PSŽ u najvećoj krizi otkako je postao faktor u Evropi; Galtijeu omča oko vrata; šta će biti s Mesijem i Nejmarom?

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.02.23. | 13:24

Ako je neko i sumnjao sinoć je dilema rešena - najvažniji igrač PSŽ-a je Kilijan Embape

Klub sa finansijskom snagom i ambicijama poput Pari Sen Žermena ne bi trebalo tragično da shvata minimalan poraz kod kuće i oprašta se od Lige šampiona nakon prvog poluvremena velikog dvomeča. Ali ako taj minimalac postavimo u kontekst najmanjeg zla koje je sinoć zadesilo francuskog šampiona, onda u najmanju ruku ima razloga za brigu na Parku prinčeva.

Dakle, ne zbog samog rezultata, već zbog utiska. Jer utisak je u više od dve trećine utakmice bio - najblaže rečeno - loš. Više od 70 minuta Bajern je surovo dominirao u Parizu, a kao jedina pozitivna stavka iz tog perioda meča - kada je PSŽ u pitanju - izdvaja se iznenađujuća kompaktnost duplok bloka. Upravo taj 'detaljčić' održao je francuskog šampiona u životu i u tih sedamdesetak minuta i uopšte u ovom dvomeču.

Izabrane vesti

To što usled povrede od starta nije mogao da igra Kilijan Embape, odnosno promena situacije u polju po njegovom ulasku, ogolili su činjenicu da skupoceni sastav Parižana krucijalno ne zavisi ni od najskupljeg igrača svih vremena - Nejmara, niti od Lionela Mesija, mnogi će reći najboljeg svih vremena. Nego od upravo od brzonogog Francuza.

S taktičke strane gledano Bajern je u neku ruku dao putokaz narednim rivalima PSŽ-a, a možda i pomogao arapskim glavešinama da razreše dileme oko sudbine dve od tri najveće zvezde. Puno se poslednjih nedelja govorilo o sudbinama Nejmara i Mesija. Nije isključeno da odluka padne odmah nakon revanša u Minhenu, pogotovo ukoliko Sveci budu eliminisani...

Znao je Kristof Galtije, znao je i svaki bolje upućeni fudbalski zaljubljenik da sa Argentincem i Brazilcem kao najisturenijim tandemom ne može da isparira Bajernu u smislu presinga. Francuske kolege se ipak pitaju da li je iskusni stručnjak mogao nešto da uradi kako ne bi dozvolio da ga Bajern toliko dugo gazi? U njajkraćem: Nije. S uobičajeno lagodnim pristupom defanzivnim zadacima Mesi i Nejmar padali bi prelako kao prva brana, pa se Galtije odlučio za niski blok. I sa te strane nije pogrešio, jedino što bez Embapea nije imao gotovo nikakav potencijal za opasnu kontru, te je to omogućilo Bajernu da davi njegove momke kao zmija žabu.

KLADITE SE NA LIGU ŠAMPIONA

Taj ludački pritisak u jednom trenutku morao je da urodi plodom. Dogodilo se to početkom drugog dela i odnelo prevagu. Uz zaključak: PSŽ bez Embapea nije ekipa koja može da se nosi sa najboljima.

"Kilijan Embape nije samo najbolje ofanzivno oružje PSŽ-a, nego i jedini igrač tima sposoban da pruži vertikalna rešenja", piše analitičar L'Ekipa i proziva sportski sektor kluba: "Uprkos više od 100.000.000 evra potrošenih na nove igrače ove sezone, samo jedan od novajlija našao se na terenu sinoć (Soler), i pritom se činilo da ne predstavlja nikakvu dodatnu vrednost za ovu ekipu".

Porazom od Bajerna (0:1) Pariz je po prvi put od 2011. godine upisao tri poraza u nizu. Podsetimo, u osmini finala Kupa Francuske tukao ih je Olimpik Marselj, a potom rezervni tim nije imao nikakve šanse na gostovanju u Monaku. Od početka 2023. šampion je doživeo čak pet poraza, više nego u celoj 2022?! Poslednji put kada je ovakava rezultatska kriza vladala u klubu trener je bio Antoan Kombuare, koji će biti otpušten nekoliko nedelja kasnije, da bi na njegovo mesto došao Karlo Ančeloti.

Galtije je svestan situacije u kojoj se nalazi i da je vrlo moguće da će postati bivši ukoliko ne napravi preokret u Minhenu...

"Imali smo teških sat vremena protiv ekipe koja nam je oduzela loptu. Došli su da nas napadnu, izvršili snažan presing... Ali nije da tako nešto nismo očekivali. Kilijanov doprinos bio je od vitalnog značaja. Poslednjih pola sata daje nam nadu pred revanš za tri nedelje. Nadam se da ćemo moći da povratimo svežinu. Još nismo ispali. Ako budemo igrali kao u finišu sinoćnjeg susreta, možemo da pobedimo u gostima, ili da makar iznudimo penale".

Kilijan Embape je kurtoazno poručio kako nije uoči da bez njega na terenu PSŽ nije mogao da ugrozi Bajern...

"Iznenadilo me je da toliko dominiraju, nismo navikli na takve stvari. Pokazali smo u drugom poluvremenu da možemo da se nosimo, pokazali smo karakter. Definitivno možemo da im napravimo probleme. Nije tačno da bez mene nismo opasni. Svaki igrač PSŽ-a može da uradi velike stvari. Favorit pred revanš? PSŽ, uvek".

Najbolji igrač Parižana, izvesno je, počeće utakmicu u Minhenu. Ali ne treba zaboraviti da bi i Bajern trebalo da bude jači za dvadesetak dana, pošto će Sadio Mane biti u konkurenciji za tim.


tagovi

Kristof GaltijeLionel MesiNejmarKilijan Embape

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara