Džud Belingem kao 16-godišnjak u duelu Birmingema i Stouka (Reuters)
Džud Belingem kao 16-godišnjak u duelu Birmingema i Stouka (Reuters)

Prvi skauting izveštaj o Belingemu: Sa 16 godina uliva strahopoštovanje, nikada ne paniči...

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.10.23. | 17:50

Uprava jednog neimenovanog premijerligaša se i dan-danas kaje što nije bila spremna da kao i Borusija odreši kesu za generacijskog talenta

Možda je leta 2020. godine mnogima delovalo smešno kada je Birmingem povukao iz upotrebe dres sa brojem 22, dres koji je tokom samo jedne sezone Čempionšipa nosio Džud Belingem, pre nego što je poslat u Borusiju iz Dortmunda za 30.000.000 evra, a klub od njegove prodaje obezbedio beg od bankrotstva.

Kako Belingem izgleda na terenu otkako se iz žuto-crne Borusijine, presvukao u belu opremu Kraljevskog kluba, onu što je nažuljala mnoge supertalentovane momke i projektovane zvezde svetskog fudbala, više se niko ne podsmeva zbog poteza engleskog kluba.

Izabrane vesti

Kada je letos sa Vestfalena otišao na Santjago Bernabeu vladala je ista ona skepsa koja je ispratila Erlinga Halanda iz Dortmunda u Mančester. "Lako je u Bundesligi, da ga vidimo sada na najtežem ispitu, u Premijer ligi". Slični izlivi nepoverljivosti disali su za vratom Belingemu, ali se 20-godišnjak nije za njima osvrtao. Prosto je počeo da postiže golove, da trijumfalno širi ruke i poručuje "Nisam u Rimu, ali sam imperator". Za tili čas, postao je prvi čovek verovatno najmoćnije fudbalske imperije i sudeći po tome kako izgleda na terenu, mnogi će se saglasiti da trenutno ne postoji bolji igrač on njega na kugli zemaljskoj... Jer mladi Englez postiže, namešta golove, stvara šanse, iznosi loptu, nosi rivale na leđima, a tek onako usput retko koja brazda terena ostane nepreorana njegovim kopačkama.

A neki čovek, ili neki ljudi, što se silno razumeju u fudbal predvideli su budućnost još 6. avgusta 2019. godine. Tada je Belingem kao Birmingemov 16-godišnjak istrčao na teren protiv Portsmuta, a utakmicu prve runde Liga kupa pratili su skauti jednog neimenovanog premijerligaša. Engleski mediji dokopali su se prvog skauting izveštaja o Belingemu, a čovek koji ga je kucao, sigurno je zaslužio povišicu. S tim što se uprava tog, za sada anonimnog engleskog kluba, verovatno i dan-danas tuče dlanom po glavi, jer nije pravovremeno reagovala, jer je sitničarila, jer nije želela da povuče potez na koji je Borusija iz Dortmunda bila spremna - da iskešira 30.150.000 evra i Belingem učini najskuplje plaćenim tinejdžerom planete u tom trenutku.

"Samo mu je 16 godina, ali izaziva strahopoštovanje. Deluje da je visok oko 185 centimetara, atletski je građen, sa dugim nogama i ogromnim stopalima. Još se fizički razvija, ali ima štofa da postane ozbiljna pojava i graciozan trkač. Kreće se prirodno. Ima duge korake koje pravi sa puno snage. Poseduje fantastičan mentalitet, inteligentno pronalazi prostor za prijem lopte. Ulazi između linija i otvara teren. Pravi dosta kretnji od lopte kako bi razvlačio linije i retko gubi lopte. Kada je i izgubi, brzo se vraća po nju. Nikada ne paniči sa loptom u nogama, koristi telo kako bi se izvukao iz situacija pod pritiskom. Ne libi se da startuje na loptu i dobio je žuti kartom u drugom poluvremenu zbog oštrog starta. Ogroman potencijal, sa 16 godina uspeva da se nosi barabar sa prvim timom Portsmuta. Dovesti ga, razvijati ga, poslati na pozajmicu. Za 18 meseci biće spreman da igra za naš prvi tim", glasio je u celosti pomenuti skauting izveštaj.

Preporuka: Pročitajte još jednom, pažljivo, šta su lovci na talente imali da kažu pre četiri godine. Pa ako već niste mnogo gledali Belingema ove sezone, bacite bar pogled na kompilaciju najboljih poteza. Reči o 16-godišnjem klincu iz Starbridža su se, bez greške i lufta, kao indigo papirom, preslikale na ono što današnji reprezentativac Engleske i zvezda Real Madrida izvodi na terenu.

“Bio je tako dominantan. Tako snažan. Radi sve na terenu. Uvek igra za tim. Jedino me je Mesi tako impresionirao u tim godinama. Naravno, Belingem je drugačiji od Lea, ali ako ostane skroman, mogao bi da krene Mesijevim koracima jer je on igrač svetske klase”, rekao je legendarni trener Milana Arigo Saki nakon nedavnog sudara Engleske i Italije.


tagovi

Real MadridDžud BelingemBirmingem

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara