(©Starsport)
(©Starsport)

Radničkom preti sudbina Iskre i Lehije, ali i Bežanije i Čuke

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.06.23. | 09:43

Samo su timovi iz Danilovgrada i Gdanjska ove sezone igrali u Evropi i ispali iz svojih nacionalnih šampionata, što preti i Nantu

Pre godinu dana u ovo vreme, u Radničkom su sanjali hoće li na Maltu, u Mostar, Tel Aviv, Bukurešt ili daleki Azerbejdžan... A danas strepe da će za koji mesec igrati u Odžacima, Ubu, Vršcu, Leskovcu...

Činjenica da su sezonu na izmaku Nišlije počele kao predstavnici Srbije u kvalifikacijama za UEFA Ligu konferencije dodatno dramatizuje poziciju u kojoj se trenutno nalaze. Pred ispadanjem su iz Mozzart Bet Superlige, da bi to izbegli u nedelju će, u revanšu baraža protiv Inđije, morati da nadoknade dva gola minusa (1:3).  

Izabrane vesti

Malo smo zagrebali po arhivi i izračunali da su samo dva kluba u Evropi ove sezone doživela takav sunovrat – Iskra iz Danilovgrada i Lehija iz Gdanjska, a uz Radnički predstojećeg vikenda mogao bi da im se pridruži i Nant.

Iskra je, nakon što je prošle sezone bila četvrta u nacionalnom šampionatu, eliminisana u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije od albanskog Lačija i bila je to uvertira za sezonu koju će u Prvoj ligi Crne Gore okončati na poslednjem mestu, sa 31 bodom na 36 utakmica.

Lehija iz Gdanjska, takođe četvrtoplasirana u prethodnoj sezoni Ekstraklase, čak je prošla prvo kolo kvalifikacija za najmlađe UEFA klupsko takmičenje, bila ubedljiva u dvomeču protiv Akademije Pandev (ukupno 6:2), pa je u drugom pružila jak otpor Rapidu, odigrala bez golova u Beču, te poražena sa 1:2 kod kuće. Ipak, 30 bodova u 34 kola bilo joj je dovoljno samo za pretposlednje mesto u šampionatu Poljske i nije bila ni blizu opstanka u eliti.

Sličnu sudbinu predstojećeg vikenda mogao bi da doživi i Nant u Ligi 1. Teški dani za osmostrukog francuskog prvaka i polufinalistu Lige šampiona iz 1996. godine. Oni su, doduše, plasman na međunarodnu scenu izborili kao pobednici Kupa Francuske u prošloj sezoni, koju su završili u sredini tabele Lige 1, ali su se takmičili u grupnoj fazi Lige Evrope, zauzeli drugo mesto, iza Frajburga, a ispred Karabaga i Olimpijakosa, pa su u plej-of rundi eliminisani od Juventusa, nakon 1:1 u Torinu, pa poraza od 0:3 kod kuće. Međutim, za sve to vreme, Kanarinci su posrtali u domaćem prvenstvu i u subotu uveče neće im biti dovoljna samo pobeda nad otpisanim Anžeom, već će morati da čekaju neuspeh Oksera u duelu sa Lansom, kako bi izbegli najgore.  

Kada su u pitanju ovako bolna iskustva klubova sa naših prostora, treba reći da su samo dva doživela da ispadnu iz šampionata u sezoni koju su počeli kao učesnici evropskih takmičenja – Bežanija u sezoni 2007/08 i Čukarički deset godina kasnije.

Popularni Lavovi su svoju debitantsku sezonu u elitnom rangu 2007. godine okončali na četvrtom mestu, iza Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine, što im je donelo nastup u prvom kolu kvalifikacija za Kup UEFA. Izvukli su za rivala albansku Besu, odigrali 0:0 u gostima, u revanšu je bilo 2:2, pa je albanski tim prošao dalje. Tu sezonu Bežanija je okončala kao ubedljivo poslednja u Superligi Srbije, sa svega 19 bodova na 33 utakmice.

Tačno deceniju ranije, Čukarički je bio predstavnik Srbije u Intertoto kupu, čak zabeležio pobede nad rumunskom Glorijom i bugarskim Spartakom iz Trnave, uz poraze od Gronongena i Monpeljea, ali mu na domaćoj sceni nije išlo, prvenstvo je završio na pretposlednjem mestu, što je značilo baraž za opstanak i dvomeč sa kragujevačkim Radničkim, koji je, pošto su oba meča dobili domaćini minimalnim rezultatom, bio uspešniji nakon izvođenja jedanaesteraca.

Niški Radnički još ima šansu da izbegne da se nađe na ovoj listi. Tražiće je u nedelju od 18.30 časova na svom Čairu.



tagovi

Radnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara