(©Reuters)
(©Reuters)

Progovorio “napolitanski zatočenik” Arek Milik: Patiću, ali ću izdržati!

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.10.20. | 13:50

Poljak delimično otkrio šta se dešavalo u letnjem prelaznom roku

Arkadijuš Milik je u leto 2016. došao kao ogromno pojačanje u Napoli da zameni “izdajnika” Gonzala Iguaina i zaleči slomljena srca Napolitanaca. Četiri godine kasnije, Milik je fudbalski zatočenik koji će iz Napulja otići sa etiketom “plaćenika” koji je Napoliju “zabio nož u leđa”. Makar je to priča koji pokušavaju da plasiraju Napoli, njegov predsednik Aurelio de Laurentis i njemu odani mediji…

Suština je da je Milik odbio novi ugovor u Napulju i da je to rekao klubu još na početku leta. Napoli je dočekao prelazni rok sa prioritetnim ciljem da proda Milika kako ga ne bi izgubio za džabe narednog leta ili eventualno za siću sledećeg januara.

Izabrane vesti

“Napoli je želeo da me zadrži i pred mene je stavio dva izbora: Potpiši novi ugovor ili odlazi. Odlučio sam da probam nešto novo i moj agent je tražio rešenje. Nekoliko timova je bilo zainteresovano i pregovarali smo. Ali pandemija je zakomplikovala situaciju”, kaže Milik u prvom intervjuu posle dramatičnog prelaznog roka.

Aurelio de Laurentis je tada odredio cenu od 35.000.000 evra i počela je letnja licitacija.

Milik je na početku prelaznog roka bio blizu Juventusa u kojem ga je žarko želeo tadašnji trener Mauricio Sari. Usmeni dgovor je bio postignut i Milik je jedva čekao da zaduži opremu Bjankonera. Međutim, eliminacija Juventusa od Liona u Ligi šampiona je koštala otkaza Sarija i Juventus je polako odustajao od poljskog napadača.

Ne želim da otkrivam imena, znam da je bilo nekoliko ponuda i da je sa jednim klubom dogovor praktično bio postignut. Dao sam zeleno svetlo mom agentu ali se klubovi nisu dogovorili sa Napolijem”.

Nadao se Milik dugo da će se pregovori biti nastavljeni i da će ipak da dođe u Juve kao zamena za Iguaina (opet?!) ali je Stara dama imala drugačije ideje poput Džeka, Suareza i na kraju Morate. Raspitivali su se PSŽ i Totenhem, ali nije bilo konkretne ponude.

 (©Reuters) (©Reuters)

U finišu prelaznog roka je za Milika zagrizla Roma koja je već imala dogovor sa Juventusom o prodaji Edina Džeka i čekala je da prvo dovede zamenu pa da se pozdravi sa Bosancem. Postigla je usmeni dogovor sa Napolijem oko obeštećenja i potom je danima trajalo ubeđivanje Milika da prihvati ponudu. Kada su ga konačno ubedili i podvrgli ga detaljnim lekarskim pregledima, došlo je do problema na relaciji Milik – Napoli.

Prošao sam lekarske preglede i sve je bilo u redu. Klub se takođe oglasio tim povodom. Ali ne želim da otkrivam kojem klubu sam bio najbliži”.

Da li je taj klub iz Italije?

“Da”.

Napoli je tražio da se Milik odrekne nekog novca koji mu je pripadao, a potom ga je kaznio zato što je snimio reklamu za sopstveni restoran u Poljskoj?!

“Poznato je da svi igrači Napolija moraju da klubu potpišu stopostotni prenos prava na imidž. Možda će neko reći da se ja nisam tako ponašao u slučaju sa restoranom, ali to ne menja ništa”.

Na kraju se ispostavilo i da je Roma htela da menja detalje ponude i dinamiku isplate pa je i to bio razlog što je transfer propao. Juventus više nije mogao da čeka Džeka, doveo je Moratu i Roma je definitivno odustala od Milika.

Poslednjih dana prelaznog roka je stigla ponuda Valensije koju je odbio i ponuda Fiorentine koja je bila više nego ozbiljna – 5.000.000 evra po sezoni za pet godina. Više i od onoga što mu je na početku leta nudio Juventus (4.500.000 evra po sezoni) i tri puta više od onoga što zarađuje po aktuelnom ugovoru sa Napolijem (1.800.000 evra godišnje). Odbio je.

“Znam da je navijačima sve ovo malo šokantno, ali ovo je posao i sve mi je jasno. Uveravam vas da sam prema klubu uvek imao maksimalno poštovanje. Želeo sam da se rastanemo lepo. Ne možete mene da krivite što sam ostao kada to nije bila moja greška. Napoli nije želeo da razgovara sa nekim klubovima koji su me želeli”.

Napolijev odgovor je bio surov. Milik nije ni licenciran za ovu sezonu i samo će trenirati sa ekipom. Da li do januara ili do leta, videćemo…

“Saznao sam iz medija. Očekivao sam tako nešto ali je makar klub mogao prvi da mi saopšti. Mislim da ovo nije lepo sa njihove strane. Tu su još neki igrači koji nisu produžili ugovore, ali sa njima nema nikakvih problema. Bio sam prvi strelac ekipe u poslednje dve sezone, uvek davao maksimum i zaslužio sam makar jednak tretman. I dalje ne žalim zbog onoga što sam odlučio. Patiću još malo ali ću izdržati. Ostaje mi da čekam sledeći prelazni rok i nadam se da ću tada naći klub i razumevanje. Fizički sam dobro, treniram individualno, a igram i mečeve za reprezentaciju koji mi pomažu da ostanem u formi”.  


tagovi

Arkadijuš MilikLetnji prelazni rok 2020

Obaveštavaj me

Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara