Mazraui, Kristensen, Aspilikueta, Gaja (Foto: ©AFP, ©Reuters)
Mazraui, Kristensen, Aspilikueta, Gaja (Foto: ©AFP, ©Reuters)

Rekonstrukcija Barsine poslednje linije: Komplet nova odbrana (skoro) za džabe

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.03.22. | 10:40

U najgorem slučaju, sva četiri transfera bi katalonski klub koštala svega desetak miliona evra

Pogoci na zimskoj pijaci dali su čelnicima Barselone vetar u leđa pred letnji prelazni rok za koji sportski sektor već uveliko kuje planove, piše španski Mundo Deportivo. Katalonski list u današnjem izdanju u glavnom tekstu pod nazivom "Odbrana (skoro) besplatno" piše o tome kako bi, kada prođe period rekonstrukcije, mogla da izgleda defanzivna linija Ćavijevog tima naredne sezone.

Bilo je sumnjičavih, onih koji su dovodili u pitanje Ćavijeve trenerske kvalitete, ali ako je suditi na osnovu dosadašnja četiri meseca njegovog mandata, revolucija katalonskog stručnjaka polako, ali sigurno daje rezultate. U novembru, kada je došao na klupu "svog" kluba, zatekao ga je na devetom mestu. U ovom trenutku Barselona je na četvrtoj poziciji, sa utakmicom manje od protivkandidata u borbi za mesto u Ligi šampiona i izglednim šansama da se i naredne sezone nađe u elitnom evropskom takmičenju.

Izabrane vesti

Ćavi je zimus ojačao isključivo napadačku liniju i utisak je da je sa svom trojicom pogodio (Feran Tores, Adama Traore, Pjer-Emerik Obamejan). Kako u veznom redu ima dovoljno kvaliteta i još više potencijala, najveći fokus čelnih ljudi Barselone biće na jačanju bedema pred golom na čijoj će liniji i naredne sezone stajati Mark-Andre ter Štegen. Spisak je dugo već poznat i ono što je posebno bitno usled Barsine finansijske krize, kompletna poslednja linija u najgorem slučaju koštala bi oko 10.000.000 evra.

Kompletma suma otišla bi na Hozea Gaju, levog beka i kapitena Valensija, čoveka kojeg na Nou Kampu već duže vreme vide kao naslednika Đordija Albe. Gaji ugovor sa Slepim miševima ističe u julu 2023. godine, ali pregovori o nastavku saradnje ne idu u dobrom smeru, jer 26-godišnjak želi da napravi iskorak u karijeri. S druge strane, Gaja ne želi da klub napusti bez obeštećenja kako bi se Valensiji odužio za sve što mu je pružila u karijeri, te je naredno leto jedina prilika da klub sa Mestalje zaradi na prodaji svog kapitena.

Što se centralnih defanzivaca tiče, obojica bi došli iz Čelsija. Andreas Kristensen je mnogo bliži Kataloniji iz razloga što mu je velika želja da karijeru nastavi na Nou Kampu, Barselona od jauara pregovara sa njegovim agentom i poslednjom, pojačanom ponudom trenutno vodi u trci sa Bajernom za potpis Danskog štopera. U slučaju Sezara Aspilikuete će ići malo teže, na odluku španskog defanzivca uticaće između ostalog i konsultacija sa porodicom, jer u Londonu je ipak već punu deceniju i već se navikao na život u engleskoj prestonici. Barsa mu je spremila ugovor na dve godine uz opciju produžetka i spremna je da čeka na njegovu odluku do samog kraja.

Odbranu bi kompletirao Nusair Mazraui, desni bek Ajaksa. Marokanac je za šampiona Holandije vezan ugovorom do kraja sezone i već je obavestio čelnike kluba da će napustiti Amsterdam po isteku saradnje. Barselona vidi šansu u njegovom agentu, Minu Rajoli, sa kojim je u odličnim odnosima. Ćaviju je desni bek potreban, Dani Alveš je stigao kao privremeno rešenje, na Seržinja Desta ne računa ozbiljnije, a pregovori sa Serđijem Robertom oko produžetka ugovora ne idu u dobrom smeru.

Naravno, biće potrebno prethodno raščistiti gužvu u igračkom kadru. U Barsi se nadaju da će solidno moći da zarade na prodaji Klemona Lenglea. Kod Ćavija nije starter, pa će klub pokušati da mu pronađe kupca na leto, ali za slučaj da ne uspe u nameri, ne isključuje Mundo Deportivo da Francuz ostane, jer Barselona nema drugog levonogog štopera u timu, a i sam Lengle je u nekoliko navrata isticao da želi da se bori za mesto u startnih 11 i da veruje da poseduje kvalitet da se tu i nađe. Njegov sunarodnik Samjuel Umtiti je već otpisan, ugovor je produžio samo kako bi pomogao Barseloni da registruje zimska pojačanja, ali je u isti ubačena i klauzula po kojoj obe strane mogu da raskinu saradnju koju katalonski klub ozbiljno razmišlja da aktivira ukoliko bivši igrač Liona odbije da ode na pozajmicu ili bude prodat.

Na kraju i Oskar Mingeza, minutaža mu je znatno redukovana od Ćavijevog dolaska. U januaru se radilo na njegovom odlasku, bio je blizu Valensije dok Hoze Bordalas nije blokirao njegov transfer, dok je sam igrač odbio ponudu Bordoa da do kraja sezone sakuplja minutažu u Ligi 1. Na leto već neće moći da bude toliko izbirljiv, jer mu budućnost u Barseloni nije svetla.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara