Ilajdža Adebajo (Reuters)
Ilajdža Adebajo (Reuters)

PRELAZZI: Ilajdža Anuoluvapo Oluvaferanmi Oluvatomi Oluvalana Ajomikulehin Adebajo

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.02.24. | 09:42

Kada si rođen u Londonu, a zoveš se Mark Braun ili Piter Evans, verovatno ćeš lakše prolaziti... Možda Adebaja ne bi terali da tri godine igra centralnog beka, iako je ubeđivao sve da je on napadač, i to da je dobar napadač.

Previše je on fin da bi to tako rekao, ali ime ume da ti umnogome odredi život. Kada si rođen u Londonu, a zoveš se Mark Braun ili Piter Evans, verovatno ćeš lakše prolaziti – rasizam na stranu, Engleska je i dalje društvo koje dosta polaže na klasu – nego dečak sa čudnim imenom. Ili sa pet-šest čudnih imena.

Kada si dečak sa pet-šest čudnih imena, a uz to ti i kožda odmah stavlja do znanja da nisi nikakav Danijel Dejvis, imaš na raspolaganju nekoliko scenarija za svoj životni put.

Izabrane vesti

Fudbal je jedan od retkih koji može da ima hepiend.

O, kako bi život bio lakši da je Ilajdža Adebajo rođen kao neki Čarls Hjuz ili Robert Bejker; možda ne bi morao da napusti porodicu i da živi sa nekim nepoznatim ljudima – postaće mu jako poznati, i Ilajdža će postati kum jednom njihovom detetu, ali počeci nisu bili laki – samo da bi pokušao da ostvari svoj životni san.

Možda ne bi sa 12 godina, dok je bio u petlićima Fulama, na jednom turniru u Belgiji bio podvrgnut najstrašnijim rasističkim uvredama (možete li da zamislite kako izgleda čovek koji dovikuje najgnusnije stvari dvanaestogodišnjem dečaku? Da, možete, jer ima previše takvih ljudi), a to je ionako bila samo uvertira za ono što će se događati u svakom bogovetnom rangu ostrvskog fudbala.

Možda, na kraju krajeva, ne bi morao da se lično uveri kakav je to svaki bogovetni rang ostrvskog fudbala, možda bi se i za njega, kao za nekog Majkla Tejlora ili Kristofera Andersona, otvarale prečice, pa bi preko tih prečica osetio i kakva je Premijer liga i pre nego što navrši četvrt veka.

Možda ga ne bi terali da tri godine igra centralnog beka, iako je ubeđivao sve da je on napadač, i to da je dobar napadač. Nisu mu verovali, bio je previsok i prespor, i ta snaga nije trpela nikakvu tehniku, govorili su.

Možda je sve moglo da bude drugačije, ali to onda ne bi bila tako dobra, tako poučna priča.

Uostalom, to je svakako scenario koji Ilajdža Anuoluvapo Oluvaferanmi Oluvatomi Oluvalana Ajomikulehin Adebajo, za prijatelje i navijače Lutona samo Ilajdža Adebajo, ne može da zamisli.

"Da je moglo drugačije, desilo bi se", odmahnuće on rukom i danas, nekoliko trenutaka pre nego što počne meč protiv Mančester junajteda, 'ej Junajteda, u Premijer ligi.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Neće ga igrati nijedan od tih čarls huzova niti roberta bejkera, ali hoće on, nigerijska krv stasala pod zidinama Vemblija, najbolji strelac Luton tauna, ekipe koja je sve oduševila, ekipe kojoj su svi – pa i oni koji su ih gotivili, poput ponekog kolumniste, ne samo zbog sećanja na Radomira Antića, nego i zato što su Nešto Drugo u doba kada je Sve Isto – proricali ubedljivo poslednje mesto na tabeli, a njih evo, bore se i boriće se i nikome neće biti svejedno kada kroz nečiji špajz prođe do tribina.

Igraće ga jedini strelac het-trika za Luton u Premijer ligi i prvi strelac het-trika za Luton još od Larsa Elstrupa 1990. godine, nominovan za najboljeg igrača meseca januara u Premijer ligi.

Igraće ga Ilajdža Anuoluvapo Oluvaferanmi Oluvatomi Oluvalana Ajomikulehin Adebajo, još jednom – Ilajdža Anuoluvapo Oluvaferanmi Oluvatomi Oluvalana Ajomikulehin Adebajo.

Eh, da bi stigao dotle, morao je Adebajo, za prijatelje Ilajdža, da savlada milion i jednu prepreku, ne bi li stigao tamo gde je morao, gde je suđeno: u ekipu Roba Edvardsa, krcatu dojuče anonimusima, a ima tu još nekih imena koja ne zvuče baš evropski, kao što je Adebajov prijatelj, praktično sunarodnik i koautor nekih njegovih golova, Čidozi Somkelečukvu Ogbene, reprezentativac Republike Irske. Ili kao što je Peli Rudok Mpanzu, momak koji je bio tu još u Konferenciji, i još uvek je.

Sa osam godina Ilajdža je stigao u akademiju Fulama, sa 14 je putovanje s kraja na kraj Londona zbog treninga postalo toliko naporno i neisplativo da je morao da nađe porodicu koja će ga primiti na stan; kao tinejdžer je teran na pozajmice u klubove kao što su Slau Taun, Bognor Redžs Taun, pa Čeltenam, Svindon i Stivenidž.

Skrasio se u Volsolu, gde je na pragu punoletstva dao 18 komada na 55 utakmica, zbog čega je Luton – samo sa dalekim, i govorilo se, glupavim snom da bi jednom mogli da se vrate u najviši rang, koji ih nije napuštao ni tokom tavorenja u Konferenciji – platio neverovatnih 250.000 funti.

Nikad nije kasno, govori nam onaj njegov het-trik Brajtonu – lepo je i što ga je postigao baš pred očima menadžera zbog kojeg mnogi balave – i njegov celi životni put, i njegovo ime na dresu, i sve ono što on predstavlja, i to što će nastupiti danas protiv Mančester junajteda, i možda ih baš namučiti.

Možda Luton nije veliki klub, možda nikada, ili makar za našeg života, to neće postati, ali jedan njihov "tvit" – ako se to tako i dalje kaže – nakon jednog od mečeva u kojima je Adebajo meča bio je viđen i “lajkovan”, ovde slobodno možemo da kažemo “voljen”, mnogo više puta od onih koje kače mnogo poznatiji timovi i mnogo veće face.

Samo momak s brojem 11 na leđima, visoko u letu, mada nikada toliko visoko da zaboravi ko je, i nikada toliko daleko da ne bude blizu narednom rasisti kojem će zasmetati njegovo ime, njegova boja, njegovo poreklo, ili to što, premda rođen u Engleskoj, otvoreno navija za Nigeriju i žudi za pozivom te reprezentacije.

Samo momak s brojem 11 na leđima, i njegovo ime, neka nam oprosti što ne znamo kakve sve simbolike nosi svaka od tih reči. Mada, zvuče toliko moćno da mora da je nešto što ga štiti.

Ilajdža Anuoluvapo Oluvaferanmi Oluvatomi Oluvalana Ajomikulehin Adebajo.

PREMIJER LIGA - 25. KOLO

Subota

Brentford - Liverpul 1:4 (0:1)

/Toni 75 - Nunjez 35, Makalister 55, Salah 68, Gakpo 86/

Barnli - Arsenal 0:5 (0:2)

/Edegor 4, Saka 41pen, 47, Trosar 66, Haverc 80/

Fulam - Aston Vila 1:2 (0:1)

/Munjiz 64 - Votkins 23, 56/

Njukasl - Bornmut 2:2 (0:0)

/Gordon 58pen, Riči 90+2 - Solanki 51, Semenjo 69/

Notingem Forest - Vest Hem 2:0 (1:0)

(Avonji 45+5, Hadson Odoi 90+4/

Totenhem - Vulverhempton 1:2 (0:1)

/Kuluševski 46 - Gomeš 42, 63/

Mančester Siti - Čelsi 1:1 (0:1)

/Rodri 83 - Sterling 42/

Nedelja

15.00: (5,30) Šefild Junajted (3,80) Brajton (1,67)

17.30: (4,10) Luton (4,00) Mančester Junajted (1,80)

Ponedeljak

21.00: (1,75) Everton (3,75) Kristal Palas (5,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luton Taunprelazi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara