(©fkvojvodina.rs)
(©fkvojvodina.rs)

Rastavac: Malbašić ubuduće centralni napadač, Topić uspešan kao štoper, Zvezda na otvaranju najbolji scenario

Vreme čitanja: 6min | pet. 27.01.23. | 13:04

Šef stručnog štaba Vojvodine u razgovoru za Mozzart Sport sumirao utiske posle završenih priprema u Turskoj

Posle petnaest dana intenzivnog rada u Turskoj na pripremama za prolećni deo Mozzart Bet Superlige, fudbaleri Vojvodine danas se vraćaju u Novi Sad. Jučerašnjim trijumfom u generalnoj probi nad kazahstanskim Šahtjorom iz Karagandija (2:1) Lale su stavile tačku na dvonedeljni boravak u Beleku, kraj Antalije.

Posle čak šest kontrolnih mečeva, Novosađani imaju skor od tri pobede, dva remija i jednog poraza. Osim protiv Šahtjora, Voša je trijumfovala i nad mađarskim Pakšom (2:1) i Lokomotivom iz Sofije (2:0), remizirala je sa ruskim Himkijem (0:0) i Ahmatom Groznim (1:1), a jedini poraz Novosađani su pretpreli od azerbejdžanskog Sabaha (4:2).

Izabrane vesti

Kada podvuče crtu, šef stručnog štaba Stare dame Milan Rastavac ističe da je veoma zadovoljan urađenim na pripremama, a poseban napredak vidi u zonskoj odbrani. Tokom ove dve nedelje u Turskoj pojedini igrači dobili su i nova zaduženja u timu, pa je tako Mirko Topić umesto u sredini terena forsiran na štoperu, dok je Filip Malbašić dobio ulogu špica. Rastavac najavljuje mnogo zreliju i agresivniju igru Vojvodine u prolećnom delu šampionata, a najveći prostor za napredak Vošin strateg vidi u završnici napada.

Sumirajući utiske posle završenih priprema, Rastavac se najpre kratko osvrnuo na generalku protiv Šahtjora, u kojoj su Novosađani stigli do trijumfa (2:1). Mogle su Lale i do ubedljivije pobede u ovom meču, ali je Zukić promašio penal, što je treći promašen kazneni udarac Vojvodine na pripremama. U prethodna dva navrata neprecizan sa kreča bio je Nemanja Nikolić.

“Odigrali smo dobru utakmicu, posebno u prvom poluvremenu i šteta što nismo postigli još koji pogodak, jer je svakako bilo prilika. Nažalost, još jednom smo promašili penal i nadam se da smo sa ovim trećim završili sa promašajima”, počeo je Rastavac.

I nastavio sa ocenama urađenog na pripremama.

Zadovoljan sam, pre svega, time što smo ispunili plan koji smo zacrtali pre dolaska na pripreme. Imali smo ideju da malo stabilizujemo našu igru, da očvrsnemo i budemo agresivniji, da više napadamo i da se bolje branimo. Mislim da smo u svemu tome uspeli. Takođe, povećali smo broj automatizama koji dobro funkcionišu u igri. Najsrećniji sam zbog toga što nema nekih povreda i što su svi ispunili ono što je i trebalo da se odradi u ovom periodu. Od šest mečeva, skoro svi igrači su učestvovali u njih pet, a i bio je neki plan da ove utakmice maksimalno iskoristimo za uigravanje tima. Mislim da spremni dočekujemo prvenstvo i čestitam igračima na trudu i radu koji su pokazali u prethodnih petnaest dana”.

Glavna boljka Novosađana na kontrolnim utakmicama bila je u poslednjoj liniji, pa su protivnici tresli mrežu Vojvodine uglavnom nakon veoma loših reakcija ili uspavanosti odbrane. Ipak, Rastavac vidi napredak i u tom segmentu.

Najveći broj problema u odbrani imali smo protiv Sabaha (prim.aut. poraz od 4:2). Oni su veoma dobra i uigrana ekipa, koja je u najvećoj meri uspevala da nas ugrožava na ovim kontrolnim utakmicama. Međutim, mi toj utakmici nismo prišli maksimalno takmičarski iz raznoraznih okolnosti, ali i momenta u kojem smo igrali taj meč. Naravno, imaćemo i dalje određene problem u defanzivi, ali verujem da smo generalno popravili igru u odbrani. Određeni detalji će nedostajati, pojavljivaće se problem s vremena na vreme, ali smo bolji nego što smo bili“.

A u čemu je ekipa najviše napredovala za ove dve nedelje?

“U zonskoj odbrani. To je segment igre čiji smo nivo želeli da podignemo i u kojem smo najviše napredovali. Takođe, napredovali smo i u prepoznavanju napadačkih situacija u odnosu na različite postavke protivničke odbrane, što je važno da bismo znali kako adekvatno da reagujemo”.

Vojvodina je imala problema i sa završnicom u pojednim mečevima. Na jučerašnjoj generalnoj probi protiv kazahstanskog Šahtjora (2:1), Novosađani su propustili nekoliko veoma izglednih prilika za ubedljiviji trijumf, a takođe nisu iskoristili velike šanse za pobedu ni u pretposlednjoj proveri protiv Ahmata (1:1). Svestan je toga i trener Lala Milan Rastavac.

“Definitivno najviše prostora za napredak imamo u završnici napada. Prvi razlog tog problema jeste što se dosta rotiraju igrači, jer igramo utakmice u različitim sastavima, a drugi to što nedostaje svežine, koju u ovom periodu ne možemo ni da imamo. Prema tome, to je segment u kojem bismo morali da budemo bolji”.

Ovo su prve pripreme koji je trenutni igrački kadar Vojvodine prošao zajedno. Stoga je i stručni štab uveren u mnogo bolja izdanja nego u jesenjoj polusezoni.

“Igrači su tokom letnjih priprema i tokom prvenstva dolazili u hodu. Tada smo se bavili određenim postavkama igre, a glavna razlika je što se sad bavimo uigravanjem već postavljenih stvari, odnosno umetanjem samo nekih novih segmenata i zahteva. Ove pripreme su zbog toga bile i bolje i lakše za sve nas”.

Stručni štab Vojvodine tokom ovih priprema pomalo i eksperimentisao, pa su pojedini igrači dobili nove pozicije u timu. Mirko Topić, kojeg smo navikli da gledamo u sredini terena, na svim kontrolnim utakmicama bio je u ulozi štopera.

“S obzirom na to da nije bio do kraja priprema sa nama (prim.aut. obaveze s reprezentacijom), hteo sam da s Topićem probam tu varijantu na poziciji štopera. Iskreno, jako mi se to svidelo, ali videćemo još. U nekim delovima utakmica, on je već odrađivao taj zadatak i želeo sam da vidim da li možemo da ga koristimo trajnije na toj poziciji ili samo povremeno”.

Takođe i Malbašić, koji je jesenas uglavnom igrao po krilu, premestio se u srce napada, što će ubuduće biti njegova primarna uloga u timu.

“Mislim da se Malbašić pozicionirao na tom mestu i da nemamo više dileme oko njegove pozicije. On će igrati kao centralni napadač i razvijali smo određene kretnje i sinhronizacije sa njim na toj poziciji. Verujem da će u ovom delu prvenstva biti lakše i njemu i nama, s obzirom na to da nastupamo tako da znamo njegovu pravu ulogu”.

Prijatno je na pripremama iznenadio i mladi Dejan Zukić, koji je pružao veoma kvalitetne partije u sredini terena, a odlične partije pružio je i talentovani Jovan Milošević koji na leto odlazi u Štutgart.

“Zukić sazreva na toj poziciji i više se vide neke pozitivne i dobre strane, nego neke mane. Mislim da je evidentna razlika između onog Zukića iz jesenjeg dela prvenstva i ovog sada tokom zimskih priprema. Što se tiče Miloševića, on konstantno pokazuje svoj kvalitet i potencijal. Na raspolaganju nam je do juna i igraće u onoj meri u kojoj bude potreban i koristan za tim”.

Postavlja se pitanje kakvu Vojvodinu navijači mogu da očekuju u odnosu na prvi deo sezone?

Izdvojio bih tu dve stvari... Prvo, očekujem zreliju igru, a drugo i povećanu agresivnost. Verujem da ćemo biti bolji, osećalo se da nam je nedostajalo rutine, koja se tiče kontinuiranog igranja iste ekipe u istim zahtevima, a sad smo taj segment zadovoljili”.

Vojvodina je trenutno na petom mestu na tabeli Mozzart Bet Superlige. Novosađani za četvrtoplasiranim Čukaričkim kaskaju dva boda, a šest im beži TSC, koji je na trećem mestu koje garantuje grupnu fazu Lige konferencija.

“Bez obzira na to, naše ambicije ostaju iste kao i na početku sezone, a to su treće mesto u prvenstvu i napad na trofej Kupa”.

Osvrnuo se trener Vojvodine i na učinak omladinaca, koji su sami izvojevali pobedu na Lokomotivom iz Sofije (2:0), koja je na sredini tabele bugarskog šampionata.

“Prva stvar, oni su došli da pokažu da mogu da se nose sa zahtevima takmičarskog seniorskog fudbala, a drugi cilj je bio taj da napravimo bolju povezanost između akademije i prvog tima. Smatram da smo oba zadatka uspešno odradili. Neki od igrača su se nametnuli nešto više, a neki manje, ali svi su pokazali da svojim kvalitetom i radom zaslužuju da budu pod pažnjom Vojvodine”.

A kada je reč o idealnih jedanaest, Rastavac poručuje da će to zavisiti od protivnika.

Startnih jedanaest će zavisti od takmičarskih potreba, odnosno u zavisnosti od toga kakav je protivnik pred nama. Takođe, zavisiće i od toga šta se očekuje od nas u tim mečevima”.

Vojvodinu već na otvaranju prolećnog dela sezone očekuje najteži test, budući da gostuju šampionu Crvenoj zvezdi na “Marakani”.

“Dobro je što imamo odmah na početku težak test... Smatram da je to najbolji mogući scenario za nas”, završio je razgovor strateg Vojvodine Milan Rastavac.



tagovi

Mirko TopićMozzart Bet SuperligaMilan RastavacFK VojvodinaFilip MalbašićJovan Milošević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara