Rajan Šerki, dečak koji je zapalio Lion - 16 godina, dva gola i dve asistencije

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.01.20. | 13:31

Mnogi kažu: najtalentovaniji igrač koji je izašao iz čuvene Olimpikove škole

Karim Benzema, Nabil, Fekir, Hatem Ben Arfa, Aleksandar Lakazet... Olimpik iz Liona je uvek bio klub koji se diči klupskom akademijom. Uostalom, od 2000. godine pa na ovamo u Lion se od transfera igrača slilo više od 700.000.000 evra, a čini se da bi onaj najveći tek trebalo da se realizuje. Jer Rajan Šerki je u Kup sudaru sa Nantom zapalio Evropu!

Ako niste čuli za njega nema razloga za stid, mada oni koji se profesionalno bave fudbalom odavno znaju u kome se radi. Šerkija već dugo najavljuju kao najtalentovanijeg igrača kojeg je Lion dao. Rođen je 2003. u istočnom predgrađu Liona, Pusinjanu. Olimpik ga je doveo još kao sedmogodišnjaka iz obližnjeg Sen Prista, kluba u kojem je počeo i Fekir.  Brzo se videlo da je previše za vršnjake. Preskakao je selekcije kao bare. U septembru 2018. je Šerki postao najmlađi strelac u Ligi šampiona za mlade, pošto je sa 15 godina i 33 dana pogodio u pobedi od 4:1 protiv Mančester Sitija, mada ga je kasnije nadmašio Borusijin Jusufa Mukoko.

Izabrane vesti

A onda taj Nant, sinoć, Šerkijeva dva gola i dve asistencije za 4:3 protiv Kanarinaca! Francuska je impresionirana onim što je videla. Rudi Garsija, koji mu je još jesenas dao priliku da  debituje, pokušava da spusti euforiju.
Znamo da mali ima kapacitet da odlučuje utakmice i naravno da sam zadovoljan, ali moj je posao i da snizim ton malo, jer će sada svi da ga dižu u nebesa. Ono što me najviše raduje jeste to što igra za tim, što ima inteligenciju da donese pravu odluku i to što radi i u defanzivi. Ako nastavi tako zaista će napredovati“, kaže Garsija.

Neće mu biti lako doduše. Plemeniti igrači jesu Lionova karakteristika, ali karakteristika svih njih je da su pomalo... Pa, svoji. U danima uoči okršaja sa Nantom po gradu se pričalo da je Šerki bio besan zato što nije dobio šansu u ligaškom sudaru sa Bordoom proteklog vikenda. Nije ni krio nezadovoljstvo. Tražio je od Garsije da igra za U19 ekipu i odigrao – užasno.
Ako nećeš da igraš, sam izađi“, vikao je besni otac sa tribina. Trener je Šerkija izveo posle sat vremana.

Nezadovoljstvo je raslo. Smetalo je Šerkiju i to što mediji danima pišu o tome kako klub traži pojačanja posle povreda Memfisa Depaja i Žef-Rena Adelajda. Karl Toko Ekambi treba da stigne iz Viljareala na pozajmicu sa obavezom otkupa za 20.000.000 evra, Avr je odbio 7.000.000 za Tina Kadeverea...

Šerkija niko nije pominjao. Sad se pak samo o Šerkiju priča.
OK, Šerki je u ovih 70 minuta uradio više no što sam ja za 11 sezona“, našalio se po društvenim mrežama Emanuel Imoru, levi bek Evijana, ranije i Kaena i Brage

Doduše, nije baš prvi put. Jer kao što rekosmo, odavno za njega znaju u Francuskoj, pa ga je bivši trener Bruno Ženesio nazivao “vanzemaljcem“, dok su lokalni mediji više puta pisali o pretnji da Šerkija još kao omladinca Lionu ukradu giganti poput Reala, Mančester junajteda, Juventusa, Barselone, Bajerna i Ajaksa. I nisu lupali tek tako, svi znaju da su interesovanja ovih klubova realna, pa se Lion brzo obezbedio ugovorom do 2022. godine.

Tangi Ndombele je sa cenom od 60.000.000 evra najskuplja prodaja u istoriji Olimpika. Sa cenama kakve su danas u fudbalu niko ni ne sumnja da će Šerki vrlo brzo koštati više. Jer iako to niko ne želi da kaže na glas, svi u Lionu misle da je baš Šerki najtalentovaniji igrač kojeg je Olimpik napravio.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara