Recept za AZ: Kao protiv Malatije u Humskoj

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.09.19. | 09:52

Utisci Nenada Cvetkovića, pomoćnog trenera Partizana posle izvidnice u Holandiji

Čuje se šala hodnicima „Zemunela“: Nenad Cvetković je jedini Srbin koji se vratio iz Haga. Mada, pomeranje sa komičnog i(li) politilčkog na sportski teren znači da je Partizanova baza bogatija za niz detalja o kvalitetima i manama prvog protivnika crno-belih u Ligi Evrope. Uz opšti zaključak da su Holanđani dobra i efikasna ekipa, ali da i te kako s njima može da se igra. I da se – savlada.

Takav utisak nametno se posle podrobne analize utamice poslednjeg kola Eredivizije, AZ je kao privremeni domaćin u Hagu (stadion u Alkmaru se rekonstruiše) „petardirao“ roterdamsku Spartu (5:1) i to pred očima pomoćnog trenera osvajača Kupa Srbije, uverenog da bi na osnovu svežih iskustava sa međunarodne scene naš predstavnik mogao do tri boda i na početku grupne faze.
Naše šanse nisu male. Govorim to na osnovu iskustva sa prethodna dva evropska dvomeča, sa Malatijom i Moldeom, osetili smo snagu tih ekipa, u pitanju su ozbiljni timovi, što mi daje za pravo da možemo da pobedimo i AZ“, širi optimizam Nenad Cvetković, pomoćni trener Sava Miloševića u stručnom štabu Partizana.

Izabrane vesti

Prema njegovoj oceni, u četvrtak veče (21 čas, RTS 1, TV Arenasport 1) Partizan bi trebalo da se drži oprobanog plana igre, jer mu je on i doneo uspeh tokom letnjih kvalifikacija.
Dobra je AZ ekipa, kvalitetna na svim pozicijama, ali sa njom može da se igra. Uslov je da ponovimo model iz prvog poluvremena beogradskog duela sa Malatijom, kao i da izbegnemo dešavanja iz prvih 45 minuta okršaja sa Moldeom u Humskoj, pošto su Holanđani u ofanzivni bolji od Norvežana“.

Kad je reč o poslednjem prvenstvenom duelu, onom kome je i Cvetković prisustvovao, jasno se videlo da AZ ima ustalenje šeme napada.
„Najčešće koristi formaciju 4-3-3 sa pomeranjima u položaju veznih igrača u nepravilnom ili obrnutom trouglu. Trener Aron Slot koristi model igre Bajerna iz vremena Pepa Gvardiole, u procesu napada bekovi ulaze dosta unutra i uvek daju podršku ofanzivcima, dok su sa širinu zaduženi krilni fudbaleri, Kalvin Stengs i Usama Idrisi. Zanimljivo, obojica koriste kontra nogu i izuzetno su opasni kad se licem okrenuti golu. U špicu dejstvuje 18-godišnji Miron Badu, dao je dva gola minulog vikenda, poseduje odlične kretnje i dobru realizaciju“.

Da je AZ ofanzivno potentna ekipa vidi se po podatku da je dao 24 gola na 11 utakmica u prvenstvu i Ligi Evrope, a uz to se teško lomi, pošto je (poput Partizana) pretrpeo tek jedan poraz u tom periodu.
„Što se stila tiče, odlikuje ih visok procenat poseda lopte, ide čak i do odnosa 70:30. Malo su me iznenadili tempom igre u tom posedu, mogu da razvijaju direktne ili duže napade, a opasni su u traženju direktnih lopti ka napadaču Baduu. Doveli su iz Ajaksa talentovanog organizatora igre Denija de Vita, pravu „desetku“, doneo im je kvalitet plus, sposoban da primi igru na sebe... Ako bi ih upoređivao sa, recimo, Malatijom, rekao bih da su bolji u defanzivnoj organizaciji, jer zadnji vezni Kopmajners i Norvežanin Midtsjo daju balans ekipi“.

Naravno, Holanđani imaju i mane. Možda baš u odbrani, za koju je i levi bek Rajko Brežančić ocenio ranjivom. Nadaju se navijači da bi ona mogla da poklekle iz prekida, pošto je Nenad Cvetković zajedno sa ostatkom stručnog štaba osmislio akciju Zorana Tošića i Nemanje Miletića, vrednu izjednačenja u Moldeu, pa možda još neki specijal spremi za start grupne faze Lige Evrope.
Poklonićemo pažnju i detaljima prilikom prekida... Istovremeno, moramo biti taktički disciplinovani, kako bismo AZ-u smanjili posed i sprečili ulaske u poslednju trećinu terena, gde su baš opasni, jer će to otvoriti put našim brzim napadima iz trazicije. Trdićmo se da ponovimo agresivan ulazak u meč, kao protiv Malatije“, predočio je Nenad Cvektović, pomoćni trener Partizana, čije su analize tokom leta donele dosta koristi crno-belima.

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara