(©Reuters)
(©Reuters)

RB Lajpcigu otpisano 100.000.000 evra duga

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.06.20. | 12:32

Pa posle neka kažu kako je zakon isti za sve...

Odlični rezultati i vrlo "smerno" poslovanje krase RB Lajpcig otkako je osnovan, ali bez obzira na sve to dug kluba koji je pod patronatom Red Bula ozbiljno je narastao. Toliko da je Diter Matešic morao da interveniše i novcem svoje kompanije pomogne Bikovima.

Prema vestima koje stižu iz austrijskih medija Red Bul je otpisao 100.000.000 evra duga RB Lajpcigu. U pitanju je novac koji je Matešic izdvojio za fudbalski klub, međutim prema fudbalskim zakonima ta sredstva su morala da budu vraćena, kako Lajpcigu ne bi bila ugrožena evropska viza zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Izabrane vesti

Ali...

"Dugovi Lajpciga prema Red Bulu pretvoreni su u kapital na vrlo elegantan i zakonski način", ocenio je finansijski stručnjak, profesor Ludvig Herl, pa pokušao da pojasni: "Red Bul se odrekao neizmirenih dugova pošto sumu od 100.000.000 sada tretira kao ulagački kapital. Izvršena je konverzija akcionarskih kredita u datom iznosu u kapitalnu rezervu".

U suštini, prilikom osnivanja kluba Matešic je uneo samo 2.500.000 evra. A imao je pravo na 100.000.000 evra. Kroz papirologiju će, dakle, biti provučeno da se ne radi o dugu, već o ulagačkom kapitalu.

Zahvaljujući ovom malom triku RBL je prepolovio svoja dugovanja. I više od toga. Umesto 186.000.000 evra, sada dug kluba iznosi svega 86.000.000.

Mnogi će posle svega konstativati da zakon nije isti za sve. Ili da je sve lakše kada na računu imate milijarde, kao Ditrih Matešic.

U svakom slučaju funkcionisanje RB Lajpciga suštinski nije ugroženo. Ovaj dug datira iz sezone 2018/19 kada Bikovi nisu uspeli da uđu u Ligu šampiona i kada su ispali već u grupnoj fazi Lige Evrope. Već s aktuelnom sezonom situacija se značajno menja. Lajpcig ima tim vredan više od POLA MILIJARDE evra, a njegovi igrači spadaju u najtraženije u Evropi.

Ali bez obzira na sve ostaće utisak - zakon nije isti za sve.


tagovi

BundesligaDitrih Matešic

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara