(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)

Prštaće na terenu, ali i pored njega

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.11.20. | 10:30

Derbi devetog kola između Totenhema i Mančester Sitija donosi nam novi, 24. sudar Žozea Murinja i Pepa Gvardiole

Derbi devete runde Premijer lige. Totenhem protiv Mančester Sitija. Ispravka, pre će biti Žoze Murinjo protiv Pepa Gvardiole. Jer nema u fudbalu trenerskog dvoboja koji sa terena više odvlači pažnju ka aut-liniji od onog koji ćemo gledati danas. Rivalstvo dugo već više od deset godina dobiće novu, 24. epizodu (18.30). 

Predigre su počele već na konferenciji za štampu održanoj u petak uoči meča. Prvi je udarac zadao Murinjo.

Izabrane vesti

Ako sam dobro pročitao, a mislim da jesam, Geret Sautgejt je izjavio da pojedini klupski menadžeri vrše pritisak na njega da ne koristi njihove igrače u nacionalnom timu, zbog čega on ponekad oseća da mora da zove te menadžere kako bi smanjio tenziju i pokušao da iskontroliše situaciju. Želeo bih da kaže o kome se radi. Osim toga, on ima pravo i moć da pozove igrače koje želi. I naravno, svi znamo da će Sterling igrati sutra, dok je Erik Dajer napustio nacionalni tim povređen prošlog meseca i nije igrao naredna dva meča za Totenhem. Bilo mu je potrebno nekoliko nedelja da se oporavi, a Rahim će igrati sutra. Nemam problem sa tim što je Kejn igrao protiv Islanda. Imam problem jedino sa tim što tretman treba da bude isti za sve, ne samo za neke“, rekao je Portugalac aludirajući na to da Sitijevi igrači imaju poseban tretman kod selektora engleske reprezentacije.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Pokušao je Gvardiola da se suzdrži, ali nije uspeo.

Murinjo mora da popriča sa medicinskim osoboljem reprezentacije Engleske ili Mančester Sitija. Moraće da se obrati doktorima, osim ukoliko i on nije jedan. Ne znam. Slušajte, ne želim da odgovaram ni na šta vezano za Murinja. Rekao sam ovo jer nas je optužio za nešto što nije tačno, pa će morati da priča sa lekarima o tim stvarima. Nemojte više da me ispitujete o tome, imam skoro 50 godina, dovoljno sam star da mogu da razumem sve“, poručio je Španac.

Za obojicu menadžera ovo je bila posebna nedelja. Gvardiola je produžio saradnju sa Mančester Sitijem na još godinu dana, do 2023. Ukoliko do kraja odradi ugovor sa Građanima, provešće sedam godina na severozapadu Engleske, što je na početku njegovog aktuelnog mandata bilo gotovo nezamislivo. Jer već je u Mančesteru proveo više vremena nego na klupama prethodnih klubova. U Barseloni se zadržao četiri godine, u Bajernu tri. U Sitiju troši već petu sezonu.

S druge strane, Murinjo je u petak proslavio godišnjicu otkako je na klupi londonskog klupa odmenio Maurisija Poketina. Ono što se u novembru prethodne godine, kada je preuzeo “raspuštenu“ ekipu Pevaca, smatralo činom samouništenja portugalskog stručnjaka, trenutno deluje kao ispravna odluka, kako uprave londonskog kluba, tako i 57-godišnjeg stručnjaka, što su u Atletikovoj anketi potvrdili i čitaoci portala, okarakterisavši u čak 94 odsto Murinjov uticaj u prethodnih godinu dana “dobrim“ ili “vrlo dobrim“.

Pogled na tabelu Premijer lige ide mu u prilog. Totenhem je drugi, kako po broju osvojenih bodova, tako i po broju postignutih golova, i uz još četiri tima najbolji po broju primljenih. Jedan od razloga za tako nešto je i odlično odrađen prelazni rok. Drugi, izvanredna forma Heung-Min Sona i Harija Kejna, trenutno najefikasnijeg dvojca na tlu Engleske, zbog čega se već sada govori o Totenhemu kao potencijalnom šampionu Engleske, prvi put posle ravno 60 godina.

Koliko osnova ima za takve predikcije donekle će pokazati i gostovanje Mančester Sitija, iako start sezone nije obećavajuć za vicešampiona Engleske. Građani su trenutno deseti, a meč manje od rivala i veliki broj povreda samo su deo objašnjenja za trenutni položaj mančesterkog tima na tabeli. Bilo kako bilo, intenzitet u igri Gvardiolinog tima uočljivo je manji u odnosu na prethodne sezone i Siti “ne davi“ timove kao nekada, zbog čega je nastavak saradnje sa katalonskim stručnjakom stigao pomalo iznenađujuće.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Deluje da su kadrovski problem prošlost za Gvardiolu. Serhio Aguero i pomenuti Sterling vratili su se treninzima ove nedelje i postoji šansa da se nađu u timu, dok će oporavljeni Fernandinjo ipak propustiti meč zbog stomačnih problema. S druge strane, Murinjo neće moći da računa na Meta Doertija, koji je imao pozitivan test na korona virus prilikom reprezentativnih obaveza. Stiven Bergvajn naći će se u konkurenciji za tim uprkos tome što je ranije napustio nacionalni tim, dok je Erik Lamela i dalje van stroja. Svi ostali biće na raspolaganju portugalskom stručnjaku, kome nikako neće manjkati motiva. Osim što ima priliku da već u ovoj fazi takmičenja odmakne Gvardioli na osam bodova, pokušaće da smanji popravi učinak u međusobnim susretima sa Špancem. Trenutno je na šest pobeda, isto toliko remija i čak 11 poraza. Niko ga ni izbliza toliko puta nije savladao, a da je odigrao približno isto mečeva.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Subota

13.30: (6,00) Njukasl (4,10) Čelsi (1,55)

16.00: (2,10) Aston Vila (3,45) Brajton (3,50)

18.30: (3,90) Totenhem (3,60) Mančester Siti (1,92)

21.00: (1,40) Mančester Junajted (4,50) Vest Bromvič Albion (8,50)

Nedelja

13.00: (3,90) Fulam (3,50) Everton (1,97)

15.00: (2,90) Šefild Junajted (3,25) Vest Hem (2,50)

17.30: (3,10) Lids (3,40) Arsenal (2,30)

20.15: (2,00) Liverpul (3,60) Lester (3,70)

Ponedeljak

18.30: (2,80) Barnli (2,85) Kristal Palas (2,90)

21.00: (2,40) Vulverhempton (3,20) Sautempton (3,10)



tagovi

Mančester SitiTotenhemPep GvardiolaŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara