Prenosi Lige šampiona na državnim televizijama? Kako u Srbiji, kako u Italiji i ostatku Evrope...

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.09.18. | 14:53

Javni servisi ne mogu da se takmiče sa komercijalnim televizijama

Ulaskom Crvene zvezde u Ligu šampiona, postalo je bitnije i pitanje televizijskih prenosa Lige šampiona u Srbiji. Gde gledati Zvezdu? Pitali su se mnogi navijači…

Dosadašnja situacija je bila da TV Arena Sport kao nosilac ekskluzivnih prava može da bira koja čteiri meča od ukupno osam utakmica da prenosi utorkom i koja tri sredom, dok je RTS imao pravo da izabere jednu od preostalih pet utakmica sredom.

Izabrane vesti

Situacija ove sezone je drugačija. Legendarni termin Lige šampiona u “petanest do devet” više ne postoji. Utakmice će se igrati u četiri termina. Po četiri meča utorkom od 19.00 časova, po četiri u 21.00 čas i isto tako sredom. TV Arena Sport ostaje ekskluzivni vlasnik prava i po novom sistemu će moći da prenosi sve mečeve utorkom i preostalih sedam sredom. RTS-u ostaje da prenosi taj jedan meč sredom.

S obzirom da će Crvena zvezda sve mečeve kao domaćin igrati utorkom, oni će biti prenošeni na Areni. Mečevi sredom koje će Zvezda igrati kao gost će biti prenošeni na javnom servisu. Direktor državne televizije Dragan Bujošević je u intrevjuu za magazin Nedeljnik otkrio da je Areni Sport ponuđeno da obe televizije pronose sve mečeve Zvezde. Dakle, da i Arena, i RTS prenose svih šest utakmica, pa da gledaoci odaberu gde će gledati… Odgovor još nije stigao.

Dobar broj gledalaca širom Srbije i regiona nema kanale Arene Sport, čak ni mogućnost da ih uvedu i njima bi odgovarali prenosi na obe televizije. Ali Arena Sport kao ekskluzivni nosilac TV prava za Ligu šampiona bira šta će da radi pravima koje je platila…

Zato je javni servis često bio na meti kritika gledalaca koji nisu razumeli kako to imaju “pravo da vide sve”, ali ne vide Ligu šampiona.

Ipak, ova situacija nije karakteristična samo za Srbiju već je to trend sa zapada Evrope koji osvaja ceo kontinent. Komercijalne sportske televizije nude veći novac za sportske događaje, a Liga šampiona u fudbalu je bez sumnje najatraktivnije takmičenje koje donosi prestiž i ogroman novac od marketinga.

Primera radi, u Italiji je slična situacija i zato je danas sa posebnom pažnjom propraćena vest da se Liga šampiona vraća na ekrane javnog servisa - RAI. Nekadašnji medijski džin je odavno izgubio trku sa komericjalnim televizijama za ekskluzivne sportske događaje. Na Apeninima se već godinama vodi rat dva TV giganta. Na jednoj strani Medijaset u vlasništvu Berluskonijevog holdinga, a na drugom Skaj Sport u vlasništvu britanske imeprije Skaj. Oni se godinama nadmeću, licitiraju, pokušavaju da pobede ljutog konkurenta i smenjuju se u ugovorima za TV prava najvećih sportskih događaja.

Prošlog leta je Skaj pobedio Medijaset za prava od ove sezone. Pobedio je sa ponudom od 270.000.000 evra po sezoni za trogodišnji ugovor. Skaj je nadmašio Medijasetovu ponudu vrednu 227.000.000 evra po sezoni.  Pre toga je Medijaset bio bio vansik prava pošto je 2014. godine pobedio Skaj na aukciji ponudom od 700.000.000 evra za trogodišnji ugovor (svi trogodišnji paketi u svim državama uključuju i Ligu Evrope i Superkup Evrope). Skaj ima oko 4.100.000 pretplatnika, a Medijaest duplo manje.

Za to vreme javni servis RAI je stajao sa strane. Ali, posle šest godina se Liga šampiona vraća na kanale italijanske državne televizije. Skaj je ustupio RAI-ju šest mečeva grupne faze koji će se igrati sredom. Po dva meča Juventusa i Intera, i po jedan Rome i Napolija. Plus utakmice polufinala i finala Lige šampiona. Plus Superkup Evrope. Italijani će konačno nešto od najboljeg klupskog fudbala moći da gledaju za džabe. Iako Italijani već plaćaju pretplatu za RAI, kao Srbi za RTS. Polovina RAI-jevih prihoda dolazi od pretplate, a polovina od marketinga. Dakle, slično kao u Srbiji. A šest godina javni servis Italije nije prenosio nijedan meč Lige šampiona.  Inače, RAI nije kupio pomenute prenose od Skaja, već su mu ustupljeni u zamenu za nešto što nije objavljeno u javnosti. Pretpostavlja se da je u pitanju promoć u tehnološkoj opremi…

U Velikoj Britaniji pravo na prenose Lige šampiona u naredne tri sezone ima BT Sports koji je pobedio Skaj ponudom od 1.200.000.000 funti. U Španiji je to platforma Movistar+ u vlasništvu državne telekomunikacione kompanije Telefonike koja je platila 1.080.000.000 evra za trogodišnji ugovor. U Francuskoj je prava u istom periodu (2018-2021) kupila privatna telekomunikaciona kompanija RMC Sport za 1.050.000 evra. Srbija i Italija spadaju među retke zemlje gde se i poneki meč Lige šampiona može pogledati na javnom servisu... 


tagovi

TV prenosi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara