Dimitrievski i Aguero na meču Rajo - Barselona u oktobru prošle godine ©AFP
Dimitrievski i Aguero na meču Rajo - Barselona u oktobru prošle godine ©AFP

Rajov heroj za Mozzart Sport: Sve je bilo završeno oko prelaska u Barselonu, spreman sam za iskorak u karijeri

Vreme čitanja: 9min | sub. 30.04.22. | 09:24

"Osećam da sam pun snage, imam dosta iskustva i utakmica iza sebe, mislim da je baš sada pravi momenat da odem negde gde bih mogao da napredujem, da napravim nove uspehe, možda i pređem u neku novu ligu", kaže Stole Dimitrievski za naš portal

Motivaciju i želju za uspehom koju fudbaleri nose sa ovih naših balkanskih prostora teško je opisati jednom prosečnom Evropljaninu, kome je sve besprekorno servirano u karijeri. Upravo te dve stvari budu ključne onda kada se događaju prelomni trenuci u karijeri. Onda kada je teško, a daleko ste od kuće, prepušteni ličnim odlukama, u tom trenutku povlačenje ne postoji kao opcija. Idete dalje po svaku cenu, svesni i odlučni u nameri da uspete.

Upravo tim putem je išao heroj Rajo Valjekana i makedonske reprezentacije Stole Dimitrievski. Izuzetni čuvar mreže fudbalski je odrastao u rodnom Kumanovu, njegov vanserijski talenat prepoznao je Rabotnički, a onda ga je sa svega 18 godina put odveo u Evropu. Od omladinaca Udinezea, preko rezerve u Granadi, pa do ključne sezone u Himnastiku koja ga je preporučila ozbiljnim klubovima. Stepenike kojima je koračao uvek je pažljivo birao, gledajući pre svega da ode u sredinu u kojoj će dobiti priliku da standardno brani, ne obaziući se na finansijske uslove.

Izabrane vesti

Dimitrievski je zajedno sa svojim Rajom učinio ono što nije uspeo nijedan drugi španski tim ove sezone, a to je da dva puta savlada slavnu Barselonu. Oba puta bilo je po 1:0, a Dimitrijevski je u oba navrata bio najbolji akter meča.

"Utisak je fenomenalan, da dva puta pobediš Barselonu, mislim da to ove sezone uspeo još samo Bajern Minhen u Ligi šampiona. U prvoj utakmici sam odbranio jedanaesterac, u drugoj sam imao dosta posla. Osećaj je prekrasan, stvarno sam presrećan zbog svega toga", započeo je Stole Dimitrievski intervju za Mozzart Sport.

Sjajnom reprezentativcu Makedonije se poklopilo baš da bude najbolji protiv ekipe koja je želela da ga dovede u prošlom prelaznom roku. Dimitrievski za naš portal otkriva da je bio veoma blizu prelaska na Nou Kamp.

"Iskreno da vam kažem, bilo je sve završeno, samo je trebalo da iz kluba ode drugi golman Barselone (Neto, prim.aut). On iz nekih razloga nije hteo da napusti klub, pa zbog toga nisam prešao. S moje strane je sve bilo završeno, sve dogovoreno".

Možda se na kraju ispostavi da je najbolja stvar bilo upravo to što je Dimitrievski ostao u Rajo Valjekanu. Barselona, ali i drugi veliki klubovi, bi posle odličnih partija makedonskog golmana mogli da budu još odlučniji da ga dovedu u svoje redove.

"Presrećan kad se priča o meni da bih mogao da pređem u takve klubove. Odluka je bila odlična jer imamo fenomenalnu sezonu, nadam se da bi na leto, ne znam da li Barselona ili neki drugi veliki klubovi, mogli da dođu po mene. Presrećan sam jer sam nešto dobro uradio ove sezone".

Stoletu su ostale još dve godine ugovora u Valjekasu, ali se čini da je u pravim godina i pravoj formi kada može da napravi novi iskorak u svojoj odlično odmerenoj karijeri.

"Mi smo obezbeđivanjem opstanka u Primeri završili veliku stvar, uvek sam govorio da nisam čovek koji se zadovoljava trenutnim stvarima, hteo bih da napredujem, da pređem u neki veliki klub koji se bori za velike stvari. Imam ovde ugovor do 2024. godine, ali kao i svaki igrač hteo bih da napredujem, da igram u nekom boljem klubu. Tako da ćemo videti šta će biti na leto. Sad se osećam da sam pun snage, imam dosta iskustva i utakmica iza sebe, mislim da je baš sada pravi momenat da odem u bolju ekipu, gde bih mogao da napredujem, da napravim nove uspehe, možda i pređem u neku novu ligu. Zaista sam spreman za taj iskorak".

©Reuters©Reuters

"RAJO PO NAVIJAČIMA, ORGANIZACIJI I USPESIMA OVE SEZONE TREĆI KLUB U MADRIDU"

Rajo Valjekano uživa posebne simpatije među poklonicima fudbalske igre. On se po mnogo čemu razlikuje od velikih klubova, ali zato ima poseban odnos sa svojom publikom, na čemu bi mogli da mu pozavide oni najveći.

"U pitanju je baš radnički klub, blizak sa navijačima. Tu u naselju je trening kamp, organizacija kluba i uslovi su super za špansku ligu, ali kao i svaki klub može da se poboljša i ide napred. Mogu da kažem da je Rajo Valjekano sa navijačima i organizacijom, sa uspesima koje je ostvario ove sezone, trenutno treći klub u Madridu. Posle Real Madrida i Atletika naravno".

U jednom trenutku u Valjekasu je ozbiljno mirisalo na Evropu. Prvi deo sezone ekipa Andinija Iraole bila je na pozicijama koje vode u Ligu šampiona, a potom joj je za dlaku izmaklo finale Kupa kralja. Tamo je otišao Betis, koji je potom osvojio trofej. Ipak, osnovni cilj je ispunjen, iako su ambicije rasle tokom sezone.

"Ove sezone je najiskrenije bilo da opstanemo u ligi, ali kada smo završili polusezonu bili smo na mestima koje vode u Ligu šampiona. Bili smo mirni u glavama, hteli smo da se spasemo zato što znamo koliko je teško kad si Rajo Valjekano da opstaneš u takmičenju kao što je Primera. Potajno smo hteli izlazak u Evropu, hteli smo Kup. Hteli smo da uradimo nešto veliko u ovoj sezoni. Bio je taj momenat u gostima protiv Betisa, kada smo im dali gol u Sevilji, bili su u dosta veliko šoku. Da smo otišli u produžetke mislim da bismo dobili utakmicu, ali primili smo taj gol u trećem minutu nadoknade, falio nam je trenutak da odemo u finale. Da smo uspeli da odemo u finale i osvojimo sleće sezone bismo igrali i Evropu, a to su velike stvari".

"DOBAR DAN, JA SAM TIGRE FALKAO"

Radamel Falkao ©AFPRadamel Falkao ©AFP

Kada kao klub želite da napredujete u svakom pogledu, onda morate da pronađete način da dovedete one istinske zvezde u tim. U Valjekasu su u tome uspeli angažovanjem Radamela Falkaa. Kolumbijac odavno nije u zenitu karijere, ali svi dobro pamte njegove partije iz Rivera, Porta, Atletika, Monaka...

"Iskreno, sedi pred mene u svlačionici. Prvi put kada je došao utisak je bio impresivan, čovek jednostavno impresionira. Kad se predstavljao rekao je: Dobar dan, ja sam Tigre Falkao. Dan za danom uvideli smo da je veliki fudbaler, ali i još veći čovek. Vrlo je jednostavan, radi izuzetno, daje primer madim igračima. Fenomenalno je imati ga u svlačionici. Bio je pozitivan i onda kada nije igrao, uvek je tu za ekipu. Ne postoji nikakav problem, uvek želi da pomogne timu, najbitnija mu je ekipa".

Kada se pogleda iz ovog ugla, čini se da je period u Himnastiku, a posebno da sezona 2017/2018. bila prelomna kada je u pitanju dosadašnja karijera Stoleta Dimitrievskog.

"Kada sam išao u Himnastik imao sam nekoliko ponuda iz prve lige gde sam mogao da budem drugi ili treći golman, da budem u B timu. Nisam hteo to, želeo sam da branim, makar i u drugoj ligi. Negde gde sam mogao da branim i dokažem se u Španiji. Himnastik mi je dosta pomogao, u prvoj sezoni nisam branio standardno, u drugoj sam imao 38 utakmica, obezbedili smo opstanak i to mi je bila odskočna daska za prvu ligu".

"KADA DOĐEŠ S BALKANA, PREĐEŠ SVE PREPREKE I USPEŠ, ONDA VIŠE UŽIVAŠ OD ONIH KOJI SU TU I IMAJU SVE PRED NOSOM"

Iz Makedonije je otišao sa samo 18 godina, prvo u Udineze, a potom u Španiju gde je branio za druge stimove Kadiza i Granade, potom bio i rezerva u klubu sa stadiona Nuevo Los Karmenes. Mnogi bi golmani bi izgubili volju i motivaciju, ali to niie bio slučaj sa Dimitrievskim.

"Ne, nikada nisam tih problema. Pričam dosta sa mojim prijeteljem tu iz Španije, ja mislim da mi Balkanci ne razmišljamo o tim stvarima. Jednostavno hoćemo da se borimo, da dokažemo da možemo da uspemo u evropskom fudbalu, da dođemo do velikih stvari. To nam ni ne ne pada na pamet. Jednostavno, previše voliš taj uspeh. Stvarno je preteško da dođeš u Evropu sa 18 godina, da kreneš da se boriš boriš u drugoj državi. Imaš dosta prepreka, ali kad dođeš do nekog uspeha onda još više uživaš nego oni ljudi što su tu, što imaju sve pred nosom, što se kaže".

Put Stoleta Dimitrievskog dosta lični na onaj koji je imao srpski reprezentativac Marko Dmitrović. Nekadašnje dete Crvene zvezde je pravac do fudbalskih zvezda i potpisa za Sevilju tražilo preko Ujpešta, Čarltona, Alkorkona i Eibara.

"Da, da, definitivno. Poznajem Marka, kada sam bio u Himnastiku on je bio u Alkorkonu. Slično se i njemu sve događalo. Ali ja kažem, mi smo baš tvrdi u tim stvarima, borimo se. Velike prepreke nas još više motivišu, ne usporavaju nas".

Tog 31. avgusta 2018. godine Dimitrievski je lomio između dva kluba, ali je ponovo napravio pravu odluku za svoju karijeru.

"Bio je poslednji dan prelaznog roka, trebalo je da idem u Rajo ili Espanjol. Postojala je kombinacija da se promene golmani. U 23.45 sam potpisao za Rajo Valjekano. Prvo sam otišao na pozajmicu sa opcijom otkupa. Prvih osam kola nisam branio, kasnije sam krenuo da branim. U januaru, pošto sam imao nekoliko ponuda, oni su zvanično otkupili moj ugovor od Himnastika".

Svaka Stoletova odluka u karijeri je očigledno bila pravilno odmerena. Nije išao za novcem, jer je sigurno bio svestan da će on pre ili kasnije sigurno doći.

"Definitivno, uvek kada sam se odlučivao za odlaske bio je plan ići napred u karijeri. Nikada nisam gledao novac, karijera mi je bila najbitnija, da pokažem sam sebi da mogu da dođem do tog uspeha. Zato sam i rekao, volim da idem unapred, da odem u bolji klub, da igram Ligu Evrope i Ligu šampiona".

"JESMO HEROJI NACIJE, ALI SMO RAZOČARANI ŠTO NISMO POBEDILI PORTUGALIJU... SRBIJA IMA FENOMENALAN KVALITET"

Priča o Dimitrievskom i njegovoj karijeri nije mogla da prođe bez reprezentacije Makedonije. Golman Rajo Valjekana ima tu privilegiju da čuva mrežu selekcije koja prolazi kroz prilično svetle trenutke u svojoj istoriji. Makedonci su pre dve godine zabeležili istorijsko učešće na Evropskom prvenstvu, a nedavno im je za dlaku izmakao Mundijal. U Baražu su eliminisali Italiju, ali im je nedostajalo snage da to učine i protiv Portugalije.

"Stvarno jesmo postali heroji nacije, ali kod nas je bilo veliko razočaranje posle Porugalije zbog toga što nismo pobedli. Ipak, treba da budemo realni, pali smo u grupu najtežih mogućih ekipa. Igrali smo fenomenalno u grupi za plasman na Svetsko prvenstvo, dobili smo Nemačku, bili smo ozbiljna ekipa na domaćem terenu. U gostima smo pokazali da smo snažan tim i da možemo da se nosimo sa dobrim reprezentacijama. Normalno, u plej-ofu je bilo teško. Pre toga smo igrali i Evropsko prvenstvo u kom mislim da se nismo pokazali u najboljem svetlu. Ali Makedonija je na pravom putu do velikih uspeha, radi se dobro, ima dobrih ekipa, imamo novog selektora koji je doneo novu motivaciju i uspehe".

(3,20) RAJO VALJEKANO (3,10) SOSIJEDAD (2,40)

I pored činjenice što sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije imaju prilično slaba domaća prvenstva, reprezentacije i njihovi uspesi pokazuju da ovde ima dosta talenta i kvaliteta.

"Defintvno je preteško da na taj način napraviš jaku reprezentaciju, zbog toga mladi fudbaleri vole odu sa balkanskih prostora da bi mogli da uspeju i igraju više evropskih takmičenja. I pred svega toga imamo fenomenalne reprezentacije, koje mogu da se bore sa najboljima. Kao što je Srbija pobedila u Portugaliji, kao što je Hrvatska bila druga na Svetskom prvenstvu, kao Makedonija, koja je jedna mala zemlja, ali je bila na Evropskom prvenstvu i igrala finale plej-ofa za Mundijal. Za Makedoniju je sam plasman u finale tog plej-ofa veliki uspeh".

Dimitrievski naravno prati rezultate svih selekcija iz okruženja i pun je reči hvale za srpske Orlove.

"Srpska reprezentacija ima dosta kvalitetnih igrača. Gledao sam Srbiju na prošlom Svetskom prvenstvu u Rusiji protiv Brazila, bio sam kao navijač, gledao sam i Hrvatsku na tom Mundijalu. Mislim da ova generacija sada ima mnogo više iskustva i da će na ovom Svetskom prvenstvu biti mnogo konkurentnija i zanimljivija, kao što je bila na prethodnom turniru. Sada je sve u fudbalu postalo normalno, svako može da dobije svakoga. To sam osetio u makedonskoj reprezentaciji, gde smo igrali Evropsko prvenstvo, a potom plej-of. Video sam da mladi igrači sazrevaju. Na ovom višem niovu Srbija ima iskustvo sa prethodnog Svetskog prvenstva, tako da mislim da može da prođe grupu, a potom i dobije protivnika protiv kojeg može da ide dalje. To je pre svega zato što ima fenomemanalan kvalitet, to je u prvom planu", zaključio je Stole Dimitrievski.


tagovi

Stole DimitrievskiRajo Valjekano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara