Ralf Rangnik (AFP)
Ralf Rangnik (AFP)

Rangnik ima alibi: Liverpul je šest godina ispred Junajteda, u timu ima 25 bolida Formule 1

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.04.22. | 01:38

"Ako pogledate dva kluba koja trenutno dominiraju Premijer ligom, oba su dovela trenere, ali su i promenili čitave timove po pitanju formacije i igrača koji se u taj sistem uklapaju", podsetio je nemački sturčnjak

Neće se Ralf Rangnik još dugo mučiti kao trener Mančester junajteda. Klupu velikana sa old Traforda od leta izvesno preuzima Erik Ten Hag, a njega od sledeće sezone čeka savetodavna uloga. Junajtedova uprava je krajem 2021. godine verovala da je Nemac čovek koji će nakon sivila koje je ostavio Ole Gunar Solskjer uspeti da prodrma ekipu dovoljno da se obezbedi mesto u Ligi šampiona.

Nakon večerašnjeg debakla od Liverpula na Enfildu, je ostao na tri boda od Lige šampiona (uz utakmicu više od četvrtoplasiranog Totenhema), a nije uspeo ni da pobegne od činjenice da je miljama daleko od vrhunskog fudbala koji je upisan u DNK ovog velikana.

Izabrane vesti

Naravno, Rangnik je posle utakmice morao da izađe pred novinare, a u svom nastupu uspeo je da pronađe alibi... Zapravo i više od jednog izgovora za nemoć svojih pulena. Opravdanje nije imao jedino za period od prvih 45 minuta tokom kojih su Redsi doslovce pojeli Junajted, a gost se maltene nije ni upisao u većinu statističkih kolona.

"Moramo da budemo samokritični jer smo u prvih 45 minuta igrali nedopustivo loše. Kako nisamo imali na raspolaganju nijednog od četvorice zadnjih veznih koji osvajaju lopte na sredini, odlučili smo se za defanzivnu liniju sa petoricom igrača. Protiv Noriča, rival je imao pet, šest velikih prolika za gol i da nije bilo Davida De Hee, mogli smo lagano da završio sa tri, ili četiri lopte u mreži kod kuće. Zato sam odlučio da dodam još jednog štopera. Mislim da je naše prvo poluvreme posledica formacije - jednostavno, nismo igrali dobro", počeo je Rangnik izlaganje pred novinarima.

Nakon poraza u najvećem derbiju engleskog fudbala, malo je nesuvislo je služiti se klišeima poput gubitka vere u sebe.

"Zaostatak od 1:0 je uticao na naše samopouzdanje. Na poluvremenu smo sa petorice prešli na četvoricu u poslednjoj liniji. Tokom prvih 25 minuta drugog dela igrali smo mnogo bolje, ali nismo uspeli da postignemo gol koji bi možda promenio utakmicu."

Umesto da ga postignu, primili su treći i to nakon kontre koju je rizičnim dodavanjem ka Entoniju Elangi otvorio Vikotor Lindelef.

"Način na koji smo primili treći gol je na crnoj listi stvari koje ne smete raditi protiv Liverpula. Pas od desetak i kusur metara ka Elangi, koji uopšte nije igrač za takve lopte. Oni su samo čekali takvu loptu da bi nas kaznili."

A onda je Nemac počeo priču o sunarodniku Klopu, čoveku koji u prve tri sezone na klupi Liverpula nije uspevao da se probije među najbolja tri tima Premijer lige, a potom Redse učinio jednim od najmoćnijih timova Evrope.

"Jirgen je došao u Liverpul pre šest godina i ako poredite sastav koji je on nasledio, došao je nakon osam, devet utakmica i završio sezonu kao osmi. To je kružni tok na kojem se mi trenutno nalazimo. Imao je (Klop prim. aut.) prosek od 1,6 bodova po utakmici te sezone, ali sa svakim narednim prelaznim rokom njegov tim se razvijao u ono što je postao danas."

Ako ćemo strikno kroz brojke, Liverpulov tim vredi oko 900.000.000 evra, a Junajtedov oko 180.000.000 manje. Ali Rangnik je u prvi plan istako moć Liverpulovih fudbalera.

"Ne krivim ni igrače, niti bilo koga drugog, ali moramo da shvatimo kakav je tim Liverpul imao na raspolaganju. Pogledajte klupu liverpula, pogledajte četvoricu koji nisu bili u protokolu za utakmicu - Roberto Firmino, Oksjeld-Čemberlejn, Minamino, Harvi Eliot. Pritom je smo Firmino bio povređen, dok za ostale nije bilo mesta. To pokazuje kvalitet tima koji je Jirgen sa svojim stručnim štabom izgradio poslednjih godina", rekao je Nemac, a potom nastavio: "I ne radi se samo o kvalitetu igrača, već i o mentalitetu, već i o energiji, fizičkoj snazi u kombinaciji sa velikom brzinom. Rekao bih da Liverpul u svom timu ima 25 bolida Formule 1."

Kada su novinari sugerisali da je identičan šestogodišnji plan malo verovatan iz Junajtedove vizure zbog čestih promena na klupi, Rangnik je odgovorio:

"Zašto da ne? U našem gradu se ista situacija dogodila sa Pepom. Ako pogledate dva kluba koja trenutno dominiraju Premijer ligom, oba su uradila upravo to. Doveli su dvojicu menadžera, ali su i promenili čitave timove po pitanju formacije i igrača koji se u taj sistem uklapaju. Kakav fudbal želimo da igramo", zapitao se Rangnik.


tagovi

Mančester JunajtedRalf Rangnik

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara