Matis Tel (©AFP)
Matis Tel (©AFP)

Prilagodi se, manje driblaj, ili umri: Ne daje Bajern tek tako 28.500.000 evra za tinejdžera

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.09.23. | 10:59

Matis Tel daje gol na svakih 37 minuta i to iako je u senci Harija Kejna

Hari Kejn je očekivano prva tema u nemačkom fudbalu. Ima osam golova i četiri asistencije na sedam utakmica, a ono što je radio Bohumu u pobedi od 7:0 (tri pogotka, još dva nameštena) skoro pa da nije humano. Međutim, u njegovoj senci Bajern razvija još jednu veliku zvezdu evropskog fudbala. Samo buduću. I polako nam postaje jasno zašto je prošlog leta Bajern dao Renu 20.000.000 evra, a menadžerima još 8.500.000 kako bi u Minhen privoleo tada 17-godišnjeg Matisa Tela.

Ni kod Julijana Nagelsmana, a onda ni kod Tomasa Tuhela, Tel, naravno, nije mogao do startera u Bajernovoj postavi, ali u toj prvoj sezoni bilo je i glasova koji su smatrali da su se Nemci preračunali kada su brojali obeštećenje. Bez obzira na to što je Tel u Renu oborio rekord i postao najmlađi debitant u istoriji kluba (16 godina, tri meseca i 18 dana).

Izabrane vesti

Jeste Tel golom u meču sa Štutgartom postao i najmlađi Bajernov strelac u Bundesligi (17 godina, četiri meseca, 17 dana), ali delovalo je da je skok na Alijanc arenu ipak bio preveliki za njega u ovom trenutku. U toj prvoj sezoni odigrao je samo 600 minuta, postigao šest golova.

Iako sam bio frustriran što nisam mogao da ostvarim sopstveni cilj u smislu golova i asistencija, prva sezona me je oplemenila. Bilo je dana kada sam dolazio na trening sa mišlju: ’Danas ću, kad dobijem loptu, da radim sa njom šta ja želim’. Onda sam shvatio da grešim i počeo sam da se razvijam kao timski igrač. Sada mnogo manje driblam“, rekao je Tel za L'Ekip.

Neće on ni ove sezone lako do minuta, jer pored Harija Kejna samo bi probrani mogli, i to oni sa toliko velikim imenima da bi svaki trener na svetu prosto morao da pronađe način da igraju zajedno. Takvi su recimo Erling Haland, Robert Levandovski, doskora Karim Benezma... Mada nema ni kluba koji bi dvojicu takvih doveo u isti tim.

Pa ipak, Tel ove sezone savršeno koristi ono malo prilika što dobije, iako je počelo loše, porazom od Lajpciga u nemačkom Superkupu (0:3), kada je mladi fudbaler promašio jedan na jedan situaciju pri rezultatu 0:0. Posle toga usledile su i rasističke uvrede po društvenim mrežama, a istog dana je potvđen transfer Kejna.

Onda je u odbranu Tela stala organizovana grupa Bajernovih ultrasa, istakli su parolu: “Sa tobom smo, Matis, ujedinjeni protiv rasizma“. Tel je bio oduševljen: “Hvala vam, familijo“. Situacija se okrenula za 180 stepeni.

I dalje Tel ne igra kao starter, niti će to biti u skorije vreme. Ali igra svaku utakmicu. Pet ili 25 minuta, manje je važno. Važno je da savršeno koristi minute. Do sada ih je sakupio 146 i postigao četiri gola. I ne samo u nevažnim trenucima. Njegov gol je bio možda i presudan u pobedi nad Mančester junajtedom (4:3) u Ligi šampiona. Njegov gol je rešio i pitanje pobednika u ligaškom okršaju sa Borusijom Menhengladbah (2:1).

Sa Harijem Kejnom (©AFP)Sa Harijem Kejnom (©AFP)

Tel ove sezone pogađa na svakih 37 minuta. Njegova tri gola u Bundesligi – sve iz uloge rezerviste – kažu da je on trenutno najbolji džoker u ligama petice, uz Renovog Ibrahima Salaha. Osam poslednjih golova Matisa Tela pala su posle 75. minuta.

Moja uloga je da pružim sve od sebe kadgod izađem na teren. A godine su, za mene, samo broj. Kada sam stigao, nisam bio naviknut na ovaj nivo i sam sebi sam nametnuo pritisak: ’Ili se prilagodi ili umri’. Odmah sam sebi rekao: ’Ako si već ovde znači da imaš kvalitet. Moraš samo da imaš i samopouzdanje’. Sada vidim da se moja uloga promenila, osećam da sam deo grupe“.

Zadovoljan je i Tomas Tuhel, mada je svima jasno da Tel neće moći preko Kejna.

Matis ima 18 godina i važnu ulogu. On ima sposobnost da promeni utakmice. Svaki put kada uđe u igru – pogodi. Može i da asistira. Postao je naše važno oružje. Jeste trenutna situacija nepravedna prema njemu, jer zaslužuje da bude starter, ali mora da ide korak po korak. Ako nastavi ovako samo je pitanje trenutka kada će postati starter“.

Čak je i Kejn impresioniran

Dopada mi se kako trenera. Stalno izaziva sebe i veoma je posvećen. Napravi razliku svaki put kada uđe na teren“, govori legenda Totenhema koji u Minhenu ima i savetodavnu ulogu kad je Tel u pitanju.

Stalno ma savetuje, ispravlja. Hari je veliki napadač i srećan sam što igram uz njega“.

I još jednom: ne daje Bajern pare tek tako.



tagovi

Matis TelBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara