©MN Press
©MN Press

Radnički bira trenera, pa sve ostalo: Baždarević, Trajković...

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.06.23. | 16:18

Na listi kandidata su imena koja su u prethodnom periodu već bila dovođena u vezu sa niškim klubom - odluka u narednih nekoliko dana

Kada bi se tražila samo jedna rečenica da opiše košmarnu sezonu koja je ostala iza Fudbalskog kluba Radnički iz Niša, teško da ima prikladnije od one čuvene koju izgovara Branislav Lečić na kraju Bajagine pesme Moji su drugovi, u kultnom filmu Ni na nebu, ni na zemlji: Od ovoga može da se rikne! Doduše, bez one psovke, mada ne sumnjamo da bi većina kojima je Radnički na srcu pronašla neku još sočniju da njome najadekvatnije izrazi svoju frustraciju zbog načina na koji je klub, tek u foto-finišu, doretan do ruba provalije, obezbedio opstanak u Mozzart Bet Superligi. I sve to na veliki jubilej, stogodišnjicu postojanja Radničkog. Bilo, ne ponovilo se!

Dovoljno je samo se podsetiti nestvarnih brojeva – 5 promena trenera, 42 iskorišćena igrača, 70 primljenih golova, 11 poraza na Čairu, 15 skrivljenih penala, 12 crvenih kartona... Doduše, na drugom tasu, i dva unosna izlazna transfera bonus fudbalera (Mitrović i Štulić) u ukupnoj vrednosti od preko 1.000.000 evra, koji bi trebalo da su dodatno doprineli finansijskoj stabilnosti kluba.

Izabrane vesti

Ali, najveća greška sada bi bila prećutati silne greške koje su činjene u prethodnom periodu i ponašati se kao da se ništa nije dogodilo. Jer, ako je Radnički tri puta u prethodnih pet sezona bio predstavnik Srbije u evropskim kvalifikacijama, sada ima i ona druga strana medalje – već drugi put u poslednje tri sezone Nišlije ostaju superligaši kroz iglene uši.

I svima koji makar i površno prate dešavanja na Čairu jasno je da je ključna „ta teška, strana reč“ – kontinuitet! I u trenerskom, i u igračkom smislu. Odabrati stratega koji će imati priliku da vodi ekipu od početka do kraja sezone - jedini koji je takvu imao u Radničkom u poslednjih šest godina bio je Nenad Lalatović u vicešampionskoj sezoni 2018/19. Gledati širu sliku, istrpeti mu i neki poraz, i neku rezultatsku krizu – videti primer Žarka Lazetića u TSC-u. A igračima pružiti priliku da ih publika najpre upozna, pa onda i zavoli - da im sad ne prebrojavamo i „krvna zrnca“, pošto javnost u Nišu vapi da ih bude više domaćih, lokalnih, zbog uzajamnog osećaja pripadnosti.

Svi potezi moraće da se vuku brzo, jer pauza će, zbog igranja baraža, biti nikad kraća, ali redosled se zna i pre nego se bude formirao igrački kadar i organizovao pripremni period, na Čairu najpre moraju da reše pitanje šefa stručnog štaba.

Salve pohvala, sasvim opravdano, slivaju se ovih dana na račun Vladimira Đorđevića, koji je u delikatnom trenutku preuzeo ekipu, dva dana pred revanš sa Inđijom i na svom vatrenom krštenju je doveo do neophodne pobede od tri gola razlike. Ali, bilo bi neozbiljno po samo jednoj utakmici donositi neke krucijalne zaključke, a uz to Đorđević nema profi licencu i ono što bi klub trebalo da uradi jeste pomoći mu oko doškolovanja i čuvati ga u svom stručnom štabu – tu je već dve godine – za onda kada bude sazreo trenutak za njega.

U međuvremenu, kako Mozzart Sport saznaje, u prvom planu su imena koja su se u prethodnom periodu već pominjala kao moguća rešenja u nekim trenucima kada je Radnički menjao trenere. Pre svih, Mehmed Baždarević, kao proslavljeno igračko ime, bivši reprezentativac Jugoslavije, legenda sarajevskog Želje i Sošoa, nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Popularni Meša je pre nekoliko meseci za sarajevske medije govorio o kontaktu sa Nišlijama i ostavio otvorenom mogućnost saradnje, a da li je došao momenat za dogovor, znaće se u narednih nekoliko dana.

Drugo ime je Nikola Trajković, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Vojvodine, koji je već radio u Radničkom kao član stručnog štaba Radoslava Bataka, u njegovom prvom mandatu u Nišu. I sa njim je klub već kontaktirao tokom prethodne sezone, sve vreme držao otvorenu liniju. Tu postoji i mali administrativni problem - jer Trajković je trenutno angažovan u švedskom Malmeu kao pomoćni trener – ali ne i nerešiv, ukoliko bi se dve strane pronašle u detaljima eventualne saradnje.

Lista se ovde ne završava, mnogo je trenera na domaćoj sceni koji u prethodna dva dana sami, direktno ili preko posrednika, nude svoje usluge Nišlijama, ali će ovo pitanje svakako morati da bude rešeno najdalje do početka sledeće nedelje, jer nedugo zatim ekipa bi trebalo da se okupi na početku priprema za novu sezonu. Tek onda na red će doći i igrački kadar.

Od fudbalera kojima ističe ugovor, neki su klub napustili još pre kraja sezone, poput Đurišića i Andrića, pa onda i Savića, koji nije bio tu za mečeve baraža. Od onih koji su pod ugovorom, kako smo saznali, postoje ponude za Miljana Škrbića i Bazila Jamkama. Golgeter je trenutno najbliži prodaji, dok će kamerunskog internacionalca Radnički pustiti samo za iznos koji bi ga svstao među najveće transfere kluba. Za tako nešto bio je planiran i Dragan Rosić, ali su se na tom planu okolnosti malo promenile poslednjih nedelja...


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara