Presek evrosezone: Perfektni Španci, svi Englezi i dalje u igri! Katastrofa Francuza, Rusa i Turaka

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.12.20. | 14:27

Portugalci dobri, Rendžersi nose Škotsku na leđima, loš i Grci

Grupne faze u evrotakmičenjima su završene, a skoro polovina klubova je završila sezonu u Evropi. Najboljih 16 iz Lige šampiona ide u nokaut fazu, a još osam iz grupa se pridružilo 24 tima u nokaut fazi Lige Evrope. Ukupno 32 kluba su ispala iz Evrope. Dobar trenutak i da se napravi neki presek koliko je koja zemlja imala uspeha u evrokupovima ove sezone.

Samo Španija i Engleska i dalje imaju sve predstavnike u evropskim takmičenjima. S tim što je učinak Španaca perfektan. Četiri kluba u osmini finala Lige šampiona i tri u šesanestini finala Lige Evrope za ukupno 18.928 bodova. Svi su prošli grupe. Englezima je za savršen bilans nedostajao Mančester Junajted koji je ispao iz Lige šampiona ali nastavlja takmičenje u Ligi Evrope.

Izabrane vesti

Međutim, Englezi su zbog boljih i ubedljivijih rezultata sakupili više bodova: 14.500 naspram 13.929 Španaca. Zahvaljujući ubedljivom Mančester Sitiju i mučenju Reala u Ligi šampiona. Takođe, Arsenal, Totenhem i Lester su bili znatno ubedljiviji u Ligi Evrope od Viljareala, Granade i Real Sosijedada.

Odmah iza su nemački klubovi. Iako su imali hendikep da im je Volfzburg ispao još letos u kvalifikacijama za Ligu Evrope i to njegovo ispadanje šteti nacionalnom koeficijentu. Međutim, preostalih šest klubova se potrudilo da sjajnim rezultatima nadoknadi taj minus pa su Bajern, dve Borusije, Lajpcig, Leverkuzen i Hofenhajm sakupili 13.500 bodova. Četvero od njih nastavlja sezonu u elitnom takmičenju, a dvoje u Ligi Evrope.

Blizu su i Italijani koji imaju dobru sezonu i jednak raspored klubova kao Nemci: Po tri kluba u nokaut fazi oba takmičenja. Juve, Atalanta i Lacio u Ligi šampiona, Milan, Roma i Napoli u Ligi Evrope. Juventus, Atalanta i Lacio su doneli više od polovine bodova kroz Ligu šampiona, a značajan udeo je imao i Milan dobrim rezultatima u Ligi Evrope. Stvar je uprskao Inter koji je osvojio malo bodova i na kraju je potpuno ispao iz Evrope pa će to ispadanje tek da se oseti.

Broj osvojenih UEFA bodova u aktuelnoj sezoni

1. Engleska (7/7 klubova ide dalje) - 14.500 bodova

2. Španija (7/7) - 13.929

3. Nemačka (6/7) - 13.500

4. Italija (6/7) - 13.142

Četiri najjače Lige su daleko ispred ostatka Evrope. Peto mesto po broju sakupljenih bodova za nacionalni UEFA koeficijent drže Portugalci sa 8.400 bodova. Skoro duplo manje od četiri najjače lige. Oni su još letos u kvalifikacijama za Ligu Evrope ostali bez Sportinga i Rio Avea, ali su Porto u Ligi šampiona, odnosno Benfika i Braga u Ligi Evrope izvukli stvar.

A kao i prošle sezone, najveće iznenađenje prvog dela evrosezone su Škoti. Fenomenalni rezultati Glazgov Rendžersa i prosečni Seltik su Škote vinuli na šesto mesto ove sezone po broju osvojenih bodova. Uz sjajnu prošlu sezonu, Škoti su se na ukupnoj listi trenutno popeli na 11. mesto koje donosi jednog direktnog predstavnika u Ligi šampiona i drugog u kvalifikacijama ode sezone 2022/23. Još da je Seltik bio bolji… Čuda prave Škoti ove dve godine uprkos tome što preostala dva predstavnika nikad ne prođu kvalifikacije za Ligu Evrope.

Zahvaljujući plasmanu Makabija i Ber Ševe u grupnu fazu Lige Evrope, a potom i prolasku tima iz Tel Aviva u nokaut fazu, Izrael je sedmi po broju osvojenih bodova u ovoj sezoni. Ali to mu neće doneti nikakav skok na ukupnoj tabeli jer brani veliki broj bodova iz sezone 2016/17. Slede Holanđani od kojih se očekivalo više s obzirom na četiri predstavnika u grupnim fazama, ali je Ajaks ispao iz Lige šampiona, a AZ Alkmar i Fajenord iz Lige Evrope. Čast je spasao PSV. 

Najveće razočarenje su Francuzi koje bi još jedna ovako loša sezona mogla da košta trećeg predstavnika za Ligu šampiona i da ih prestignu Portugalci. Francuzi imaju koeficijent od samo 6.750 za ovu sezonu najviše zahvaljujući Pari Sen Žermenu koji je osvojio skoro pola bodova. Lil je još jedini još prošao dalje ali su ostali podbacili. Rems je ispao letos u kvalifikacijama, Marselj i Ren se obrukali u Ligi šampiona, a Nica u Ligi Evrope. Sve nade počivaju na Svecima… Kakav je ovo debakl za Francuze, najbolje govori da je Izrael ostvario jači koeficikjent ove sezone, a tek nešto manji Austrija.

5. Portugalija (2/5) – 8.400

6. Škotska (2/4) – 7.250

7. Izrael (1/4) – 7.000

8. Holandija (2/5) – 6.800

9. Francuska (2/6) – 6.750

10. Austrija (1/5) – 6.700

Međutim, nisu Francuzi jedini koji su imali loš prvi deo evrosezone. Rusija preživljava katastrofu na UEFA rang listi. Zvanično sedma liga Evrope je doživela fijasko. Od šest klubova koji su počeli sezonu u Evropi, dva su ispala još letos u kvalifikacijama, Zenit i Lokomotiva su bili poslednji u grupama Lige šampiona i nisu zabeležili ni pobedu. Obraz je donekle osvetlao Krasnodar koji je završio treći u svojoj grupi i ostvario pobedu nad Renom. Jedinu za ruski fudbal u grupnim fazama ove sezone. Plus dva remija. Debakl Rusije je upotpunio CSKA očajnim rezultatima i poslednjim mestom u Ligi Evrope. Rusiju čeka drastičan pad na 13. mesto za dve godine, gubitak jednog mesta u Ligi šampiona. A moguće i još jednog od sezone 2023/24! Ako Krasnodar ne spasi Rusiju na proleće u Ligi Evrope…

Još gori koeficijent ove sezone su ostvarili Grci. Od pet klubova, dva su letos ispala u kvalifikacijama za Ligu Evrope (Aris i OFI), a dva sada u grupnoj fazi (AEK i PAOK). Olimpijakos se nije proslavio u Ligi šampiona, ali je makar obezbedio proleće u Ligi Evrope gde će moći da popravi stvari.

A ubedljivo najveće razočaranje su Turci. Oni su pre tri godine bili deseti u Evropi, već su pali prošle godine na 13. mesto, sledeće sezone kreću sa 16 pozicije, a zbog očajnih rezultata u ovoj sezoni će u leto 2023. godine da sezonu krenu sa 21. pozicije! To znači samo jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i još tri u ostalim takmičenjima. Ove sezone Turska je tek 26. u Evropi po broju sakupljenih bodova. Letos su u kvalifikacijama ispali Galatasaraj, Bešiktaš i Alanja, a sada u grupama Bašakšehir i Sivas. Prevedeno u brojke – 3.100!

Zahvaljujući Crvenoj zvezdi koja je osvojila skoro dve trećine nacionalnog koeficijenta za ovu sezonu, Srbija je u ovoj sezoni na 14. mestu. Sa šansom da i napreduje ako Zvezda ostvari bolje rezultate od Moldea ili da makar zadrži to mesto ako crveno-beli ne budu imali lošije rezuzltate na proleće od Slavije, Olimpijakosa, Dinamo Zagreba, Krasnodara, Jang Bojsa… Naravno, to je tabela samo u ovoj sezoni.

Na ukupnoj tabeli, Sbija je 16. i cilja 15. poziciju gde je trenutno je Kipar i koja bi joj donela razne benefite. O tome sto mogli da čitate jutros u posebnom tekstu OVDE.

11. Belgija (2/5) – 5.800

12. Ukrajina (2/5) – 5.400

13. Norveška (1/4) – 5.250

14. Srbija (1/4) – 5.000

15. Češka (1/4) – 5.000

16. Hrvatska (1/5) – 4.500

17. Rusija (1/6) – 4.333

18. Grčka (1/5) – 4.300 

19. Mađarska (1/4) – 4.250

20. Švajcarska (1/4) – 4.125

I za kraj kako rezultati u dosadašnjem delu sezone utiču na raspored mesta u Evropi za sezonu 2022/23 budući da se naredna sezona uvek preskače u konačnom obračunu. Prema trenutnom stanju stvari, Hrvatska, Grčka i Češka gube drugog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona od 2022, a dobijaju ga Škotska, Danska i Kipar. Ako bi Zvezda napravila čudo i ostvarila tri pobede na proleće u Ligi Evrope (ili dve pobede i dva remija), onda bi bi Superliga od sledeće sezone donosila dva predsatvnika za Ligu šampiona. Trenutno je Srbija mesto iza Kipra...



tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara