Detalj sa jedne od ranijih prvenstvenih utakmica Rada ove sezone (©Starsport)
Detalj sa jedne od ranijih prvenstvenih utakmica Rada ove sezone (©Starsport)

Rad se žalio na suđenje: Ne tražimo privilegije, već samo ravnopravan tretman

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.03.23. | 11:23

Građevinari izdali saopštenje pred susret sa Radničkim iz Sremske Mitrovice u 23. kolu Mozzart Bet Prve lige Srbije, koji je na programu od 14 časova na Banjici

Nije dobro počela prolećna polusezona po fudbalere Rada. U prva tri meča u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije Građevinari su doživeli tri poraza, a pred meč sa Radničkim iz Sremske Mitrovice (14.00) u 23. kolu, obratili su se Sudijskoj komisiji FSS saopštenjem.

Na Banjici nikako nisu zadovoljni suđenjem, u prva tri meča su dva puta dobijali crveni karton i protiv njih je dosuđen jedan jedanaesterac. Protiv Inđije je isključen Mateja Gašić pri rezultatu 2:2, a taj meč je okončan trijumfom Sremaca sa 3:2. Potom je Metalac u Gornjem Milanovcu prošle nedelje pobedio sa 1:0, a u finišu meča je pocrveneo Slađan Rakić, pa 23-godišnji štoper nema pravo nastupa protiv Radničkog.

Izabrane vesti

Fudbalski klub Rad nikada nije imao praksu da se obraća fudbalskoj javnosti saopštenjima, međutim dešavanja koja prate utakmice našeg kluba u prethodnih nekoliko kola primorala su nas da javno zatražimo odgovore na pitanja od Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije. Prvenstveno ističemo da smo duboko i isključivo zagledani u naše dvorište i potragu za načinom na koji da izađemo iz rezultatske krize. Namerno kažemo rezultatske, jer kada je igra u pitanju, u najmanju ruku smo bili ravnopravni sa svim rivalima sa kojima smo se u prethodna tri kola susreli na terenu“, navodi se u saopštenju Rada objavljenom na zvaničnoj Instagram stranici.

Direktno su se na udaru našli arbitri Miroslav Miletić, koji je sudio meč Građevinara i Inđije, odnosno Marko Gnjatović, delilac pravde u Gornjem Milanovcu.

U tri prolećna kola dobili smo dva crvena kartona, a suđenje je u najmanju ruku bilo tendenciozno i na štetu fudbalskog kluba Rad. Smatramo da smo perfidnosti arbitara i neujednačenom kriterijumu najviše bili izloženi na poslednjem susretu protiv Metalca. Prilikom donošenja odluka, sudija može da dosudi jedanaesterac koji to nije bio i to možemo da prihvatimo, ali ne i da tokom svih 90 minuta protiv sebe imamo neujednačen kriterijum. U tome vidimo očiglednu nameru. Kada je susret protiv Metalca u pitanju, svedočili smo skandaloznom suđenju, jer nam je poništen regularan pogodak, a pri tom je našem igraču neopravdano pokazan crveni karton. Ista sudbina zadesila nas je i na utakmici protiv Inđije, kada nam nije dosuđen očigledan jedanaesterac u samom finišu susreta“.

14.00: (2,15) Rad (3,05) Radnički Sremska Mitrovica (3,40)

Iz Rada su jasni šta žele da postignu ovim saopštenjem

Zato, tražimo od sudijske organizacije i Dejana Filipovića kao njenog predstavnika da se javno izjasne o kriterijumu suđenja na utakmicama FK Rad u toku prolećne polusezone. Klub smo izuzetne istorije i tradicije, svojevremeno smo učestvovali u evropskim takmičenjima, iznedrili ogroman broj dokazanih fudbalera i reprezentativaca. Zbog svega navedenog sigurni smo da smo zaslužili bolji tretman od strane sudijske komisije. Ne tražimo nikakve privilegije, već samo da nam se omogući fer i pošteno suđenje. Pre dve godine smo se preselili u niži rang takmičenja. Pred poslednji meč u Subotici svi su govorili da ćemo pobediti i opstati. Međutim, dokazali smo dostojanstvo i poštenje na tom meču. Prihvatili smo ispadanje iz Superlige viteški i kao pravi sportisti. I zato ističemo da ćemo prihvatiti svaki ishod ukoliko je on rezultat dešavanja na terenu. Ukoliko nije, preduzećemo sva raspoloživa sredstva u okviru zakona da zaštitimo klub. Nećemo nikome dozvoliti da se igra sudbinom fudbalskog kluba Rad. Shodno istoriji, tradiciji, rezultatima i doprinosu koji smo dali srpskom fudbalu, zaslužujemo ravnopravan tretman u odnosu na sve druge klubove Prve lige Srbije“.

Rad je pretposlednji, 15. na tabeli i biće mu teško da se domogne 12. pozicije kroz plej-aut da bi izbegao selidbu u Srpsku ligu Beograd. Neophodno je da nadoknadi osam bodova minusa, koliko ima u odnosu na Metalac, Mačvu i novobeogradski Radnički.

S druge strane, Radničkom iz Sremske Mitrovice potrebni su bodovi da bi ostao iznad crte između osmog i devetog mesta, odnosno domogao se ponovo plej-ofa. Sremci su sedmi na tabeli sa 31 poenom, četiri više od devetoplasirane Slobode. Međutim, od početka prolećne polusezone izabranici Dejana Nikolića su osvojili samo dva poena, pošto su najpre izgubili na gostovanju OFK Vršcu (2:1), a zatim remizirali u Šapcu sa Mačvom (0:0) i kod kuće protiv Loznice (1:1).

U prvoj polusezoni, 10. septembra, Radnički je u Sremskoj Mitrovici savladao Rad sa 2:0. Produžio se tako niz Građevinara sa ovim rivalom na tri meča na kojem nisu dali gol, pošto su obe prošlosezonske utakmice završene rezultatom 0:0. Posle ovog saopštenja pod posebnom lupom biće arbitar Nikola Đorđević, koji je delegiran da deli pravdu ove subote na Banjici.

-----------------

Novo kolo, nova sreća i nova šansa za vredne nagrade. Pred vama je deset pitanja, a glavna nagrada je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

----------------

MOZZART BET PRVA LIGA SRBIJE – 23. KOLO

Subota

14.00: (2,15) Rad (3,05) Radnički Sremska Mitrovica (3,40)

14.00: (3,40) Zlatibor (3,05) Radnički Novi Beograd (2,15)

Nedelja

14.00: IMT - Metalac

14.00: Jedinstvo Ub - OFK Vršac

14.00: Loznica - Mačva

14.00: RFK Novi Sad - GFK Sloboda Užice

14.00: Železničar - Inđija

16.00: Trajal - Grafičar

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Mozzart Bet Prva liga SrbijePrva liga SrbijeFk RadRadnički Sremska Mitrovica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara