REFORMA EVROKUPOVA: Zvezda, Partizan, Srbija, UEFA koeficijenti, Liga Evrope 2 i šta nas čeka od 2021...

Vreme čitanja: 13min | pet. 13.09.19. | 11:04

Od sezone 2021/22. sva tri evropska takmičenja doživeće određene promene, pozabavili smo se detaljima...

Još jedna reprezentativna pauza je za nama. Orlovi su svoje „rekli“ - porazom od Portugalije (2:4) ostali smo bez realnih mogućnosti da se kroz kvalifikacije domognemo EURA 2020 (ostaje nam taj plej-of u Ligi nacija idućeg marta), pa se interesovanje fudbalske javnosti ponovo fokusira na klubove. Vraćamo se, dakle, redovnim obavezama: domaća Superliga, Crvena zvezda, Partizan, evrokupovi... Večiti rivali obezbedili su grupnu fazu Lige šampiona, odnosno Lige Evrope. Tako ćemo evrokupove ove jeseni pratiti s posebnom pažnjom.

Više puta ovog leta pisali smo o UEFA koeficijentima, pratili gotovo iz nedelje u nedelju kako se kreću s postignutim rezultatima naših klubova, a sve zbog najavljene reorganizacije UEFA takmičenja od 2021. godine koja bi mogla dodatno da polarizuje evropski fudbal.  

Izabrane vesti

Podsetimo, krajem prošle godine evropska kuća fudbala zvanično je obelodanila da pokreće treće klupsko takmičenje - radni naziv Liga Evrope 2. Na prvu loptu - ali i prema objašnjenju iz sedišta UEFA, ta činjenica samo će koristiti manjim/siromašnijim klubovima i zemljama - LE2 bi trebalo da, kako reče predsednik Aleksandar Čeferin, evropske kupove učini inkluzivnijim no ikad, ali postoje i druga mišljenja, s ozbiljnim uporištem u ocenama da je LE2 zapravo samo prelazna faza do stvaranja evropske Superlige u kojoj bi igrali isključivo najbogatiji.

Konzervativcima i zagovornicima stavova da Liga šampiona kao stub evropskog klupskog fudbala ne sme da izgubi onaj osnovni sportski nerv i zatvori svoja vrata jednom broju „malih“ klubova, nikako se ne dopada što je u stvaranju ovog trećeg takmičenja u dobroj meri učestvovala EKA. Evropska asocijacija klubova ne krije da je njen konačni cilj stvaranje lige bogatih i što više utakmica među bogatašima, ali za sada uspešno sarađuje sa Uefom. Uostalom LE2 je u neku ruku zajednički produkt (a setite se da su ne tako davno dve organicacije bile čak i na ratnoj nozi; kakav napredak u odnosima), što svakako budi bojazan da bi jednog dana, malo po malo, EKA mogla sve slobodnije da diktira svoje uslove u sklopu novih „ljubavnih relacija“.

Niko, naravno, ne misli da je LE2 nekakva preteča Superlige, međutim mnogi analitičari vide je kao sredstavo da se do konačnog cilja dođe. Za početak, LE2 će Ligu Evrope učiniti ekskluzivnijim takmičenjem (o tome ćemo detaljno nešto kasnije), a u isto vreme siromašne će nahraniti i napojiti. Ili ako hoćete - zamazati im oči. Određenim svotama novca, razume se.

Period od 2021. do 2024. po mnogo čemu mogao bi da bude prekretnica u evropskom klupskom fudbalu. Pesimisti su stava da će poslužiti isključivo za odvajanje „žita od kukolja“ (bogatih od siromašnih/velikih od malih), i u tome verovatno ima istine. UEFA, opet, tvrdi da želi dobro svima i prilaže sledeći podatak kao dokaz svojih namera: kao deo reforme od 2021. najmanje 34 zemlje imaće bar po jednog predstavnika u grupnoj fazi nekog takmičenja, za razliku od sadašnjih 26.

Pisali smo prethodnih nedelja u kakvoj situaciji je Srbija (odnosno njeni klubovi) uoči reforme koja sledi. Sada nešto preciznije, detaljnije. I zašto je, ustvari, bitno da se dokopamo tog famoznog 15. mesta na UEFA rang listi nacija? Nije samo zbog dva mesta u Ligi šampiona... Pokušaćemo da pobliže objasnimo, ali pre toga da se pozabavimo samom reformom takmičenja.


LIGA ŠAMPIONA

U takmičarskom periodu 2021 - 2024 elitno takmičenje suštinski neće pretrpeti nikakve promene. Ni centralno takmičenje (grupna faza), ali ni kvalifikacije. To znači da se za srpskog prvaka ništa ne menja (u slučaju da se ne dokopamo tog 15. mesta). Broj klubova koji ulaze kroz kvalifikacije ostaće isti - četiri kroz stazu šampiona (kojoj će pripadati srpski prvak ukoliko ostanemo ispod 15. mesta) i dva kroz stazu nešampiona. Ukupno šest ekipa dolaziće iz kvalifikacija, dok će, kao i ove sezone 26 timova imati zagarantovano učešće u grupnoj fazi. Saberi - oduzmi, do elite neće biti ni teže ni lakše doći. Sve ostaje isto. Biće potrebno proći ozbiljne filtere.

Jedina promena kada je Liga šampiona u pitanju tiče se klubova koji takmičenje u grupi završe na trećem mestu. Oni su do sada imali direktan plasman u prvu eliminacionu rundu Lige Evrope (1/32). Od 2021. tih osam klubova igraće dodatni, takozvani polusezonski plej-of. Oni će se naći u žrebu sa osam drugoplasiranih ekipa iz Lige Evrope, pošto će i ona ubuduće imati osam, a ne kao sada 12 grupa. Povlašćeni će biti klubovi iz Lige šampiona. Tek nakon tih dvomeča dobićemo osam klubova koji se pridružuju pobednicima grupa u Ligi Evrope i igraju 1/16 finala LE.      

Preliminarna runda (4 tima)

- 4 šampiona liga plasiranih od 52. do 55. mesta na UEFA rang listi.

Prva runda kvalifikacija (34 tima)

- 33 šampiona liga plasiranih od 18. do 51. mesta na UEFA rang listi (izuzimajuci Lihtenštajn).
- 1 pobednik preliminarne runde.

Druga runda kvalifikacija (26 timova)

Staza šampiona
- 3 šampiona liga plasiranih od 15. do 17. mesta na UEFA rang listi...
- 17 pobednika iz prve runde kvalifikacija. 

Staza nešampiona
- 6 viceprvaka liga plasiranih od 10. do 15. mesta na UEFA rang listi.

Treća runda kvalifikacija (20 timova)

Staza šampiona
- 2 šampiona liga plasiranih na 13. i 14. mesto UEFA rang liste.
- 10 pobednika iz druge kvalifikacione runde.

Staza nešampiona 
- 3 viceprvaka iz liga plasiranih od 7. do 9. mesta UEFA rang liste.
- 2 trećeplasirana tima iz liga plasiranih na 5. i 6 mesto UEFA rang liste.
- 3 pobednika iz druge runde kvalifikacija.

Plej-of runda (12 timova)

Staza šampiona
- 2 šampiona iz liga plasitanih na 11. i 12. mesto UEFA rang liste.
- 6 pobednika iz treće runde kvalifikacija.

Staza nešampiona
- 4 pobednika iz treće runde kvalifikacija.

Grupna faza (32 tima)

- 1 osvajač Lige šampiona iz prethodne sezone.
- 1 osvajač Lige Evrope iz prethodne sezone.
- 10 šampiona iz liga plasiranih od 1. do 10. mesta na UEFA rang listi.
- 6 viceprvaka iz liga plasiranih od 1. do 6. mesta na UEFA rang listi.
- 4 trećeplasirana tima iz liga plasiranih od 1. do 4. mesta na UEFA rang listi.
- 4 četvrtoplasirana tima iz liga plasiranih od 1. do 4. mesta na UEFA rang listi.
- 4 pobednika iz plej-ofa, staza šampiona.
- 2 pobednika iz plej-ofa, staza nešampiona. 

LIGA EVROPE

Ovde već dolazi do ozbiljnih „pomeranja“. Od leta 2021. Liga Evrope smanjuje broj učesnika sa 48 na 32, a čak 22 imaće direktan plasman u grupnu fazu. Osam grupa po četiri učesnika, kao u Ligi šampiona. I tu dolazimo do glavne začkoljice - nacije ispod 15. pozicije na UEFA rang listi neće imati učesnike u Ligi Evrope. Barem ne projektovane. Predstavnici tih zemalja do ovog takmičenja moći će da dođu samo kroz Ligu šampiona. Odnosno, priključiće se kvalifikacijama za LE ukoliko ispadnu u kasnijim fazama kvalifikacija za LŠ. Prolaz do LE imaće i osvajač LE2. Da bi drugoplasirani tim u grupi nastavio takmičenje u 1/16 finala, kao što smo gore naveli, moraće da u polusezonskom plej-ofu eliminiše jedan od trećeplasiranih klubova iz LŠ (u zavisnosti od žreba). U sklopu ove reforme i trećeplasirani klub iz Lige Evrope imaće šansu da prezimi u Evropi. Isto kao u slučaju LŠ i LE... Treći iz LE protiv drugoplasiranog u LE2 za opstanak u evrokupovima. Povlašćeni na žrebu biće klubovi iz jačeg takmičenja...

Prva runda kvalifikacija (16 timova)

Staza šampiona
- 10 poraženih ekipa iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona iz staze šampiona.

Staza nešampiona
- 3 osvajača domaćeg kupa za lige plasirane izmedu 13. i 15. mesta na UEFA rang listi.
- 3 tima poražena u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona iz staze nešampiona.

Plej-of runda (20 timova)

- 6 osvajača domaćeg kupa iz liga plasirane izmedu 7. i 12. mesta na UEFA rang listi.
- 5 pobednika iz prve runde kvalifikacija sa staze šampiona.
- 3 pobednika iz prve runde sa staze nešampiona.
- 6 poraženih timova iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa staze šampiona.

Grupna faza (32 tima)

- 6 osvajača domaćeg kupa za lige plasirane od 1. do 6 mesta na UEFA rang listi.
- 1 četvrtoplasirani tim iz 5. lige na rang listi UEFA.
- 4 petoplasirana tima iz liga plasiranih izmedu 1. i 4. mesta na UEFA rang listi.
- 1 osvajač Lige Evrope 2
- 10 pobednika iz plej-ofa
- 4 poražena tima u plej-ofu za Ligu ligu šampiona, staza šampiona.
- 6 poraženih timova iz treće runde kvalifikacija i plej-ofa za Ligu šampiona, staza nešampiona (2 iz plej-ofa i 4 iz trećeg kola kvalifikacija).

LIGA EVROPE 2

Novoformirano takmičenje imaće isti format kao Liga šampiona i Liga Evrope. U grupnoj fazi naći će se 32 kluba podeljena u osam grupa po četiri. UEFA tek treba da utanači sve detalje, vrlo moguće da će to učiniti do kraja godine, ali okvirno mnogo toga već je poznato. Kao na primer da će se LE2 igrati četvrtkom, pre mečeva Lige Evrope. Nezvanično, počevši od ranih popodnevnih sati. U grupnu fazu Lige Evrope 2 direktan plasman imaće samo deset klubova. I to onih deset poraženih u plej-ofu za Ligu Evrope. Preostala 22 mesta biće popunjena na dosta komplikovan način, kroz dve staze kvalifikacija:

Prva runda kvalifikacija (72 tima)

- 26 osvajača domaćeg kupa za lige plasirane između 30. i 55. mesta na UEFA rang listi.
- 24 drugoplasirana tima iz šampionata rangiranih između 30. i 54. mesta (izuzimajući Lihtenštajn).
- 22 trećeplasirana tima iz šampionata rangiranih između 29. i 51. mesta (izuzimajući Lihtenštajn).

Druga runda kvalifikacija (110 timova)

Staza šampiona
- 20 poraženih timova iz preliminarne i prve runde kvalifikacija za Ligu šampiona

Staza nešampiona
- 14 osvajača domaćeg kupa iz zemalja rangiranih izmedu 16. i 29 pozicije na UEFA rang listi.
- 14 drugoplasiranih timova iz zemalja rangiranih izmedu 16. i 29. mesta.
- 16 trećeplasiranih (13-28 mesta).
- 9 četvrtoplasiranih (7-15 mesta).
- 1 petoplasirani iz šeste lige sa UEFA rang liste.
- 36 pobednika iz prve runde kvalifikacija

Treća runda kvalifikacija (62 tima)

Staza šampiona
- 10 pobednika iz druge runde kvalifikacija za šampione

Staza nešampiona
- 6 trećeplasiranih iz šampionata plasiranih između 7. i 12. mesta na UEFA rang listi.
- 1 četvrtoplasirani iz šestog šampionata po UEFA rang listi.
- 45 pobednika iz druge runde kvalifikacija.

Plej-of runda (44 tima)

Staza šampiona
- 5 pobednika iz treće runde kvalifikacija za šampione.
- 5 poraženih timova iz treće runde kvalifikacija za Ligu Evrope (staza šampiona).

Staza nešampiona
- 4 šestoplasirana tima iz šampionata rangiranih između 1. i 4. mesta na UEFA rang listi.
- 1 petoplasirani tim iz petog najboljeg šampionata Evrope.
- 26 pobednika iz treće runde kvalifikacija.
- 3 poražena tima iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope (staza nešampiona). 

Grupna faza (32 tima)

- 5 pobednika u plej-of rundi za šampione
- 17 pobednika u plej-of rundi za nešampione
- 10 poraženih timova u plej-ofu za Ligu Evrope.

Koliko god ovo gore navedeno komplikovano izgledalo - a nije previše, kada se malo bolje zagledate - do jednog zaključka nije teško doći; i on je svakako u koliziji sa zvaničnim stavom koji plasiraju iz Niona: u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope (zajedno) preostaće svega 16 mesta za kvalifikante (6 Liga šampiona + 10 Liga Evrope). Ili u prevodu: za velike i bogate biće rezervisano čak 48 mesta u grupnoj fazi ta dva takmičenja. Od čega će tridesetak mesta zauzeti isključivo timovi iz TOP 10 liga.

A primera radi, ove sezone, kroz četiri runde kvalifikacija, samo u Ligu Evrope plasirao se 21 klub...

Iz Niona će, naravno, i dalje tvrditi da je sve što rade isključivo namenjeno dobrobiti i prosperitetu fudbala, da će zahvaljujući ovoj rekonstrukciji klubovi iz manje razvijenih zemalja dobiti šansu da duže igraju Evropu, pa čak i da mnogo lakše prezime u evrokupovima. Ali ima i onih koji upućuju na „čitanje sitnih slova“ u toj Uefinoj bajci. A ona, čini se, nedvosmisleno slažu neku drugačiju, realniju priču, koja kaže da će mali zaista imati više utakmica u Evropi, ali u trećerazrednom takmičenju, čiji će isključivo šampion moći da napreduje u „višu ligu“.    

Pritom, mali i siromašni ni u tom svom novom carstvu neće igrati samo sa sebi ravnima. Glavnu reč i u LE2, nazire se to već sada, vodiće klubovi iz najjačih liga, pošto je predviđeno da šestoplasirane ekipe iz Engleske, Španije, Italije i Nemačke dobiju mesto u plej-ofu. A zatim i trećeplasirani, četvrtoplasirani timovi iz Portugalije, Holandije, Turske, Belgije...

Da primesa elitističkih pretenzija postoji i u tom novom takmičenju jasno je i po novom polusezonskom plej-ofu, koji jasno favorizuje ekipe iz Lige Evrope. Drugo mesto u grupi LE 2 ne garantuje evropsko proleće, već će tih osam ekipa morati da razigrava sa trećeplasiranim klubovima iz LE. Jasno, UEFA na taj način želi da dodatno filtrira, kako bi u igri što duže zadržala one najkvalitetnije timove, koji će garantovati veću zaradu sa svakog aspekta.

Poznati danski novinar Klaus Egelund, čovek sa vrlo dobrim kontaktima u EKA, nedavno je naširoko pisao na ovu temu:
"Uvođenje trećeg takmičenja ponudiće opciju manjim fudbalskim nacijama da zarade pristojan deo od novog, većeg finansijskog kolača. Istovremeno, njima će skraćenje Lige Evrope smanjiti mogućnost prodora u važnija takmičenja, samim tim i ograničiti prihode koji bi trebalo da budu enormni kada nastupi novi sistem takmičenja. Prema nekim procenama i projekcijama, šanse da danski tim koji nije bio šampion dođe do Lige Evrope iznose oko 2,5 posto", pisao je Egelund.

Danac je otišao i korak dalje, predviđajući šta će biti nakon 2024...
"Velike nacije će eliminisati svaku mogućnost da se njihovi klubovi „bakću“ s malim klubovima. Takođe, moglo bi lako da se desi da od 2024. godine imamo Ligu šampiona na dva nivoa, sa učesnicima koji bi je igrali na osnovu plasmana iz prethodne sezone i onima što bi dolazili po sistemu pozivnica", objasnio je Egelund.

Ali da ne idemo ovoga puta toliko daleko i da se koncentrišemo na ono što nosi taj period od 2021. do 2024. Nezvanično se prethodnih meseci moglo čuti i pročitati da nosi značajno uvećen nagradni fond. O budžetu za Ligu Evrope 2 nadležni u Nionu tek treba da razgovaraju, a pretpostavka je da bi fondovi za Ligu Evrope kroz tri godine mogli da dostignu aktuelne nagradne fondove za učesnike Lige šampiona.

Zašto je bitno do sezone 2021/22. dostići poziciju 15. UEFA rang listi nacionalnih asocijacija?

Ključno pitanje...

Mada UEFA još nije iskristalisala sve detalje oko LE2, realno je očekivati da to takmičenje neće donositi jednak broj bodova za nacionalni koeficijent kao Liga šampiona i Liga Evrope. Samim tim, zemlje koje budu plasirane ispod 15. pozicije - a već smo konstatovali da one neće imati timove u kvalifikacijama za Ligu Evrope, osim šampiona koji ispadne iz kvalifikacija za LŠ i to nakon prvog kola - biće opasno hendikepirane u trci sa 15 najboljih. Samim tim, stvaraće se sve veći jaz između TOP 15 i svih ostalih. Da ne govorimo o tome da 15. pozicija donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pored ta dva mesta u LŠ, po novom formatu, još jedan klub te države išao bi u kvalifiakcije za Ligi Evrope i još dva u kvalifikacije za Ligu Evrope 2. A već 16. pozicija znači jednog predstavnika manje u Evropi i što je još važnije - samo jednog u kvalifikacijama za LŠ, odnosno preostala tri u LE2. U Ligi Evrope - niko!

Tekuća sezona važna je za srpske klubove jer je poslednja koja ulazi u obračun pred start novog trogodišnjeg ciklusa. Idealno bi, dakle, bilo da do 15. mesta dođemo ove sezone, odnosno da tu budemo u proleće 2020, kada lista bude verifikovana od strane UEFA.

Kakve su šanse za to?

Ako ćemo realno, nisu velike. Ali isto tako moramo da konstatujemo da nikada nismo bili bliže tom decenijskom snu.

Na fotografiji iznad možete videti našu trenutnu poziciju, odnosno koliko nam beže Grci, koji trenutno drže 15. mesto. Radi se o svega 1.600 bodova. Svega... Naravno, mnogo je lakše reći nego dostići. Velika prednost Srbije je u tome što ima dva predstavnika u grupnoj fazi, za razliku od Grka, ali nisu nam rivali samo Grci. Tu je Kipar sa Apoelom, koji ima realativno laku grupu u Ligi Evrope (Sevilja, Karabag, Didelanž) i za očekivati je da uzme dosta bodova. Hrvati zavise od Dinama (Mančester Siti, Šahtjor i Atalanta - grupa u Ligi šampiona), dok Škoti imaju dva tima u Ligi Evrope (Seltik - Lacio, Ren, Kluž; Rendžers - Fajenord, Jang Bojs, Porto) i uz Švajcarce najveća su pretnja kada govorimo o zemljama trenutno plasiranim ispod Srbije. Švajcarska ima čak tri tima u grupnoj fazi (Lugano, Bazel, Jang Bojs), ali i 2.700 bodova manje...

Ono što nam ide naruku jeste što Danci (14. pozicija) imaju samo Kopenhagen u grupnoj fazi (grupa sa Dinamom iz Kijeva, Luganom i Malmeom), odnosno što se praška Slavija (Česi 13. aktuelnoj na listi) neće nakupiti bodova u grupi sa Barselonom, Interom i Dortmundom. Naravno, obe zemlje su u bodovnoj prednosti u odnosu na Srbiju.

Uzimajući u obzir sastav grupe (Mančester Junajted, Astana, AZ Alkamar), Partizan je u vrlo dobroj poziciji da našoj zemlji donose neki bod. Zvezdi će biti teže protiv Bajerna i Totenhema, ali tu je i Olimpijakos, grčki tim, direktan rival, protiv kog bi dobri rezultati mogli da budu ključni. Pritom, Grcima će svi bodovi Olija biti deljeni sa pet, koliko su klubova imali u Evropi na startu ove sezone. Nama sa četiri.

Čista projekcija: u slučaju da Partizan prođe grupu uz bar dve pobede, a Zvezda uspe da dođe do trećeg mesta, eliminiše Olimpijakos i obezbedi proleće u Evropi, gotovo je izvesno da bismo pretekli Grke. E sad, tu su i ostali rivali. Valja navijati za poraze Dinama, Rendžersa i Seltika, Apoela...

Ukoliko se ove sezone i ne dokopamo tog famoznog 15. mesta neće biti katastrofa, ali u sezoni posle ove, a posebno kasnije, kada krene LE2, biće sve teže. Da ne kažemo nemoguće, pogotovo ukoliko se neki treći klub ne priključi Crvenoj zvezdi i Partizanu i počne da osvaja bodove.

Podsetimo, nacionalni koeficijent obračunava se tako što se svi bodovi klubova jedne zemlje saberu, a onda podele sa brojem klubova koji su te sezone igrali Evropu. U slučaju Srbije bodovi se dele sa četiri. Naša zemlja je u tekućoj sezoni sakupila 16,0 bodova (Zvezda 8,5, Partizan 4,5, Čukarički 2,5, Radnički 0,5). Kada se to podeli sa četiri dolazimo do cifre 4,0. Samo jedna zemlja sakupila je više bodova u tekućoj sezoni od Srbije, za sada. To je Škotska - 4,5. Naravno, veliki tek treba da počnu da osvajaju bodove, tako da ovu poziciju sigurno nećemo zadržati...


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara