Prva tripleta: Vuković i Marinersi ispisali istoriju australijskog fudbala

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.05.24. | 09:57

Golman srpskog porekla kao kapiten predvodio tim sa Centralne obale do odbrane šampionske titule protiv Viktorija.

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Kada su posle odlaska Nika Montgomerija sa mesta trenera, Marinersi sa Centralne obale počinjali novu sezonu u A-ligi, malo ko im je davao velike šanse da će uspeti da odbrane šampionsku titulu. Međutim, devet meseci kasnije, klub iz australijskog primorskog gradića Gosforda ne samo da je ponovo podigao trofej namenjen pobedniku velikog finala, već je postao prvi u istoriji fudbala na Petom kontinentu koji se okitio sa čak tri titule u jednoj godini.

Izabrane vesti

Prvo su postali premijeri A-lige (pobednici ligaškog dela takmičenja), zatim osvajači azijskog AFC kupa (drugo po snazi kontinentalno takmičenje), a na kraju su u nezaboravnoj noći na svom stadionu tukli Melburn Viktori u dramatičnim produžecima za odbranu šampionske krune – 3:1 (1:1, 0:0).

Pero kojim je ispisano najlepše poglavlje u istoriji Marinersa, u svojim rukavicama držao je Danijel Deni Vuković, golman, kapiten i legenda kluba. Jedan od najznačajnijih Srba koji su ikada igrali fudbal u Australiji, uspeo je da sa 39 godina predvodi talentovanu ekipu do triplete kojom je postavljen domaći zadatak svima ostalima na kontinentu.

Iako u poznoj jeseni karijere, Vuković je tokom cele godine bio div među stativama i produžena ruka engleskog trenera Marka Džeksona na terenu. I u velikom finalu, pred više od 20.000 pretežno domaćih navijača koji su stvorili pravi karnevalski ambijent na živopisnom stadionu kraj okeana, stasiti čuvar mreže je sa ukupno četiri majstorske odbrane najpre održao bradu svog tima iznad vode dok je Viktori vodio sa 1:0, da bi zatim saigračima dao i preko potrebnu injekciju samopouzdanja za produžetke.

Marinersi su sačuvali nadu da mogu ponovo do titule golom Engleza Rajana Edmondsona u prvom minutu sudijske nadoknade, bukvalno otrgnuvši šampionsko slavlje iz ruku gostiju iz Melburna, koji su većim delom meča bili bolji rival.

Ali, kada je počelo dodatnih pola časa igre, uloge na terenu su zamenjene, a 18-godišnji rezervista Migel Di Pizio je u 97. minutu bacio publiku u trans. Momčić koji je bio tek rođen kada je Deni Vuković čuvao mrežu Marinersa u svom drugom finalu A-lige 2006. godine, postigao je prelomni pogodak, na utakmici, a na samom kraju ponovo je Edmondsonu pripala privilegija da u kontri stavi tačku na treću šampionsku krunu u istoriji Mornara.

Usledile su scene kakve se obično ne viđaju u Australiji. Nije bilo tog obezbeđenja koje je moglo da zaustavi stampedo egzaltiranih navijača domaćeg tima da odmah nakon poslednjeg zvižduka utrče na teren i zajedno sa svojim miljenicima podele veliku radost.

Ovo je neverovatan uspeh. Beskrajno sam ponosan na ove mlade momke koji se nisu predavali ni kada se nekome možda učinilo da je sve gotovo i da ćemo izgubiti titulu. Fudbal se igra za ovakve stvari, zaista smo napravili istorijski uspeh i mislim da ćemo postati svesni svega tek kada se ovo ludo slavlje završi, a strasti malo ohlade“, izjavio je Deni Vuković, kojem je ovo bilo šest veliko finale u bogatoj igračkoj karijeri.

Vrsni golman koji je rođen u Sidneju i stasao u najpoznatijem klubu srpske zajednice u Australiji, Belim orlovima iz predgrađa Bonirig, džentlmenski je čestitao i rivalu, rekavši da je Viktori bio na korak do osvajanja trofeja. On se posebno osvrnuo na crni niz Tonija Popovića, trenera Viktorija, koji je ove noći u Gosfordu izgubio svoje peto uzastopno finale A-lige.

Iako smo rivali, mnogo mi je žao zbog Popovića. Znam kako je teško stići do velikog finala, a on je to učinio čak pet puta i nije uspeo. On je sjajan stručnjak i ne sumnjam da će jednog dana podići ovaj trofej“, poručio je Vuković.

Fenomenalne golmanske kvalitete Vuković je potvrdio ove sezone kada je kao najstariji golman u A-ligi uspeo da na čak 13 mečeva sačuva svoju mrežu netaknutom, a uz utakmice u Kupu Australije i azijskom AFC kupu, postavio je teško dostižan rekord od 19 utakmica na kojima je ostao nesavladan.

Bivši reprezentativac Australije ovim zaokružuje fantastičnu karijeru, a navijači Central koust Marinersa nastaviće da se u narednim nedeljama i mesecima nadaju da će njihov omiljeni igrač ipak produžiti svoju fudbalsku avanturu za još jednu sezonu. Sudeći prema tome u kakvoj je formi i fizičkoj snazi, Deni Vuković bi komotno mogao da brani i do dubokih četrdesetih. Sada je odluka na njemu i na njegovoj porodici kojoj je beskrajno privržen. I ukoliko izabere da se povuče, u penziju će otići kao legenda Marinersa i A-lige.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Deni VukovićAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara