Rudi Garsija (©AFP)
Rudi Garsija (©AFP)

Proverena informacija: Junajted intervjuisao Rudija Garsiju, zna s mladima i ceni slobodu govora

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.11.21. | 12:02

Za sada se ipak priča samo o ulozi vršioca dužnosti

Fudbal je biznis i ime znači koliko i CV. Pa će tako Mančester junajted nastaviti da “proganja” Maurisija Poketina, dok će istovremeno juriti privremenog trenera da do imenovanja Argentinca obavlja posao trenera. Posle neuspelog eksperimenta sa Ole Gunarom Solskjerom uprava je odustala od bivših legend, već se okrenula nekim proverenim imenima. Među njima je i Rudi Garsija, koji je već intervjuisan za poziciju privremenog šefa struke.

Zašto se ova informacija razlikuje od ostalih? Zato što ju je za Nešnal (The National), list koji se objavljuje u Abu Dabiju na engleskom jeziku, objavio ugledni novinar Endi Miten, koji već više od dve decenije uređuje i najoznatiji “fanzin” Mančester junajteda i važi za nepogrešiv izbor kad su u pitanju zbivanja na Old Trafordu.

Izabrane vesti

To što je intervjuisan ne znači da će Garsija i dobiti posao, posebno zato što odavno on nije imao neki zapažen rezultat. Poslednji veliki uspeh napravio je 2011. kad je u Lil doveo 17-godišnje Edena Azara i osvojio prvu titulu za klub posle pola veka. Njoj je pridodao i Kupu.

21.00: (1,98) Liverpul (3,60) Porto (4,10)

Potom je vodio Romu, koja je pre Garsije bila sedma i deveta na tabeli, da bi sa njim dva puta uzastopce bila druga, iza u to vreme nedodirljivog Juventusa. Tamo je uspešno sarađivao sa Frančeskom Totijem i Danijeleom de Rosijem, iako su oni već tada smatrani za prezrele igrače, koji maltene da samo smetaju.

Garsija je ipak prvenstveno prepoznatljiv po tome što ume da razvije mlade igrače. U Lilu su to bili Azar, Žervinjo i Luka Dinj, u Romi Alesandro Florenci i Kostas Manolas, u Marselju potom Kamara, a u Olimpiku iz Liona Maksvel Korner, Usem Auar, pa i Memfis Depaj, koji je bio u velikom padu pre no što ga je Garsija uzeo pod svoje.

Lion je inače preuzeo kad je tim bio 14. na tabeli i doveo ga do finala francuskog Kupa i polufinala Lige šampiona nakon što je eliminisao Juve i Mančester Siti. Protiv Sitija tri vezna igrača imala su 20, 21 i 22 godinu.

Rudi Garsija je i privatno zanimljiv tip, govori francuski, engleski, španski i italijanski jezik i veliki je zagovornik slobode govora čak i kada mediji napadaju baš njega. Kad su teroristi napali Šarli Ebdo satirični časopis u Francuskoj, Garsija je pred konferenciju za novinare kupio olovke i svakom novinaru ostavio jednu na stolici.

Sloboda izraza je važna”.

Treba pride reći da Garsija ume da se predstavi na intervjuima. Pre no što je preuzeo Lion svi su mislili da će taj posao dobiti Loran Blan – još jedan trener koji se dovodi u vezu s poslom u Mančester junajtedu – ali se gazda Žan Mišel Ola predomislio posle razgovora sa Garsijom. Impresionirao ga je Garsija poznavanjem Olimpikovog tima i planom da se osloni na mlade igrače. Novinari su ipak napali Lionovog gazdu, a on je mirno odgovorio.

Počeo bih citatom Vinstonom Čerčila. Pesimista u svakoj prilici vidi nevolju, optimista u svakoj nevolji vidi priliku”.

Garsija je sa upravom Junajteda razgovarao pred pobedu nad Viljarealom u sinoćnjem okršaju Lige šampiona. Daren Flečer i Džon Murtou su bili preko puta. Prethodno je intervjuisan i Ernesto Valverde, čovek koji je sa Barselonom dva puta bio prvak Španije.

Biće ih sigurno još dok Junajted čeka Poketina da se oslobodi ugovora sa Pari Sen Žermenom. Ali ime Rudija Garsije ne treba tek tako precrtati.


tagovi

Rudi Garsija

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara