Prve reči Aleksandra Keržakova u Subotici: Ne gledajte me kao velikog igrača, samo kao trenera

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.06.23. | 14:00

Subotičani promovisali legendarnog Rusa

Vrelo leto u Subotici. Nakon izvojevanog opstanka klub je napustio strateg Milan Milanović a na njegovo mesto došao je niko drugi nego Aleksandar Keržakov. Poznato ime u svetu fudbala, nekadašnji napadač Zenita, Sevilje i ruske reprezentacije, te najbolji strelac u istoriji Premijer lige Rusije. Nisu strani ruski treneri u Subotici, na kormilu Plavih golubova je već boravio i Andrej Černišov.

Izgleda da ambicije kluba idu ka gore, pa je angažovan nekadašnji centarfor „Zbornaje. Iako mlad strateg, Keržakov je trenersku karijeru započeo 2017. pa se može reći da ima određenog iskustva. Posle epizoda u Rusiji gde je vodio mlađe selekcije nacionalnog tima, kao i klubove Tom i Nižnji Novgorod, i kiparsku Karmiotisu, nekadašnji centarfor se obreo u Srbiji. Možda će mu Mozzart Bet Superliga poslužiti kao odskočna daska da napravi uspešnu karijeru, sličnu njegovoj igračkoj.

Izabrane vesti

Topla dobrodošlica na stadionu Spartaka za novog šefa struke, koji je se obratio prisutnima u prisustvu predsednika kluba Nikole Simovića, sportskog direktora Ljubiše Dunđerskog i Đorđa Tutorića, koji je poslužio kao prevodilac.

„Zahavljujem se rukovodstvu klubu na ukazanom poverenju. Takođe se zahvaljujem za dobar prijem, kako za mene tako i za ceo stručni štab. Mnogo sam čuo o istoriji kluba, o renomeu Spartaka i znam šta treba da radim za nastavak sezone. Slažem se sa rukovodstvom i imamo isto mišljenje kako će se ekipa i klub razvijati u narednom vremenu. Potrudiću se da Spartak igra interesantan fudbal i da će rezultati doći sami od sebe. Ja i moji pomoćnici se osećamo ovde izuzetno komforno i prijatno“, izjavio je ruski trener tokom promocije.

U intervjuu za ruski portal Sport, Keržakov je nedavno naveo da je posle odlaska sa Kipra slao mejlove klubovima i da se javio samo Vaduc, sa negativnim odgovorom jer nisu želeli da menjaju trenera. Spartak je sam došao do bivšeg centarfora Zenita, želeći da ukaže šansu mladom stručnjaku ali i da pokuša da sa njim ostvari povoljnije rezultate i tako izbegne prošlosezonsko često menjanje stratega, kao i borbu za opstanak.

„Pre nego što sam došao u klub znao sam kakvi su uslovi i ovde sve funkcioniše kako treba. Imam takođe u vidu kvalitet i odnos fudbalera koji su ovde. Jedno je što sam gledao preko televizije, a drugo je kako se sada upoznajem sa igračima od treninga do treninga. Radujem se što ću imati dosta vremena da upoznam stručni štab i igrače, a i oni mene. Ubeđen sam da su ovi igrači koji su počeli pripreme ubuduće biti sve bolji i bolji, na fizičkom i taktičkom planu“, rekao je Aleksandar Keržakov.

On se po rečima sportskog direktora Ljubiše Dunđerskog obratio na jedan izuzetan način fudbalerima na početku priprema, tražeći od njih da ga gledaju kao trenera i zaborave njegovu trenersku karijeru.

„Meni je veliko zadovoljstvo da mogu da sarađujem sa ovakvom fudbalskom veličinom. Keržakov je željan, ima snage volje i znanja da Spartak dovede tamo gde treba da bude. Šef je zamislio šta sve treba da se dovede, mene je oduševio predstavljanjem jer je rekao ne gledajte me kao igrača koji sam bio nego kao trenera. Tu sam da pomognem maksimalno, da se uklopi. Trenažni proces koji treba da obavi je na pravom nivou, mislim da će doneti neke novine dobre za Spartak i Srpski fudbal“, rekao je Dunđerski.

Keržakov se nadovezao i potvrdio da je pred igrače stavio pomenuti zahtev.

„Najvažnija stvar je po meni što sam se obratio igračima, tražio da psihički i emotivno budu pripremljeni za nastavak sezone. Rekao sam im: gledajte me kao trenera, ne kao fudbalera kakav sam bio“.

Prvi čovek Subotičana, Nikola Simović, osvrnuo se na dolazak Keržakova i istakao zadovoljstvo, ali i izneo ciljeve Plavih golubova za narednu sezonu. Ruski strateg dolazi na minimum godinu dana, uz opciju produženja ugovora na još toliko.

„Ja bih prvo izrazio veliko zadovoljstvo što smo uspeli da angažujemo jedno takvo fudbalsko ime koje će nas predvoditi. Vrlo brzo smo se dogovorili i mislim da je to jedna dobra i velika stvar za Spartak. Siguran sam da kao što je imao vrhunsku fudbalsku karijeru da će mu takva biti i trenerska. Ne bih trošio reči, verujem da svi sve znate. Mislim da kao mlad trener ima veliki potencijal. Sigurno će nadmašiti i to što je postigao ka oigrač. Ugovor je potpisan na jednu plus jednu sezonu, poželeo bih svima dugu i uspešnu saradnju“, istakao je Simović.

Cilj subotičkog kluba ove sezone ide gore, pa će najseverniji tim iz Srbije pokušati da se nađe u plej-ofu.

„Dotakao bih se ciljeva za sledeću sezonu, Spartak kao klub mora da igra plej-of. Mi igramo ovu ligu 14 godina u nizu i po svemu zaslužujemo da budemo u prvih osam ali to ćemo morati da dokažemo na terenu. Čeka nas paklen posao u prelaznom roku da bi napravili ekipu koja će moći da igra plejof“, rekao je Simović.



tagovi

Aleksandar KeržakovLjubiša Dunđerski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara