Isterivač duhova Miloš Teodosić: Virtusovih 106 za četvrtfinale!

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.03.20. | 20:12

Sjajna igra srpskog košarkaša povela Italijane do prilično ubedljive pobede u Beogradu

Delovalo je da će biti lako. Virtus je imao 21 poen prednosti i plovio je u mirnom moru. Sve dok se Darušafaka nije probudila u drugom poluvremenu i meč učinila zanimljivim, odnosno baš onakvim kako je bilo previđano. Samo, jednu stvar nisu uspeli da ukalkulišu u računicu, Miloša Teodosića. Sjajni srpski košarkaš večeras je prikazao jednu od najboljih partija sezone i poveo je svoj tim do trijumfa i plasmana u četvrtfinale Evrokupa, gde će Virtus igrati protiv Monaka. Italijani su se do kraja vratili na pravi kurs, premašili stotku i odneli pobedu - 96:106.

Potpuno je dominirao na najvećoj beogradskoj sceni plejmejker Virtusa. Taman koliko je potrebno ga je koristio Saša Đorđević. Nije ga previše forsirao, a ovaj mu je uzvratio već sa 16 poena tokom prvog poluvremena uz 2/3 za dva, 3/3 za tri, 3/3 sa penala. Perfektna igra srpskog košarkaša povukla je Virtus ka pobedi. Plesao je Teo kao umetnik po parketu "Štark arene", a košarkaši Darušafake dugo nisu mogli da pronađu lek za njegovu igru. Do kraja je dodao još pet poena i završio meč sa 21.

Izabrane vesti

Pored njega, u italijanskom sastavu su se istakli Kajl Vims i Đampaolo Riči, koji je pogodio neke važne trojke na prelomu treće i četvrte četvrtine. Prvi je na kraju završio sa 15 poena, dok je drugi izbrojao do 17 poena. Drugi srpski košarkaš u timu Virtusa, Stefan Marković večeras je ubacio svega tri poena, ali je uz to imao tri skoka i četiri asistencije. Na drugoj strani, nije bilo preterano raspoloženog pojedinca. Po 14 poena ubacili su Bonzi Kolson, Doron Lamb i Geri Braun.

A kada se sve ponovo pogleda, zaista, čudna je bila atmosfera ove večeri u najvećoj dvorani u glavnom gradu Srbije. Bez prisustva publike zbog straha od širenja korona virusa, dva rivala iz Partizanove grupe igrala su za prolazak u četvrtfinale sa drugog mesta, pošto su crno-beli prvo već "kaparisali" nakon pobede u Bolonji. Baš zbog toga deluje kao da je Miloš Teodosić "isterao duhove". U dvorani se čuo apsolutno svaki povik Saše Đorđevića i Selčuka Ernaka. Čuo se svaki dogovor, akcija, plan... Naravno, bilo je potrebno na sve to se prilagoditi i doći do prave igre.

Koševi kao da su bili začarani, bar za tim Virtusa. Ali ne na onaj negativan način gde svaka lopta izađe iz koša, već na neki krajnje pozitivan. Sve je ulazilo Italijanima u prvom poluvremenu. Samo tokom prve četvrtine imali su 6/7 na šutu za tri poena, na poluvremenu je odnos sa distance izonsio 9/12... Sve to bilo je dovoljno da se izgradi prilično velika prednost već na samom startu utakmice, Darušafaka je uspela da uzvrati koliko-toliko i da se vrati na dva poseda zaostatka, ali se prelomna serija desila krajem trećeg kvartala kada je tim iz Bolonje ponovo izgradio dvocifren plus, koji je uspeo da sačuva do samog kraja.

Meč su bolje započeli košarkaši gostujuće ekipe. Trojke su padale kao od šale kada je reč o ekipi Virtusa, pa je tim Saše Đorđevića već nakon nekih pet minuta igre došao do dvocifrene prednosti. Pogodila je ekipa iz Bolonje samo tokom uvodnih deset minuta košarke šest trojki iz sedam pokušaja, što im je umnogome omogućilo da lagodnije uđu u nastavak utakmkice. Brojali su momci iz Italije do 30 poena u ovom periodu i imali su strašno veliku prednost. Darušafaka kao da se uplašila igranja pred praznim tribinama – 14:30.

Virtus je usporio na početku druge četvrtine, ali je i dalje imao sasvim lagodnu prednost. Igralo se daleko tvrđe na startu drugog perioda, pa ne čudi što je italijanski tim nastavio uspešno da održava prednost. Uspeo je turski tim da napravi jednu manju seriju kojom je smanjio razliku, ali je sastav Saše Đorđevića odgovorio gotovo ekspresno. Trojkom Miloša Teodosića, u tom trenutku osmom iz devet pokušaja koju su ubacili gosti, Italijani su otišli na 21 poen razlike. Važnu ulogu igrao je Teo kada god bi bio na terenu.

Međutim, nakon toga su pogoci sa distance "krenuli" i kod turskog tima. Pogađao je uglavnom Doguš Ozdemiroglu, pa je nakon dve njegove vezane trojke Darušafaka prišla na 13 poena zaostatka i provocirala reakciju Saše Đorđevića, koji je zatražio minut odmora. Međutim, njegova ekipa ni nakon toga nije uspela u dovoljnoj meri da povrati dominaciju sa početka susreta, ali je ipak imala sasvim zadovoljavajuću prednost pred drugo poluvreme – 40:52.

Međutim, kako je počeo drugi deo igre, tako je Darušafaka krenula u odličnu seriju. Nastavili su momci Selčuka Ernaka da igraju u dobrom ritmu i razlika je vrlo brzo pala ispod dvocifrene. Prišao je turski tim na samo četiri poena zaostatka na oko pet minuta do kraja treće deonice. Vrlo loše je igrao Virtus u odbrani, za taj period primio je čak 18 poena, tako da ne čudi što je ponovo sve bilo potpuno otvoreno. Morao je da reaguje i Saša Đorđević...

I reakcija je vrlo brzo usledila. Virtus je konačno zbio redove u odbrani, nanizao nekoliko važnih poena, uglavnom pod košem, na drugoj strani i razlika je ponovo "izbila" na dvocifrenu. Tu se i zadržala sve do kraja trećeg kvartala, pa je italijanski sastav imao plus 11 pred završnih deset minuta košarke – 68:79.

Kako je krenula poslednja četvrtina, tako je nastavljena serija Virtusa. Odličnu rolu imao je tada Đampaolo Riči, koji je pogodio dve važne trojke i time odveo svoj tim na velikih plus 17. Već tada se moglo nagovestiti da će tim iz Bolonje ovde izaći kao pobednik i plasirati se u četvrtfinale.

Delovalo je da će tako da bude. Virtus je bio na 20 razlike na oko pet minuta do kraja, a onda je usledila nova serija Darušafake, kojom su se Turci spustili na svega devet poena zaostatka na dva minuta do kraja. Međutim, tajmaut Saše Đorđevića urodio je plodom, Italijani su vezali nekoliko poena preko Ričija i stavili tačku.

EVROKUP – TOP 16, 6. KOLO

Grupa E

Sreda

Partizan - Trento 91:75
/Jaramaz 19 - Blekmon 19/

Četvrtak

Darušafaka – Virtus Bolonja 96:106
/Braun 14, 11as, Kolson 14, Lemb 14 – Teodosić 21, 6as, Riči 17/

Grupa F

Utorak
Oldenburg - Promiteas 72:97
/Mahalbašić 16 - Hol 20/

Breša - Venecija 88:93
/Trajs 18 - Tonut 20/

Grupa G

Utorak
Ritas - Galatasaraj 83:75
/Bičkauskis, Holovej, Kairis 13 - Ogist 22/

Sreda
Monako – Uniks Kazanj 85:60
/Kvatara 22 – Mekolum 18/

Grupa H

Sreda
Tofaš – Andora 97:94
/Vilijams 22 – Todorović 14/

Huventud – Unikaha 101:86
/Lopez 20 – Brizuela 23/

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara