Terzić (© MN Press)
Terzić (© MN Press)

Nikola Terzić prvi Partizanov izbor za bonusa: Prate ga Jović i Milovanović

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.02.22. | 17:21

Još trojica su Stanojevićeve opcije, ali sa ne baš velikim šansama da budu starteri

Prešao je za samo godinu dana Nikola Terzić put od fudbalskog anonimusa do statusa prvog Partizanovog bonusa. Kad je u zimu 2021. dolazio iz Čukaričkog – mada su ga ljudi u Humskoj primetili u dresu IMT-a na terenima Prve lige Srbije – predočeno mu je da je fudbaler budućnosti, momak projektovan da nosi igru crno-belih kad sadašnja generacija počne da silazi sa scene, a ispostavilo se da je izrastao u jednog od oslonaca ekipe Aleksandra Stanojevića.

Zato će biti nagrađen ulogom startera na prolećnoj premijeri u Nišu (subota, 14.30, TV Arena sport Premijum 1), pošto su pripreme u turskom Beleku nedvosmisleno pokazale da je u ovom trenutku izbor stručnog štaba za obaveznog igrača mlađeg od 21 godine u Superligi. Kakav je to napredak u odnosu na početak sezone jasno je posle podsećanja da je u uvodu prvenstva ta uloga bila namenjena Nemanji Joviću, da bi jesen velikog uzleta (postao i mladi reprezentativac) i dokazivanje na obalama Sredozemlja svrstali Jagodinca na pol-poziciju.

Izabrane vesti

Više je razloga za takvo opredeljenje Stanojevića. Prvi je Terzićev talenat i sposobnost da se u pojedinim mečevima nametne kao izuzetno bitan faktor. Tako je bilo u Lazarevcu, Bačkoj Topoli, protiv Spartaka u Beogradu, a dobro se sećaju Grobari i energije kojom je počeo da lomi Soči u revanšu trećeg kvalifikacionog kola za plasman u Ligu konferencije, da bi u poslednjem minutu i asistirao Aleksandru Šćekiću za izjednačenje. Na kraju krajeva, ove zime dao je gol u poslednjem kontrolnom susretu i to mu je najbolja preporuka.

Da bi se razumeo drugi faktor Terzićeve promocije u prvih 11 mora se imati u vidu status Lazara Markovića. Kapiten Parnog valjka još nije na maksimalnom broju obrtaja posle dugog procesa oporavka od teške povrede ramena na gostovanju u Talinu. U Partizanu žele da imaju nekadašnjeg reprezentativca u potpunosti spremnog za prolećne izazove, a kako se na generalnoj probi protiv Dinama iz Batumija nije pojavio čini se izvesnim da će sačekati još neko vreme pre nego što se vrati na teren. S obzirom da je Terzić i u prvom delu sezone uglavnom pokrivao poziciju po desnoj strani manevra, prvobitno namenjenu bivšem članu Benfike i Liverpula, izvesno je da će tako biti i u uvodnih nekoliko kola. Jednako bitan je i treći pokazatelj: u ovom trenutku Nikola Terzić je pola koraka ispred konkurencije za poziciju bonusa.

Boravak u Turskoj predstavljao je lakmus papir mogućnosti Nemanje Jovića posle dela sezone obeležene povredama. Dvaput je tokom jeseni mladi reprezentativac ispadao iz stroja, taman kad bi uhvatio zalet, morao je na novo bolovanje i to je razlog što je u zaostatku u odnosu na Terzića. Na prethodnim pripremama, u Sloveniji leta 2011, bio je ubedljivo najbolji mladi Partizanov igrač, sad će šansu čekati s klupe, makar dok još malo ne uhvati zalet. Kad bi se gledala statistika, Jović je učlinkovitiji od Terzićanamestio pet golova, uz dva postignuta – ali trenutak u kome se nalazi sugeriše da će pre biti prva izmena nego starter. Što uopšte nije loše za struku, jer može da kombinuje na više načina.

Od mladih fudbalera najjači utisak na kraju prethodne sezone ostavio je Marko Milovanović. Pogocima za kratko vreme u tri različlita takmičenja pokazao je da Stanojević na njega može da se osloni, međutim način Partizanove igre i opredeljenje da utakmice počinje najčešće jedan klasičan centarfor ograničavajući su faktor talentu iz „klase 2003“. Ako bi Milovanović nekad i krenuo u paru sa Rikardom Gomešom to bi značilo verovatno žrtvovanje Bibarsa Natha, a stručni štab nije spreman na tu soluciju u osetljivom delu sezone. Još manje da „zatvara“ najboljeg strelca lige. Zato deluje logičnije da na nekim manje zahtevnim susretima, eventualno protiv Mladosti i(li) TSC-a kod kuće 18-godišnji špic bude starter. Plus, da bude opcija sa klupe ukoliko ne bude išlo starterima.

Pripremni period je pokazao da stručni štab sve ređe koristi Lazara Pavlovića, iako je i on jedna od opcija za obaveznog fudbalera mlađeg od 21 godine u prvih 11, te da će Samed Baždar morati da bude strpljiv kao i jesenas kao kad je dobio priliku samo u Novom Pazaru, dok je za iz omladinskog pogona prekomandovanog Mihajla Ilića rano da se pojavi u seniorskom sastavu, zbog čega mu je namenjen poseban rad u narednim mesecima.

Između ostalog i zbog toga što još potpada pod bonus, želeo je Partizan da iz Olimpijakosa vrati Svetozara Markovića. Angažovanje štopera iz Bijeljine bi mu omogućilo da igra na razne načine, možda konačno implementira sistem 3-5-2, naročito posle podsećanja da je Sveta u prethodnom boravku ostavio sjajan utisak. Prema rečima sportskog direktora Ivice Ilieva, „napad“ na njega je odložen za leto, mada u narednoj sezoni neće biti bonus.


tagovi

FK PartizanNikola TerzićNemanja JovićMarko MilovanovićMarko Milovanović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara