Real Madrida i Atletika obuče i dres Barselone. Međutim, trener Juventusa Maks Alegri nije želeo da se odrekne Španca, a ni Atletiko koji se kao njegov zvanični vlasnik pitao, nije bio oduševljen idejom da ga pusti u redove direktnog rivala.

Posle dolaska Ferana Toresa niko više nije pričao o novom krilu, ali naprasno se otvorio put povratka Adame Traorea na mesto gde je fudbalski stasavao. Kako Katalonci neguju odlične odnose sa Vulvehemptonom gde na pozajmici igra njihov Fransisko Trinkao, pozajmica je lako i brzo dogovorena, a nešto kasnije je definisano i pravo otkupa od 35.000.000 evra. Šta god mislili o povratku Traorea kući, činjenica je da Barselona fudbalera takvih (fizičkih) karakteristika nikada nije imala i da je još uvek nepoznato koliko može da joj da, odnosno šta Ćavi može da napravi od njega.

Isti taj Ćavi, dok još nije bio u najavi kao trener Barselone, bio je izraziti anti-zagovornik dolaska Pjer-Emerika Obamejana.

“Mane i Obamejan su fudbaleri koji mogu da vas unište kada im ostavite dosta prostora. Ali Barseloni su potrebni igrači koji znaju da koriste mali prostor. Razmišljam o igračima koji mogu da se uklope u Barselonu i teško ih je naći. Samjuel Eto je bio savršen, kao i Luis Suarez sada”, svojevremeno je govorio Ćavi.

Sudbina je htela da se Obamejan i Barsa spoje tek nakon što je on preuzeo kormilo. A to je tek posebna priča puna obrta i antiklimaksa.

Kako je poslednji dan prelaznog roka odmicao, delovalo je da je dolazak Obe na pozajmicu iz Arsenala sve bliži. Kada su se na društvenim mrežama pojavile informacije i fotografije da je stigao u Barsu delovalo je da je to – to. Ispostavilo se da je došao samoinicijativno, bez dogovora sa klubom, zatim i da nije postignut dogovor sa Arsenalom oko raspodele plaćanja njegove plate od 14.000.000 evra neto.

Transfer je propao – umalo. A onda preokret, kao gol u 90. minutu. Umesto pozajmice, Gabonac dolazi kao slobodan igrač jer je u međuvremenu dogovorio raskid saradnje sa Arsenalom. Iako zvanične potvrde do ponoći, a i nakon što je časovnik otkucao 12 nije bilo, većina pouzdanih španskih i engleskih medija javila je da je oba uredno prošao lekarske preglede, a potom došao u klupske prostorije na potpisivanje ugovora, te da će biti ozvaničen 1. februara.

A gde je Dembele? Nije pronašao angažman iako se pominjala nekolicina premijerligaša, kao i Pari Sen Žermen. Poslednje informacije u vreme pisanja ovog teksta bile su da mu izjutra sleduje otkaz, mada prvo treba da zaseda krizni štab u sastavu Laporta, Alemani, Ćavi.

Dembele bi u tom slučaju kao slobodan igrač mogao da potraži novi klub, a Barsa bez problema da registruje Obamejana.

Setimo se i da je vrlo blizu potpisa za Barsu bio levi bek Ajaksa Nikolas Taljafiko koji je želeo isključivo na Kamp Nou, ali mu želja nije ispunjena jer su Katalonci hteli pozajmicu s pravom otkupa, a Amsterdamersi čist otkup.

Došli: Feran Tores (Mančester Siti, 55.000.000), Adama Traore (Vulverhempton, pozajmica), Pjer Emerik Obamejan (Arsenal, bez obeštećenja), Dani Alves (slobodan igrač)

Otišli: Filipe Kutinjo (Aston Vila, pozajmica), Aleks Koljado (Granada, pozajmica), Injaki Penja (Galatasaraj, pozajmica), Jusuf Demir (Rapid Beč, kraj pozajmice)

REAL MADRID

Real Madrid ove zime nije kupovao, ali se potrudio da konkurenciji utera strah u kosti projekcijom napada za sledeću sezonu – a predvodiće ga Kilijan Mbape. Bild je poslednjeg dana prelaznog roka lansirao bombu da su Blankosi dogovorili sa francuskom superzvezdom godišnju platu od 50.000.000 bruto, te da čekaju da se završi dvomeč osmine finala protiv Pari Sen Žermena kako bi reprezentativca Trikolora zvanično potvrdili kao novog fudbalera od predstojećeg leta. Tako to radi Kraljevski klub. I kada ne vadi džakove novca za obeštećenja, trese fudbalsku pijacu.

U projekciju Realovog drim-tima za sledeću sezonu ulazi i Orelijen Čuameni, jer je španska Marka tokom januara pisala da je defanzivni vezista Monaka viđen kao zamena za Kazemira. Šef skauting službe giganta iz Madrida Đuni Kalafat boravio je krajem januara u Kneževini – osiguravao Čuamenijev potpis za predstojeće leto.

Real se u kontekstu fudbalskih transfera ove zime pominjao i kao glavni kandidat za Palmeirasovo 15-godišnje čudo od deteta, Endrika Felipea Moreiru za kojeg bi trebalo da se “potuče” sa najvećim rivalom Barselonom, možda i sa još kojim evropskim velikanom. Doduše, ta priča je na dugom štapu.

Najtraženija Realova roba ove zime bio je Luka Jović, ali imajući u vidu česte povrede Karima Benzeme, Karlo Anćeloti se nije usudio da ga puti, te je Real spustio rampu na njegov odlazak – prvo Arsenalu, a potom i Evertonu koji ga je poželeo poslednjeg dana prelaznog roka.

Došli: /

Otišli: /

ATLETIKO MADRID

Rezultatski i igrački sunovrat Atletiko Madrida ove sezone direktno je proporcionalan kvalitetu i kvantitetu pojačnja koja su stigla na stadion Vanda Metropolitano ove zime. U prevodu: Imajući u vidu koliko se Rohiblankosi muče na svim frontovima ove sezone, morali su da se isprse znatno više od utrošenih 5.700.000 evra na "low-cost" opcije kao što su Danijel Vas i Reinildo Mandava.

Dolazak Vasa bio je direktno uslovljen prodajom Kijerana Tripijea Njukaslu (15.000.000) koja je bila neizbežna. Jednom kada je engleski reprezentativac poželeo da ode, sam Dijego Simeone je rekao da su klubu u takvoj situaciji ruke vezane. Iako po vokaciji centralni vezista, iskusni Danac je nebrojeno puta u karijeri imao zadatak da pokriva levu stranu. Kupovinom Reinilda iz Lila za 3.000.000 evra, podršku poslednjeg dana prelaznog roka na levom beku dobio je i Renan Lodi, pa sada Atletiko ima po dve pristojne opcije za svaku stranu – Lodija i Reinilda na levoj, odnosno Vrsaljka i Vasa na desnoj.

Suočavao se Atletiko sa još nekolicinom napada iz Premijer lige, ali ih je, za razliku od situacije sa Tripijem uspešno rešio. Njukasl je hteo da mu uzme i Janika Karaska, istu nameru imao je i Totenhem, ali je Dijego Simeone sačuvao važnog igrača braneći se jedinim kecom koji mu je ostao u rukavu – izlaznom klauzulom Belgijanca. Tih 60.000.000 evra koliko stoji u Karaskovom ugovoru, predstavljali su granicu koju interesenti sa Ostrva nisu bili spremni da pređu.

Njukasl je dva i po sata pre zatvaranja prelaznog roka krenuo i po Atletikovog štopera Felipea, ali ispostavilo se više panično, jer nije bio siguran da će na vreme završiti posao sa Denom Burnom iz Brajtona. Kada su Svrake shvatile da će Burn potpisati, Felipe je otpao.

Ne treba zaboraviti ni da je evropske medije u jednom momentu zaludela mogućnost da Luis Suarez obuče dres Aston Vile. Navodno je Stiven Džerard pozvao bivšeg saigrača na saradnju u drugačijim ulogama, ali na kraju se čitava pompa završila samo na spekulacijama da bi Pistolero mogao da se vrati u Englesku, a Vila dobije špica vrhunske klase, bez obzira na godine.

Takođe, nekadašnji napadač Partizana, Ivan Šaponjić koji je poslednje minute za Atletiko Madirid odigrao početkom prošle godine, kao slobodan igrač preselio se u Slovan iz Bratislave.

Došli: Danijel Vas (Valensija, 2.700.000), Reinildo Mandava (Lil, 3.000.000)

Otišli:Kijeran Tripije (Njukasl, 15.000.000), Ivan Šaponjić (Slovan Bratislava, bez obeštećenja)

SEVILJA

Prošlog leta na "Ramon Sančez Pishuan" stiglo je šest pojačanja, ove zime samo dva, ali odabrana. Sportski direktor Monći je još jednom pokazao da je veliki mag uhvativši u svoju ribarsku mrežu sve što je Sevilja zacrtala.

Sa otvaranjem zimske pijace Sevilja je počela da obleće oko Antonija Marsijala, čije su dovođenje istovremeno razmatrali Juventus i Barselona. Vremenom je njihova pažnja odlutala u drugim pravcima, španski klub nedelju dana pre kraja prelaznog roka doveo nekadašnjeg Zlatnog dečka Evrope na pozajmicu. U Mančester Junajtedu je bio potpuno skrajnut, a Sevilja mu je ponudila šansu da u 27. godini oživi karijeru. Pozajmica je nije koštala ni centa, ako ne računamo da je na sebe preuzela kompletnu Marsijalovu platu. Nije to mali izdatak jer se ona kreće između 6.000.000 i 8.000.000 evra.

Šlagvort za Marsijalov potis odigrao se desetak dana ranije kada je u Andaluziju za siću stigao Hesus Tekatito Korona potpisavši ugovor do 2025. godine. Krilnog fudbalera Porta Sevilja je počela da juri još leta 2020, a godinu i po dana kasnije dočekala je svojih pet minuta i ugrabila ga. Budući da je Meksikancu sa portugalskim pasošem isticao ugovor na kraju sezone, kraljica Lige Evrope uspela je da ga dobije za tričavih 3.000.000 evra, što je 19.000.000 manje od njegove tržišne vrednosti.

Kako su u klub pristigla dva fudbalera izraženih ofanzivnih karakteristika prekobrojni su postali Usama Idrizi, odnosno Oskar Rodrigez – prvi se preselio u Kadiz, a drugi u Hetafe.

Došli: Hesus Korona (Porto, 3.000.000), Antoni Marsijal (Mančester Junajted, pozajmica)

Otišli: Ibrahim Amadu (Mec, bez obeštećenja), Usama Idrizi (Kadiz, pozajmica), Oskar Rodrigez (Hetafe, pozajmica)

VALENSIJA

Prelazni rok na Mestalji zatvoren je dolaskom Brajana Hila. Nije mala stvar, jer je reč o jednom od najvećih talenata španskog fudbala u ovom trenutku. Međutim, Hil je došao na pozajmicu iz Totenhema bez prava otkupa, a Valensija nije uspela da zaokruži jedan od glavnih ciljeva – da dovede zadnjeg veznog za kojim Hoze Bordalas plače još od prošlog leta.

Do ponoći je klub pokušavao da pronađe šesticu koja bi vratila ravnotežu u centralni deo terena, ali sa ograničenim finansijama, odnosno stegama finansijskog fer-pleja, Valensija se borila protiv vetrenjača. Bezuspešni su bili pokušaji da se dovede Amadu Dijavara iz Rome, odnosno Levanteov Mikael Malsa, pa će Bordalas kako zna i ume morati da izvuče maksimum iz drugog dela sezone bez klasičnog defanzivnog veziste.

Situaciju je dodatno otežao odlazak univerzalca Danijela Vasa, ali umesto iskustva Slepi Miševi su dobili na talentu potpisom Ilaiša Moribe. Nažalost u pozajmicu centralnog veziste iz Lajpciga nije uključeno pravo otkupa, ali do kraja sezone dokle će ostati, od njega se očekuje da svoj potencijal unovči u konkretan doprinos na terenu.

Povreda Gabrijela Pauliste uslovila je potragu za štoperom, a za bagatelnih 800.000 evra je stigao Eraj Džomert, te je Valensija objedinila nekadašnji štoperski tandem Bazela, pošto će Džomert ponovo činiti par sa Omarom Aldereteom. Nije Švajcarac turskog porekla bio pojačanje baš po Bordalasovom ukusu, ali poslužiće kao zamena za povređenog Brazilca. Možda bi srećniji bio da je došao Barselonin Oskar Mingesa koji je bio blizu dolaska na Mestalju.

Iako nije gotovo ništa pokazao u Totenhemu, Brajan Hil u osunčanu Valensiju donosi veliki kvalitet i to je svima jasno. Nekadašnji ofanzivac Sevilje je i prošlog leta bio želja trenera Bordalasa koji je ove zime lično zvao talentovanog krilnog fudbalera, ubedivši ga u Velensijin projekat i postojanu minutažu koji nije mogao da ima u Londonu.

Osim pomenutog Vasa, nekolicina igrača je napustila klub, a srpskoj publici vezanoj za Crvenu zvezdu najzanimljiviji je svakako Kristijan Pićini, nekadašnji reprezentativac Italije koji je pojačao šampiona Srbije. Tu je i Aleks Blanko, ne previše poznat krilni fudbaler čije je predstavljanje u članu Serije B Komu, jedno od originalnijih ove zime.

Iako ga je Hoze Bordalas označio kao višak, Uroš Račić koji je bio ponuđen Elčeu, ipak je ostao u Valensiji i pitanje je kakvu će ulogu imati u drugom delu sezone.

Došli: Brajan Hil (Totenhem, pozajmica), Ilaiš Moriba (RB Lajpcig, pozajmica), Giorgi Mamardašvili (Dinamo Tblilisi, 850.000), Eraj Džomert (Bazel, 800.000)

Otišli: Danijel Vas (Atletiko Madrid, 2.700.000), Kristijan Pićini (Crvena zvezda, bez obeštećenja), Hason (Alaves, bez obeštećenja), Aleks Blanko (Komo, pozajmica), Kristijan Rivero (Alkorkon, pozajmica), Horhe Sanez (Mirandes, pozajmica), Manu Valjeho (Alaves, pozajmica)

HETAFE

Za razliku od većine španskih klubova iz sredine, odnosno donjeg dela tabele, Hetafe je ipak bio aktivan ove zime i okoristio se od igrača koji su bili prekobrojni u svojim klubovima.

Gro pojačanja pokupila je u Rimu. Roma joj je prvo ustupila Borhu Majorala, kojeg je i ona sama prethodno, leta 2020. godine dovela na dvogodišnju pozajmicu. Šest meseci pre njegov isteka Žoze Murinjo je procenio da mu španski napadač nije neophodan za nastavak sezone, a Hetafe ima obavezu da Vučici za taj ustupak isplati 500.000 evra.

Madridski klub je zapravo ubio dve muve sa Apenina jednim udarcem, pošto je u istom danu na stadion Alfonso Peres stigao i Gonzalo Viljar koji ove sezone uopšte nije imao priliku da igra u Seriji A. U sličnoj situaciji je bio i Majoral sa svega 93 minuta na terenima italijanske elite, dok prelazak u Španiju garantuje znatno veću minutažu.

Koliko je svestrano Hetafe ojačao vezni red, vidi se i kroz poteze nakon potpisa Viljara. Četiri dana nakon centralnog veziste, ugovor sa Madriđanima potpisao je i plejmejker Oskar Rodrigez za kojeg nije bilo mesta u Sevilji, a par dana pre zatvaranja zimskog sajma fudbalera, iz Selte je stigao stameni defanzivni vezista Okaj Jokušlu, takođe na pozajmicu do kraja sezone.

Došli: Borha Majoral (Roma, pozajmica 500.000), Gonzalo Viljar (Roma, pozajmica), Oskar Rodrigez (Sevilja, pozajmica), Okaj Jokušlu (Selta, pozajmica), Gaston Alvarez (Boston River, pozajmica)

Otišli: David Timor (Ueska, bez obeštećenja), Alan Njom (Leganes, bez obeštećenja), Ćema (Eibar, pozajmica), Dario Poveda (Ueska, pozajmica)

MAJORKA

Kao klub koji će se u nastavku sezone boriti za opstanak u Primeri, Majorka je ozbiljno shvatila zimsku pijacu te uspela da završi tri značajna pojačanja. Najzvučnije je svakako ono među stativama u vidu Serhija Rika koji će u klubu iz elitnog špnaskog letovališta boraviti na pozajmici iz Pari Sen Žermena do kraja sezone.

Drugo pojačanje je Đovani Gonzales, pouzdani desni bek koji je na Pirineje stigao posle isteka ugovora sa Penjarolom, a kako je Majorka istovremeno jedan od najbezopasnijih napada i jedna od najporoznijih odbrana španske elite, drugo pojačanje popunilo je upravo ofanzivnu liniju tima.

Majorka je iz Lacija dovela Vedata Murićija na pozajmicu do kraja sezone koja će je koštati 1.100.000 evra, a ukoliko joj bude pomogao da preživi u eliti, te odluči da ga otkupi, Pirati će morati da izdvoje dodatnih 12.000.000 evra.

Kada je reč o odlascima, izdavaja se Aleksandar Trajkovski koji je odmah po dolaska sa pozajmice iz Olborga, kao slobodan igrač zaputio u Al Fajhu gde će sarađivati sa srpskim stručnjakom Vukom Rašovićem i prihodovati 1.500.000 po sezoni. Potpisao je ugovor do juna 2023. uz opciju produžetka na još godinu dana.

Došli: Vedat Murići (Lacio, pozajmica 1.100.000), Serhio Riko (Pari Sen Žermen, pozajmica), Đovani Gonzales (Penjarol, bez obeštećenja)

Otišli: Aleksandar Trajkovski (Al Fajha, bez obeštećenja), Lago Žunior (Ueska, pozajmica), Đordi Mbula (Estoril Praja, pozajmica), Đoan Sastre (PAOK, pozajmica), Aleiš Febas (Malaga, pozajmica)

SELTA

Kada Selta daje golove, obično na "Flešskoru" iskaču imena Jaga Aspasa i Santija Mine. To bi moglo da se promeni već od februara, a posebno od sledeće sezone. Da pojasnimo. Nebeskoplavi su bez ijednog uloženog centa završili jedan obećavajući posao, a drugi dogovorili za predstojeće leto.

Iz meksičkog Kruz Azula na Balaidos je kao slobodan igrač stigao Oberlin Pineda. Pre nego što se otisnuo u Evropu nastupao je isključivo u domovini, a za državni tim upisao 44 nastupa. Čak i da se ne pokaže kao pogodak, Selta već na leto može da potraži kupca i nešto zaradi od levog krila koje je procenjeno na 9.000.000 evra.

Ali ono što bi u budućnosti još više moglo da obraduje navijače jeste dogovor sa nekadašnjim napadačem Hoseluom, koji je Seltu napustio još kao tinejdžer. U međuvremeni je postao rasan strelac (417 utakmica, 127 golova u karijeri), a kao njegov veliki obožavalac, predsednik kluba Karlos Munjiz insistirao je na njegovom dovođenju. Hoselu bi trebalo da se preseli u Vigo na leto kada mu bude istekao ugovor sa Alavesom, te da potpiše trogodišnji ugovor i ujedini se sa Aspasom sa kojim je igrao još u tinejdžerskim danima.

Došli: Oberlin Pineda (Kruz Azul, bez obeštećenja)

Otišli: Okaj Jokušlu (Hetafe, pozajmica), Migel Baesa (Ponferadina, pozajmica)

VILJAREAL

Žuta podmornica kao da je bila pod vodom sve do 31. januara, a onda izronila pokupila jedno jedino pojačanje i vratila se natrag.

Iako je Sevilja bila prva koja je poželela Đovanija Lo Selsa, u završnici prelaznog roka umešao se tihi Viljareal, a argentinski vezista odlučio da pođe stopama zemljaka Huana Fojta. Štoper je prošlog leta prešao u Viljareal takođe iz Totenhema, potpuno proigrao kod Unaja Emerija i bio bitan šraf u osvajanju Lige Evrope.

Doduše, Fojt je plaćen 15.000.000 evra, dok je Lo Selso stigao na pozajmicu sa pravom otkupa čiji detalji još nisu obelodanjeni. Kada je postalo jasno da Antonio Konte, kod kojeg ni ovako nije igrao, dovodi Rodriga Bentankura, izlazna vrata Argentincu su se širom otvorila.

Došli: Đovani Lo Selso (Totenhem, pozajmica)

Otišli: Ivan Martin (Đirona, pozajmica)

GRANADA

Granada je u poslednjoj trećini januara bila zanimljiva srpskoj publici, prvenstveno onoj kojoj je Crvena zvezda u srcu. Prvenstveno je Njegoš Petrović bio viđen u Kaljariju, ali je u međuvremenu i španski klub poslao ponudu koju su crveno-beli prihvatili. Srpski vezista je kupljen za 1.600.000 evra koje će Granada isplatiti Zvezdi u tri rate.

Početkom januara, klub iz Andaluzije je na pozajmicu doveo Aleksa Koljada iz Barselone, a desnom krilu je parnjak sa druge strane terena stigao poslednjeg dana prelaznog roka. Reč je o Mirtu Uzuniju, albanskom fudbaleru koji je prethodne dve sezone beležio sjajne brojke u Ferencvarošu (67 mečeva, 36 golova i 14 asistencija). Još nisu poznati detalji pod kojima je njegov transfer iz Fradija realizovan, ali se zna da je potpisao ugovor do 2025. godine.

Bukvalno u minut do 12 Granada je stavila jagodu na vrh torte i potpisala najskupljeg tinejdžera u klupskoj istoriji. Iz River Plejta, ali onog urugvajskog za 3.200.000 evra, stigao je 19-godišnji napadač Matijas Arezo. Mladi centarfor ima 91 nastup u klupskoj karijeri, u kojoj je postigao 37 i namestio 14 golova.

Granada dakle velike nade polaže u mladost budući da prosečna starost novopridošle četvorice iznosi 22,2 godine.

Došli: Matijas Arezo (River Plejt Montevideo, 3.200.000), Njegoš Petrović (Crvena zvezda, 1.600.000), Aleks Koljado (Barselona, pozajmica), Mirto Uzuni (Ferencvaroš)

Otišli: Luis Abram (Kruz Azul, pozajmica), Adijan Bucke (Pasoš Fereira, pozajmica), Alfa Dionku (Barselona B, pozajmica)

VIŠE OD POLOVINE KLUBOVA NIJE ULOŽILO NI CENTA

Španska broji 20 klubova, a od tih 20 klubova čak 11 nije potrošilo ni evro. Neki usled krize izazvane pandemijom koronavirusa, drugi opet jer su zadovoljni kako su formirali ekipe letos, treći jer su štedeli "municiju" za leto. Pomenuli smo već Real Madrid, Seltu i Viljareal, a u toj su grupi i Real Sosijedad, Betis, Osasuna, Levante, Alaves, Elče, Valjekano i Bilbao.

Sosijedad nije trošio, ali je ipak doveo jedno od atraktivnijih imena - Rafinju Alkantaru iz Pari Sen Žermena. U pitanju je pozajmica. Levante u dosadašnjem toku šampionata ima daleko najslabiju odbranu i za očekivati je bilo da je pojača. Učinio je to dovođenjem slobodnog veterana Martina Kaseresa.

Od "jačih" imena treba još pomenuti da je Elče pojačao Ezekjel Pons iz moskovskog Spartaka, dok je Toni Vilena iz Krasnodara stigao u Espanjol.

REAL SOSIJEDAD

Došli: Rafinja (Pari Sen Žermen, pozajmica)

Otišli: /

BETIS

Došli: /

Otišli: Sidnei (Kruzeiro, bez obeštećenja), Rober Gonzales (Las Palmas, pozajmica)

ESPANJOL

Došli: Toni Vilena (Krasnodar, pozajmica 500.000)

Otišli: Alvaro Vadiljo (Malaga, pozajmica), Huan Kamilo Besero (Himnastik, pozajmica)

OSASUNA

Došli: /

Otišli: Havi Ontiveros (Viljareal, kraj pozajmice), Haume Grau (Saragosa, bez obeštećenja), Rober Ibanjez (Leganes, pozajmica)

LEVANTE

Došli: Martin Kaseres (Kaljari, bez obeštećenja)

Otišli: Pablo Martinez (Ueska, pozajmica), Aleksa Blesa (Kasteljon, pozajmica)

ALAVES

Došli: Hason (Valensija, bez obeštećenja), Gonzalo Eskalante (Lacio, pozajmica), Nauen Tenalja (Taljeres, pozajmica), Manu Valjeho (Valensija, pozajmica)

Otišli: Mamadu Sila (Rajo Valjekano, pozajmica), Taći (Fuenlabrada, pozajmica)

KADIZ

Došli: Lukas Perez (Kadiz, 200.000), Luis Ernandez (Makabi Tel-Aviv, bez obeštećenja), Fede San Emeterio (Valjadolid, pozajmica), Ruben Alkaraz (Valjadolid, pozajmica), Usama Idrizi (Sevilja, pozajmica)

Otišli: Markos Mauro (Haurez, bez obeštećenja), Milutin Osmajić (Bandirma, pozajmica), Alvaro Himenez (Ibica, pozajmica), Jon Ander Garido (Mirandes, pozajmica), Martin Kalderon (Mirandes, pozajmica)

ELČE

Došli: Lukas Olasa (Valjadolid, pozajmica), Ezekijel Pons (Spartak Moskva, pozajmica)

Otišli: Lukas Perez (Kadiz, 200.000), Hosema (Valjadolid, pozajmica), Aksel Verner (Arsenal Sarandi, pozajmica), Dario Benedeto (Marselj, prekid pozajmice)

RAJO VALJEKANO

Došli: Mamadu Sila (Alaves, pozajmica)

Otišli: Las Bangura (Lamija, pozajmica), Jasin Kuazmi (Leganes, pozajmica), Hose Pozo (Al-Ahli, pozajmica), Serhio Moreno (Amorebijeta, pozajmica), Andres Martin (Tenerife, pozajmica), Ivan Arboleda (Njuels Old Bojs, pozajmica)

ATLETIK BILBAO

Došli: /

Otišli: /


tagovi

KK Real MadridBarselonaSeviljaValensijaAtletiko MadridZimski prelazni rok 2022Transferi uživoPjer Emerik ObamejanUsman DembeleFeran ToresAntoni Marsijal

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara