Slavlje nakon gola Skipa (Reuters)
Slavlje nakon gola Skipa (Reuters)

Raspad Čelsijevog nepostojećeg sistema: Golčina Skipa odlučila londonski derbi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.02.23. | 16:30

Posle poraza od Pevaca, Plavci bliži zoni ispadanja nego Ligi šampiona

Želi Ligu šampiona, a cupka u mestu. Stoji na mrtovj tački. Od nezapamćenih ulaganja na tržištu fudbalera, do ekipe koja više ne može nikoga da pobedi. Niti dobija derbije, niti izlazi na kraj sa onima što ne pripadaju velikoj šestorci. Gradski derbi sa Totenhemom u 25. kolu Premijer lige samo je dodatno odmaglio probleme Plavaca i ukazao na realnu dubinu kanala u kojoj se, ne tako davno šampion Evrope, nalazi dok se tlo sve više urušava. Daleko je Totenhem ove sezone od sinonima za moć, ali Čelsi već neko vreme jeste prva asocijacija za nemoć i bezidejnost. Golčina Olivera Skipa s početka drugog poluvremena spustila je gard Plavaca, pogodak Harija Kejna desetak minuta pre kraja utakmice počeo je iz sektora za gostujuću publiku kući da tera ionako malobrojne navijače gradskog rivala - 2:0 (0:0).

Pobede ili možda bolje o njim pričati u jednini, za izabranike Grejama Potera postaju ozbiljna utopija. Samo dve u poslednjih 14 utakmica i posle katastrofalnog učinka malo ko veruje da će londonski tim za nedelju dana imati snage da sruši Lids, da ne govorimo o povratku protiv Borusije u revanšu osmine finala Lige šampiona. Čelsi je posle poraza od Pevaca bliži zoni ispadanja nego Ligi šampiona od koje ga deli najmanje 14 bodova.

Izabrane vesti

Ispostaviće se da su uzalud svi oni novci što ih je Čelsi prošlog leta i ove zime raskalašno rasipao s jednim jedninim ciljem - da na na silu pokuša da se domogne Lige šampiona i naredne sezone. Sume je već iluzorno ponavljati, mnogi su ih već naučili i napamet, a ponovo se potvrđuje ono pravilo da novac bez sistema u fudbalu ne znači mnogo, a često je i kontra produktivan. Samo povećava pritisak na trenere i fudbalere.

Nije novi Vajt Hart Lejn svedočio spektakularnoj utakmici, ali je Antonio Konte iz svog doma u Italiji gde se oporavlja posle operacije žulne kese uživao u trijumfu po njegovom ukusu. Klasična konteovska derbi utakmica. Totenhem je osigurao i zatvorio sve prilaze golu, a onda malobrojne šanse pretvorio u pogotke, te u pobedu koja ga je učvrstila među najbolja četiri tima Premijer lige (iako Njukasl ima dve utakmice manje na četiri boda deficita).

Dok se Konte od kuće, a njegov pomoćnik Kristijan Stelini sa klupe sladio perfektnim defanzivnim predstavama Kristijana Romera i Emersona Rojala, Grejam Poter bespomoćno je gledao ofanzivnu učmalost svojih pulena. Čelsi nije pošteno zapretio rivalu u prvom poluvremenu, možda bi poraz bio i ubedljiviji da je Hakimu Zijehu u smiraj prvog dela nije poništen crveni karton zbog udaranja Emresona Rojala po licu. Ako su se Plavci tada provukli, nisu u prvih 19 seknudi nastavka. Raspalio je po lopti Oliver Skip sa dvadesetak metara, Kepa Arizabalaga je dirao loptu, nedovoljno da spreči vođstvo i Skipov prvenac za seniorski tim.

Gol Olivera Skipa pogledajte OVDE.

Najavio je Skip poraz gradskog rivala koji u velikoj meri ide na dušu Grejama Potera. Dozvolio je engleski strateg da mu ekipa izađe dekoncentrisana u drugo poluvreme i primi pogodak već u prvom napadu. Ponovo je Zijehu poverio ulogu startera iako se Marokancu sa čela umesto znoja slivaju nezadovoljstvo, nenadahnutost... Kao da je u mislima i dalje u propalom zimskom transferu u Pari Sen Žermen, mada ni pre toga nije bio ništa bolji. Nije Poter ništa menjao na poluvremenu, iako je na klupi imao Mudrika, Maduekea, Maunta, Galahera... Izgovor za poraz nikako nije povreda Tijaga Silve iz 19. minuta. Čak je Vesli Fofana vrlo brzo po ulasku sjajnim uklizavanjem izvesno sprečio pogodak Pjer-Emila Hojbjerga.

Izgledao je Poter nesnađeno, nedorečeno, nalikovao čoveku bez inicijative. Stav čelnika kluba nedavno je bio maksimalno poverenje i strpljenje za Potera. Videćemo hoće li novi poraz nešto promeniti. Dodatno upozorava podatak da je Čelsi na poslednjih 600 minuta fudbala postigao tek jedan gol.

U drugom poluvremenu se sve svodilo na veliku bitku na sredini terena i jalov posed gostiju koji je odgovarao odlično postavljenoj petočlanoj defanzivi Totenhema. Neizvesnost je postojala samo rezultatski, a ukinuo ju je Hari Kejn u 83. minutu. Nakon kornera rezerviste Sona, Erik Dajer je svom kapitenu spustio loptu. Pred Kejnom se ukazala prazna mreža, a on ju je iskoristio da devetu sezonu zaredom probije brojku od 20 pogodaka u dresu Totenhema.

Četvrta ligaška pobeda za Totenhem u poslednjih pet utakmica. Liga šampiona ponovo deluje kao apsolutna realnost. Brine samo činjenica da je Hari Kejn jedina napadačka konstanta ove sezone, kao i to što je, što nervoza iz utakmice u utakmicu proždire Rišarlisona, papreno plaćenog Brazilca koji ni posle 15 utakmica nema gol za Pevce u Premijer ligi.

Gol Kejna pogledajte OVDE.

PREMIJER LIGA – 25. KOLO

Petak

Fulam - Vulverhempton 1:1 (0:1)

/Solomon 64 - Sarabija 23/

Subota

Everton - Aston Vila 0:2 (0:0)

/Votkins 63pen, Buendija 81/

Lids - Sautempton 1:0 (0:0)

/Firpo 77/

Lester - Arsenal 0:1 (0:0)

/Martineli 46/

Vest Hem - Notingem Forest 4:0 (0:0)

/Ings 70, 72, Rajs 78, Antonio 85/

Bornmut - Mančester Siti 1:4 (0:3)

/Lerma 83 - Alvarez 15, Haland 29, Foden 45, Mefam 51ag/

Kristal Palas - Liverpul 0:0

Nedelja

Totenhem - Čelsi 2:0 (0:0)

/Skip 46, Kejn 82/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Oliver SkipTotenhemČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara