Petar Ratkov (©Reuters)
Petar Ratkov (©Reuters)

Ratkov bi duplom krunom da natera Piksija da ga povede na EP

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.04.24. | 14:00

Pet dana posle pobede nad Šturmom u Bundesligi (1:0), verovatno odlučujuće u borbi za titulu, Salcburg će igrati protiv tima iz Graca (20.45) u polufinalu Kupa Austrije

Trojica srpskih fudbalera koji igraju za Salcburg, Strahinja Pavlović, Aleksa Terzić i Petar Ratkov, na dobrom su putu da ove sezone osvoje duplu krunu u Austriji. Pre pet dana su savladali Šturm (1:0) u prvenstvu i verovatno napravili ključnu razliku u odnosu na najbližeg pratioca na tabeli, a ovog četvrtka od 20.45 časova protiv istog rivala igraju polufinale Kupa Austrije. Pobednika meča na Red Bul areni u finalu čeka Rapid iz Beča, koji je u sredu bio bolji od drugoligaša Leobena (3:0).

Odbranu Salcburga ove sezone ne možemo da zamislimo bez Pavlovića, on će izvesno da bude starter i večeras. Terzić se tek oporavio od povrede butine, u Gracu je presedeo na klupi i slično bi trebalo da bude i u kupu. Zato, najveću motivaciju od njih trojice najverovatnije će da ima Ratkov.

Izabrane vesti

Bivši centarfor TSC Bačke Topole je imao mnogo problema po dolasku u Austriju, zbog povrede butine je propustio prvih mesec i po dana sezone, a onda mu je trebalo još skoro dva meseca dok nije postigao gol.

Ovog proleća lepo igra, daje golove i asistira, ali je zbog nove, lakše povrede morao da otkaže poziv selektoru mlade reprezentacije Srbije Ljubinku Druloviću. Protiv Šturma u prvenstvu nije uspeo da nađe ritam za tih 90 minuta, zbog čega je dobio kritike austrijskih medija.


20.45: (1,73) Salcburg (3,50) Šturm Grac (4,60)


Statistički, nije to delovalo tako loše. Posle prekida i ubačene lopte u šesnaesterac uspeo je da dobije vazdužni duel, a lopta je završila tamo gde se našao Mads Bidstrup. Danac je šutirao precizno, a Ratkovu se piše asistencija.

Ipak, činjenica je da nije to bila njegova najbolja partija u Austriji. Teško je dolazio u šansu, gotovo da je bio neprimetan. Svakako, može mnogo bolje i to će probati da dokaže u kupu pred svojim navijačima.

Bikovi su pobedom u Gracu pobegli Šturmu na +5 (trećeplasirani LASK ima 10 bodova manje). Do kraja prvenstva ima još osam kola, ali i još jedan susret Salcburga i Šturma, na Red Bul areni. Ratkov je u intervjuu za Salzburger Nahrihten nedavno izjavio da mu je trenutno na umu samo kako da pomogne Bikovima da dođu do duple krune, a da će o eventualnom pozivu selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija za Evropsko prvenstvo da razmišlja na kraju sezone.

Moj fokus je primarno na Salcburgu. Hoću da igram najbolje moguće za moj tim i da osvajam trofeje. Samo tako mogu da preporučim sebe selektoru“, kazao je Ratkov.

Učinak od šest golova i dve asistencije na 27 mečeva Salcburga nije tako impresivan. Mada, na samo 15 je bio starter, na ostalih 12 je ulazio sa klupe.

Na početku mi nije bilo lako, jer je sve bilo novo za mene. Međutim, u klubu su mi uverili da mogu da igram bez pritiska i da će mi dati vreme da se priviknem. Lični cilj mi je bio da što pre pokažem šta mogu. Nisam želeo da se zadovoljim samo time da budem deo tima, već neko ko će da uobliči našu igru“.

U poslednje vreme Salcburg najčešće igra sa dvojicom napadača, uz Ratkova najistureniji je Brazilac Fernando. Deluju na terenu kao vrlo zanimljiv tandem, Srbin sa svojih 193 centimetara se bori u vazdušnim duelima, dok je 17 centimetara niži Fernando tu da dejstvuje iz drugog plana i da napada prostor.

Fernando je veoma važan igrač u našem timu. Ne samo zato što je izuzetno brz, već i zbog toga što poseduje mnogo iskustva i pomaže nam u različitim situacijama. Pažljivo ga pratim na treninzima, trudim se da naučim što više od njega. Zabavno je kada igram pored njega na terenu“, istakao je Ratkov i dodao da komunikacija sa Fernandom ponekad predstavlja problem:

Nije baš tako lako. Najbolje komuniciramo jedan sa drugim na engleskom jeziku. To je proces koji se uči kroz treninge i utakmice, zato dobro sarađujemo. Možda bih trebalo da ja naučim portugalski ili on srpski, onda bi bili savršeni“.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


KUP AUSTRIJE – POLUFINALE

Sreda

Leoben – Rapid Beč 0:3 (0:2)

/Halili 27ag, Lang 42, Kajulu 90+2/

Četvrtak

20.45: (1,73) Salcburg (3,50) Šturm Grac (4,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup AustrijeSalcburgRed Bul SalcburgPetar RatkovŠturmStrahinja PavlovićAleksa Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara