Lazar Marković je prošle sezone pogodio protiv Napretka (© Star sport)
Lazar Marković je prošle sezone pogodio protiv Napretka (© Star sport)

Proleće počinje u znaku Partizana: Pet godina bez greške na premijeri

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.02.22. | 10:23

Uz to i efikasan fudbal, pošto su od 2018. svaki put prvi meč u kalendarskoj godini crno-beli dobili sa 3:0

Nekad problemi – sad rutina. Bilo je dana kad su Grobari strahovali uoči prolećnih premijera, međutim, pred put u Nišu mogu da spavaju spokojno. Iako je stadion Čair označen kao potencijalna nagazna mina, mestom gde bi mogle da budu ugrožene šampionske ambicije, tradicija navodi na zaključak da bi Parni valjak neokrznut mogao da prođe početnu stanicu u 2022.

Takav stav nametnuo se na osnovu učinka u poslednjih pet sezona. Sve utakmice na otvaranju kalendarske godine crno-beli su dobili i to im je dobar kamen temeljac da će biti uspešni i na jugoistoku Srbije. Ako bi savladali Radnički (subota, 14.30, TV Arena sport Premijum 1) poraslo bi im ionako veliko samopouzdanje, otvorio bi se auto-put ka tituli čekanoj pet godina.

Izabrane vesti

Upravo je tim predvođen trenerskom rukom Marka Nikolića raskrstio sa nedaćama na prolećnim premijerama i tesnom pobedom nad Radom 19. februara 2017. utabao put ka kasnijem osvajanju duple krune. Tad je strelac odlučujućeg gola bio Uroš Đurđević i tim hicem kao da je zasadio pelcer promena, koji se primio u narednim sezonama.

U preostale četiri, koliko traje vladavina Crvene zvezde, svaki put je Partizan izbegao zamke prve zvanične utakmice u godini. Najpre je prekretom u Lučanima savladao Mladost (2:1), a potom sa po 3:0 bio bolji od OFK Bačke, Radnika i Napretka. U Humskoj su posebno ponosni na činjenicu da su u tim slavljima doprineli (i) fudbaleri iz aktuelnog sastava. Primera radi, povratnik Marko Jevtović je nagovestio obrt u Dragačevu overen autogolom Miloša Šatare, Rikardo Gomeš (uz Nemanju Nikolića i Gorana Zakarića) autorizovao trijumf u Bačkoj Palanki, Bibars Natho je ispalio dva precizna hica u mrežu Surduličana (uz jedan Zorana Tošića), da bi pre 12 meseci Kruševljane na obe plećke položili Nemanja Jović, Filip Holender i Lazar Marković. Od 11 pogodaka na prethodne četiri prolećne premijere sedam je delo fudbalera i dalje aktivnih u Humskoj.

Da se slika na crno-beloj strani Topčiderskog brda promenila nabolje jasno je na osnovu poređenja sa prvih deset izlazaka na scenu u prvim danima kalendarske godine otkako se fudbal u Srbiji igra razdvojeno od Crnogoraca. Na tim mečevima Partizan je pobedio samo četiri puta: apatinsku Mladost, čačanski Borac, Inđiju i Donji Srem. Znao je, primera radi, da dvaput zakoči u Novom Pazaru – jednom ga taj kiks koštao iz titule, jer je dozvolio Crvenoj zvezdi da ga obiđe na tabeli – posrne u večitom derbiju (uprkos ranom vođstvu i upropašćenoj kontri u režiji Darka Maletića i Almamija Moreire za 2:0), omane protiv Voždovca (iako je dvaput vodio), čak izgubi od OFK Beograda (promenjen projektovan tim sa priprema).

Pošto je savladao lekcije ili naučio na greškama, sad bi trebalo da ubrza. Ako je verovati bliskoj prošlosti, bude i – efikasan.

SVE PARTIZANOVE PROLEĆNE PREMIJERE U SUPERLIGI SRBIJE

Partizan - Mladost Apatin 1:0, 17. februar 2007.

Crvena zvezda - Partizan 4:1, 1. mart 2008.

Partizan - Crvena zvezda 1:1, 28. februar 2009.

Borac - Partizan 0:3, 27. februar 2010.

Inđija - Partizan 1:3, 5. mart 2011.

Novi Pazar - Partizan 1:1, 3. mart 2012.

Partizan - Donji Srem 2:0, 2. mart 2013.

Novi Pazar - Partizan 0:0, 22. februar 2014.

Partizan - Voždovac 3:3, 21. februar 2015.

OFK Beograd - Partizan 2:1, 21. februar 2016.

Rad – Partizan 0:1, 19. februar 2017.

Mladost Lučani – Partizan 1:2, 18. februar 2018.

OFK Bačka – Partizan 0:3, 16. februar 2019.

Partizan – Radnik 3:0, 16. februar 2020.

Partizan – Napredak 3:0, 6. februar 2021.


tagovi

FK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara