Oreljen Čuameni (©Reuters)
Oreljen Čuameni (©Reuters)

Real u Monakovom izlogu vidi Kazemirovu zamenu: Pogbu oduševio, Sesku je oličenje modernog veziste

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.10.21. | 01:44

Odigrao je vrhunsko finale Lige nacija protiv Španije, sada ga Florentino Perez želi kao jednog od nosilaca Realovog sledećeg projekta

Trijumf Francuske u finalu Lige nacija pokazalo je i još jednom potvrdilo da su Galski petlovi po kvalitetu igračkog kadra klasa iznad ostalih timova na evropskom kontinentu. Karim Benzema, Kilijan Mbape, Pol Pogba i Ugo Loris blistali su u preokretu i pobedi nad Španijom, čime se aktuelni šampion sveta delimično isplatio naciji za loše izdanje na Euru.

U defileu fudbalera top kvaliteta bilo je i onih koji nisu toliko poznati široj javnosti. Pogbi je društvo na sredini terena pravio mladi Oreljen Čuameni, kome je Didije Dešan u odsustvu standardnog Ngola Kantea ukazao poverenje za drugi seniorski nastup. Čuameni ne samo da je opravdao veru selektora, već je imao jedn od ključnih uloga u osvajanju pehara na San Siru.

Izabrane vesti

20.45: (1,15) Srbija (9,00) Azerbejdžan (22,0)

Statistika kaže da su samo Pogba (78) i Žil Kunde (58) imali više dodira sa loptom od Čuamenija (49), koji je takođe imao i dva uspešna klizeća starta, četiri presečena dodavanja i jedno ključno dodavanje. Kada se podvuče crta supertalentovani vezista Monaka privukao je veliku pažnju na sebe, a koliko je to zaista tačno najbolje pokazuje da je završio na naslovnoj strani madridskog lista Marka sa sve naslovom: “Čuameni – cilj Real Madrida“.

Iako je sportski sektor maksimalno fokusiran na akviziciju Kilijana Mbapea koji od januara meseca može da pregovara s eventualnim poslodavcima bez dozvole kluba – pod uslovom da do tada ne potpiše novi ugovor –, sada je Oreljen Čuameni jako visoko pozicioniran na Realovoj listi želja!

Ne treba ni podsećati koliko je samo fudbalera za top klubove Monako izbacio poslednjih godina. Počev od Mbapea, preko Fabinja, Bernarda Silve i Jurija Tilemansa, do Tjemuea Bakajoka, Benžamana Mendija i Tome Lemara, koji su Monaku doneli ogroman novac, mada nisu baš potvrdili uloženo tamo gde su otišli...

Oreljen Čuameni u duelu s Rodrijem (©AFP)Oreljen Čuameni u duelu s Rodrijem (©AFP)

Skauti Blankosa neprestano su u potrazi za najvećim talentima svetskog fudbala i onima koji uprkos mladim godinama mogu da naprave razliku u klubu kakav je Real Madrid. A Čuameni, koga prema tvrdnjama Marke ljudi iz Reala prate godinama, partijom u nedelju uveče ubedio je sve da je upravo on Kazemirov naslednik na sredini terena.

Klub se već neko vreme sprema da angažuje igrača koji će jednog dana da odmeni snažnog Brazilca, iako Real nije navikao da igra bez njega, a veruje se da bi Čuameni mogao da donese baš ono što je veznom redu potrebno za naredne godine – modernog fudbalera zavidnih fizikalija i savršeno tehnički potkovan, s širokim spektrom kvaliteta, koji može da se adaptira na više različitih uloga na terenu.

Čuameni je prvenstveno viđen kao defanzivni vezista, neko ko savršeno kvari protivničke napade, ali i “box-to-box“ igrač koji zna sa loptom i može da podeli loptu unapred. Ipak, današnji fudbalski kritičari smatraju da je Monakov novi skupoceni dragulj jedan od onih koji, poput Džada Belingema, nema striktno određenu poziciju na terenu. Pol Pogba je posle trijumfa nad Španijom u nedelju uveče govorio o Čuameniju u superlativu o partneru iz veznog reda, dok je njegov klupski kolega Sesk Fabregas jednom prilikom rekao da 21-godišnji reprezentativac Francuske ima kvalitet da bude čak i “desetka“ ako to želi, te da je već sada “kompletan, moderan vezista“.

“Videli ste, on više nije momak, sada je čovek. Izuzetno je zadovoljstvo bilo igrati s njim, doneo je toliko toga našoj igri. Mnogo energije, tehničkih kvaliteta i izvanrednu fiziku. Nadam se da ćemo odigrati još mnogo utakmica zajedno“, poručio je Pogba.

Za Čuamenija ne može da se kaže ni da je Kante, ni Pogba. Već nešto između. Ozbiljnost Realovih namera da ga dovede ogleda se kroz saznanja madridskog lista da je već bilo raspitivanja oko njegovog privatnog života, odrastanja i ponašanja na terenu i van njega, a stigli su samo najbolji odgovori. Od toga da je veliki profesionalac, miljenik svlačionice, neko ko olakšava život drugima na terenu...

Čuamenija je Monako doveo iz Bordoa krajem januara prošle godine za 18.000.000 evra. Njegova vrednost se procenjuje na 35.000.000 evra, a već stižu glasine da Kneževi neće ni razmatrati ponude manje od 40.000.000 evropskih novčanica. I to je samo donja granica. U francuskom fudbalu debitovao je sa 17 godina i otkako je prisutan bio je važan šraf Bordoovog tima, da bi u Monaku podigao lestvicu i postao možda i najbitniji igrač.

Sa svim što Čuameni donosi jasno je da Real Madrid nije jedini koji ga prati. Navodno je Tomas Tuhel poludeo za mladim Francuzom i da želi već u januaru da proba da završi transfer ako se ukaže šansa. Real ipak sada ima glavnu reč, pogotovo što u timu već ima Čuamenijeve drugove Eduarda Kamavingu i Ferlana Mendija...



tagovi

Oreljen ČuameniReal MadridMonako

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara