Valid Regragi (©Reuters)
Valid Regragi (©Reuters)

Regragijeva fudbalska katedra: Džaba xG4 kad imaš drvo u napadu, džaba posed od 70% uz dva šuta

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.12.22. | 14:46

“Lako je Gvardioli s De Brujneom i Silvom”, kaže selektor Marokanaca o stilu igre njegovog tima

Argentina ima Lionela Mesija, Francuzi teško mogu i da pobroje sav arsenal u timu Didijea Dešana, a Hrvatska i Maroko po nekolliko majstora uz fanatičnu odbranu koja je došla glave i velesilama kakve su Brazil i slučaju ovih drugih – Španija i Portugalija. Selektor Valid Regragi zato odmahuje rukom na primedbe kritičari da prva afrička selekcija u polufinalu Mundijala igra previše defanzivno.

Regragi jasno kaže: igramo kako umemo. I nikome se ne izvinjavamo.

Izabrane vesti

Posed je izuzetno obmanjujuć. Možeš da imaš posed lopte od 60 ili 70 odsto i da šutneš samo dva puta. Imate sad i broj očekivanih golova (xG, prim.aut), pa kažu: ‘Trebalo je da pobedimo, imali smo xG4’. Jeste, ali si imao xG4 i drvo u napadu. Možda da pitam Infantina da li može da se dobije bod za posed”, slikovito je objašnjavao Regragi pred polufinalni okršaj sa Francuskom.

Već sada je jasno: Trikolori će da drže loptu. I Regragiju to nimalo ne smeta, iako je i sam, priznaje to, bio zaluđen tiki-takom Pepa Gvardiole.

To je bio moj san. A onda sam odrastao… Normalno je da imaš posed kada imaš Kevina de Brujnea i Bernarda Silvu… I svi smo ranije voleli afričke timove, lepo igraju, malo plešu, Bufal dva puta proturi nekome kroz noge, sve kul, ali onda ide kući. E pa, nećemo tako. Možemo da pobedimo i sa minimalcem. Šta mi želimo: da protivnikov xG bude što manji. Francuska je sve razumela još 2018. godin. Oni su primer. Sve ostalo, podaci… Pred početak Mundijala mi smo imali 0,001 odsto šanse da osvojimo Mundijal, gde smo sada, na 0,003?”, nastavio je Regragi.

Kada mu je jedan od novinara rekao da je tačan procenat 12, Regragi se nasmejao…

Slušajte, sutra možda ispadnem idiot i ljudi će da kažu: ‘Previše priča ovaj’… Ali svi smo mi ovde da pobedimo, to je sve. Hajde da batalimo statistiku”.

Šta onda?

Želimo da promenimo mentalitet afričkih selekcija. Da kažemo sebi da možemo. Ja se čak i nadam da će Francuzi da nas potcene, jer ako nam budu ukazali potrebno poštovanje – nama će biti teže. Imali smo možda i najteži put do polufinala. Svaki put su nam predviđali da ćemo ispasti. A mi smo opet ovde. I hoćemo da idemo do kraja i da osvojimo Mundijal. To nisu prazne reči. Možda više nikada ne budemo imali ovakvu šansu”.

Imaće i silnu podršku sa tribina, možda čak i desetostruku veću od Francuza, jer će na Al Bajtu biti miimum 20.000 Marokanaca, a prema nekim predviđanjima i do 45.000. S druge strane, Francuza bi trebalo da bude oko 4.000. Na terenu doduše to i neće biti toliko važno. Tamo će biti fudbaleri. I među njima u direktnom okršaju dve glavne zvezde. Dva prijatelja, dva igrača Pari Sen Žermena. Ašraf Hakimi protiv Kilijana Mbapea. Imaju li Marokanci neku posebnu taktiku za ovog drugog?

Hakimi poznaje Mbapea bolje nego ja, tako da nećemo da crtamo anti-Mbape plan. Nažalost, nije samo on protiv nas. Znamo kako Grizman igra između linija. Ali, Hakimi je veliki šampion. U njega ne sumjam”.

Regragi je, kao rođeni Parižanin, na kraju imao i jednu molbu za Marokance koji žive u Francuskoj.

Igramo za Maroko, ali šta god da se desi – ovo treba da bude žurka. Da li će da pobedi Francuska ili Maroko? Hajde da svakako zajedno proslavimo na Šanzelizeu, zajedno i živimo. Biće to emotivan trenutak za sve ljude sa dvojnim državljanstvom. Nisu mi se dopali oni nereid u Briselu posle naše pobede nad Belgijom. Ako i ispadnemo, ja ću biti srećan zbog Francuske. To je samo fudbal”.


tagovi

Valid RegragiKatar2022reprezentacija MarokaReprezentacija Maroka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara