Marko Putinčanin (©Starsport)
Marko Putinčanin (©Starsport)

Putinčanin: Ko sebe smatra osrednjim igračem, nije za Napredak

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.11.22. | 09:02

Iskusni vezista Čarapana, Marko Putinčanin, o problemima u kruševačkom superligašu, potrebom za pojačanjima, ali i kvalitetima i manama šampionata, kao i željama pred Mundijal, za Mozzart sporta.

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca/

Poraz od Javora posle preokreta (1:2) kao simbol Napretkove polusezone. Uz mali broj zrelih prilika, Kruševljani propuštaju najbolju (zicer Bastajića za dva gola razlike) i prave dve velike greške u odbrani u završnici susreta u Ivanjici. Nije to prvi put Čarapanima da olako ispuštaju prednost. Još živopisniji scenario viđen je na Čairu (3:2 za Radnički). U oba ta susreta Napredak je imao sve u svojoj šaci.

Izabrane vesti

Nije, izgleda, ni dobra serija, stvarana od kraja avgusta do sredine oktobra (5 pobeda u 7 kola Mozzart Bet Super lige), učvrstila samopouzdanje i donela psihološku stabilnost kruševačkom timu. Završnicu jeseni odigrao je Napredak slično kao početak šampionata, u kojem mu, istina, skoro ništa nije polazilo od noge. I sabrao je u tom startu i završnici jednak broj bodova - po dva.

Dokaz da je sigurnost ostala negde iza kulisa stadiona pod Bagdalom nisu samo pomenuti preokreti već i dva promašena jedanaesterca (od dva dosuđena, oba protiv Vojvodine), kao i "žute minute" odbrane viđene u oba susreta protiv Javora, pred kraj meča u Pazaru, u Nišu i Lučanima, pa i protiv Vojvodine u Kruševcu. Dela tima koji je ove jeseni bio stameniji i u kojem su se uglavnom i nalazili igrači koji su blesnuli.

Najiskusniji među njima, čiji se dolazak pod Bagdalu poklopio sa uzdizanjem forme, bio je Marko Putinčanin. Pitanje je da li bi u Kruševcu i dalje tinjala nada za učešće u plej-ofu da pouzdani fudbler nije i te kako stabilizovao poslednju liniju veznog reda. Putinčanin je na skoro svakom meču bio statistički najbolje ocenjen igrač Čarapana. Dobio je Dušan Đorđević u njemu ozbiljno pojačanje i jednog od nekolicine kojima bi mogao da veruje da će na proleće biti kadri da iznesu njegove ideje.

Toga je svestan i vredni vezista, koji je na preseku Napretkove polusezone pričao za Mozzart Sport.

"Očigledno - nedostajalo nam je dosta toga. Biću iskren, najpre treba da se promeni pristup utakmicama, da se vidi jasna želja kod svakog igrača da želi s Napretkom da izbori plej - of, a ne da se sa klubom bori za opstanak. Da svako od nas pojedinačno iskoči iz okvira proseka. Ko god sebe smatra osrednjim igračem, nije mu mesto u ovom timu. Tako svako od nas fudbalera treba da razmišlja i da to pokaže na terenu, tamo gde je jedino merilo. Iako nas sada mesto na tabeli i te kako demantuje, kao da nismo ekipa vredna tog uspeha...", ističe Putinčanin.

Pogled na tabelu je i najsuroviji - Napredak je upisao tek 19 bodova ove jeseni, ostvario duplo više poraza od broja pobeda, tek 16 puta tresao mrežu i trenutno je bodovno bliži zoni baraža nego pozicijama koje vode u plej-of.

"Da, može se reći da je za Napredak ova polusezona bila zaista turbulentna. Loš početak u rezultatskom smislu, zatim prikupljanje bodova uz podizanje forme i izgleda ekipe na terenu, potom, pred kraj, nekoliko loših rezultata. Dosta faktora je uticalo da na saldu imamo samo 19 bodova. Iskreno, mislim da smo morali polusezonu da završimo sa mnogo više", nastavlja Putinčanin.

Gradio je Dušan Đorđević ekipu skoro od nule, na mahove je Napredak pokazivao svoj potencijal, ali po svemu sudeći (što je i šef struke najavio posle meča u Ivanjici) timu je neophodan značajan remont, individualno podizanje kvaliteta, da bi stremljenje kluba dobilo obrise opravdanja.

"Što se tiče dobrih i loših momenata, mogu da pričam samo o periodu kada sam došao u klub. Najbolji su tri vezane pobede, najlošiji svakako završetak jeseni. Ne bih izdvajao nikog pojedinačno, ni u negativnom ni u pozitivnom smislu, jer smatram da apsolutno niko od nas ne može sam da se izbori za cilj koji smo postavili ispred sebe, zato na Napredak gledam kao na celinu i tim koji zajedno mora da se potrudi i zasluži da stvari promeni u svoju korist", opominje iskusni vezista.

(©MN Press)(©MN Press)

Kao i većina, smatra Putinčanin da će Napretku na proleće biti potrebna sveža krv.

"Pauzu treba iskoristiti prvenstveno za kvalitetan odmor, mentalni i fizički. Potom se najbolje moguće pripremiti za prolećni deo prvenstva, uz nekolicinu adekvatnih pojačanja, jer već od prvog kola sledeće godine moramo početi da sakupljamo bodove, nebitno koga imamo za protivnika", uvereva prvotimac kruševačkog superligaša.

Od svih ekipa iz gornjeg dela tabele Mozzart Bet Super lige Napredak je slavio samo protiv Radničkog 1923 (1:0) i u tome se oslikava mnogo toga već rečenog za tim iz Lazarevog grada.

"Prosto je. Ako želis da budeš u gornjem delu tabele, moraš da pobeđuješ baš te ekipe sa kojima se boriš za to mesto. Mi to nismo uspeli, iako smo u velikom broju utakmica možda i zaslužili da osvojimo neki bod više, međutim, realnost je drugačija. Zaostajemo dosta za tim timovima i jednostavno u nastavku moramo da pobeđujemo upravo te protivnike koji se nalaze iznad nas. Isto tako, fale nam i bodovi u gostima. Mislim da će svaki poen sledeće godine za nas da bude duplo značajniji, jer jurimo protivnike za kojima zaostajemo u ostvarivanju cilja", realan je Putinčanin.

Napominje fudbaler Napretka u nastavku nove kvalitete, ali i hronične mane našeg šampionata.

"Liga je mnogo ojačala u svakom smislu, ima dosta kvalitetnih igrača i timova. Veći su finansijski uslovi u nekolicini klubova, samim tim više je igrača koji su ostali da igraju u Srbiji, što je sjajna stvar, jer je upravo to doprinelo povećanju kvaliteta. Međutim, još uvek postoje problemi sa nekim terenima, a medju njima svrstavam i naš, koji su u katastrofalnom stanju. Mislim da su to osnovne stvari od kojih sve polazi, tako da se iskreno nadam da će se neko pozabaviti time. Od klubova bih izdvojio TSC, koji u svakom pogledu pravi razliku. Od infrastrukrure, funkcionisanja kluba, kvaliteta tima i kontinuiteta koji ima. Svakako jedan od najstabilnijih klubova", hvali trenutno trećeplasirani tim našeg najjačeg ranga iskusni vezista.

Na pragu smo Mundijala i, posle ne baš lake priče o Napretku, poželeo je Marko Putinčanin sreću Orlovima pred novo Svetsko prvenstvo.

"Iskreno, kao i cela nacija, oduševljen sam kako reprezentacija deluje. Samim odlaskom na Mundijal i načinom na koji je to uradila napravila je ogroman uspeh. Sa nestrpljenjem čekam da počne Svetsko prvenstvo i, naravno, utakmice naše Srbije. Nadam se prolasku u nokaut fazu, a možda i dalje od toga. Svakako sam svim srcem uz reprezentaciju", širi optimizam Marko Putinčanin pred najveću fudbalsku smotru.


tagovi

Napredak KruševacMarko PutinčaninMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara