Bukaja Saka i Đorđo Kjelini (©Reuters)
Bukaja Saka i Đorđo Kjelini (©Reuters)

Prokletstvo Quiricocho: Baksuz posle četiri decenije stigao do Italije i učinio da Saka promaši penal

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.07.21. | 12:09

Paulo Dibala je kletvu doneo u Juventusovu svlačionicu. Đorđo Kjelini ju je izgovorio na Vembliju i izmalerisao Engleze

Talenat, rad, zajedništvo, malo i sreće. Neophodni preduslovi za osvajanje velikih trofeja. Mada će sujeverni reći da nekad ni to nije dovoljno, pa će pribeći najrazličitijim ritualima kako bi privukli „višu silu“ da bude na njihovoj strani. Ili barem da baksuzluk pređe na protivnika. Mufo, rekli bi Argentinci. Quiricocho, rekli bi kad bi protivnik izvodio penal. I ne samo oni. Mada samo retki znaju šta to Quiricocho ili Kiricocho – uopšte znači.

Tačnije, ne bi znali – ko je Quiricocho?

Izabrane vesti

A Kirikočo, kako bi se njegovo ime, tačnije nadimak, čitalo na srpskom, malo je poznati čovek koga je Đorđo Kjelini lansirao u etar baš dok se Bukajo Saka zaletao da šutne poslednji penal u finalu Evropskog prvenstva. Kjelini je viknuo, Saka je promašio, Engleska je poražena, Italija je postala prvak Starog kontinenta.

Slučajnost? Mnogi se ne bi saglasili. Pre svih legendarni argentinski trener Karlos Bilardo, koji je od Kirikoča i stvorio legendu.

Bilardo je, pre no što je sa Argentinom Dijega Maradone pokorio svet 1986. godine, a potom na Mundijalu 1990. stigao do finala, bio trener Estudijantesa. U više navrata, ali se najviše pamti 1982. kada je osvojio prvenstvo Argentine.

Karlos Bilardo je bio veliki taktičar, čuven po forsiranju formacije 3-5-2, uvek je pojam ofanzivnog beka u argentinskom fudbalu. Optuživali su ga doduše i za antifudbal. Bilardova škola fudbala iznedrila je recimo Dijega Simeonea. Kontratreža argentinskim trenerima koji su insistirali na posedu i pas igri koju su forsirali Menoti i Marselo Bijelsa i tako stvorili i Pepa Gvardiolu.

Karlos Bilardo 1986. godine (©AFP)Karlos Bilardo 1986. godine (©AFP)

Ali Karlos Bilardo je bio i izrazito sujeveran čovek. O „Doktoru“, kako su ga zvali jer je pre fudbala godinama radio kao ginekolog, ispredale su se razne priče. Da je tokom Mundijala 1986. zabranio piletinu jer je smatrao da donosi lošu sreću. Da je na svaku utakmicu nosio statuu Device Marije. Da je odmah posle osvojene titule 1986. odložio slavlje pošto je sat vremena igračima držao predavanje da nisu smeli da u finalu dozvole da prime dva jeftina gola (Argentina je pobedila Nemačku sa 3:2)...

Neke su od tih priča demantovane, neke su opstale. Kao recimo ta o Kirikoču. Huanu Karlosu. Kirikoču mu je bio nadimak. Jer retki su ga zaista poznavali. Bio je veliki navijač Estudijantesa. Prisutan na skoro svakoj utakmici. Usamljenik. Kažu i... pa, pomalo spor. I podosta baksuz.

Bilardo je nekako umislio da Kirikoču donosi sreću. Pričalo se da su se igrači povređivali na treninzima kojima je on prisustvao. Da tim gubi kad je on na tribinama. Ali da izbaci takvog navijača sa tribina? To ne. Bilardo mu je smislio drugu ulogu. Zaposlio ga je u klubu. Sa zadatkom da – dočekuje protivničke igrače. Da im poželi dobrodošlicu i, nadao se Bilardo, prenese im mufo. Kažu Argentinci i da je ponekad vikao na tribinu sa protivničkim navijačima. Baš u retkim slučajevima posećivao je treninge rivala.

I koliko god suludo zvuči – uspelo je. Estudijantes je te godine osvojio titulu, a Bilardo nikada više nije video Kirikoča. Kad se u 21. veku vratio u La Platu niko već godinama nije čuo za njega.

Ali ime mu je čuo 1992, deceniju posle šampionske titule sa Estudijantesom. I to, pazite sad, preko okeana, u Andaluziji! Tada je Bilardo vodio Sevilju, a Maradona i Dijego Simeone igrali. I preneli legendu preko Atlantika. Kada je protivnik Sevilje izvodio jedan penal sa tribina se začulo – Kirikočo!

Nije bio gol.

Argentinci su širili mit, a Španci ga polako ali sigurno prisvajali. I sada već svi na Pirinejima znaju značenje reči Kirikočo. Huan Kapdevilja je snimljen kako je izgovara u finalu Mundijala 2010. kada je Arjen Roben izašao sam pred Ikera Kasiljasa. Opet je uspelo. Na Mundijalu 2014. Enco Perez je“malerisao“ Holanđane i Argentina je prošla na penale. Barem trojica meksičkih reprezentativca su priznala da su to isto radili na Olimpijskim igrama 2012. kada su osvojili zlato. Kad su zbog korone navijači proterani sa tribina u Španiji je postalo uobičajeno čuti igrače kako viču Kirikočo kad se izvode penali. Istina, nije pomoglo Seviljinom golmanu Bonu kad je vikao na Erlinga Halanda dok mu je ovaj šutirao jedanaesterac u osmini finale Lige šampiona.

Ali jeste Kjeliniju u finalu Eura. Veruje se da mu je Paulo Dibala preneo legendu u Juvenutsovoj svlačionici. Dibala sam je tako baksuzirao Artura Vidala na Kopa Americi 2019. godine. Kjelini je zaboravljenom navijaču doneo planteranu popularnost.

Mada ni u Južnoj Americi ovo sujeverje nije svuda prihvaćeno. U Kolumbiji, Peruu, Gvatemali, pa ni komšijskom Urugvaju nikad nećete čuti ime Kirikoča. U nekim drugim zemljama već je postalo deo slenga.

Legenda traje. I posle četiri decenije nikad nije bila popularnija.


tagovi

Đorđo KjeliniEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara