Renesansa na Bentegodiju - Tudorova Verona seje strah po Italiji, u Evropi efikasniji samo Bajern

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.11.21. | 15:09

Hrvatski stručnjak nastavio tamo gde je njegov sunarodnik Ivan Jurić stao, ali uz potpuno drugačiju filozofiju

Ima neka tajna veza između Verone i hrvatskih trenera. Treću uzastopnu sezonu tim iz grada Romea i Julije oduševljava fudbalsku javnost na "čizmi", treću zaredom pod vođstvo trenera iz komšijske nam zemlje.

U prethodne dve godine Ivan Jurić je napravio pravi mali bum i čvrstim, prvenstveno defanzivno orijentisanim fudbalom, na mali broj golova, vodio Veronu u mirnu luku. Gotovo da nije bilo nagoveštaja da bi na Bentegodiju mogla da se igra Evropa, ali makar žuto-plavi nikada nisu morali da brinu za opstanak.

Izabrane vesti

Kako bilo, u finišu prošle sezone došlo je do nesuglasica, Jurić je konstantno isticao nezadvoljstvo klupskom upravom, što je rezultiralo prelaskom hrvatskog stručnjaka na zapad - u Torino. U suprotnom smeru, kao vatrogasac je stigao njegov sunarodnik Igor Tudor. Ne istog trena, jer u tim trenucima požara nije bilo. Izazvala ga je uprava odlukom da ga zameni "proverenom" opcijom u liku Euzebija di Frančeska.

Međutim, stvari koje je radio sa Sasuolom, a potom i Romom, 52-godišnji Italijan nije uspevao da ponovi na drugim mestima. Kaljari je umalo odveo u Seriju B, u Sampdoriji je potrajao sedam prvenstvenih utakmica (jedna pobeda, šest poraza), u Veroni još manje. Tri utakmice, tri poraza i zahvalnica od čelnika kluba posle tri i po meseca kako se stvari ne bi otele kontroli kao u Kaljariju.

Foto: ReutersFoto: Reuters

I poziv Tudoru, verovatno najbolja stvar koja je Veronu mogla da zadesi u datom trenutku. Ruku na srce, malo ko je tako mislio u startu. Letos je kao i čitav stručni štab Andree Pirla dobio otkaz posle najgore Juventusove sezone u prethodnih deset godina, a nije se proslavio ni u prethodnim klubovima kao trener (jedan Kup Hrvatske sa splitskim Hajdukom pre devet osam godina), iako je gotovo punu deceniju u poslu.

Na Bentegodiju pak renesansa. S tim da Jurićeve rezultate Tudor ponavlja - čak i nadmašuje - potpuno drugačijim pristupom, dopadljivim, za oko lepim fudbalom, na gol više. Štaviše, otkako je 43-godišnji hrvatski stručnjak preuzeo Veronu sredinom septembra, jedino je Bajern (27) u Ligama petica postigao više golova od italijanskog tima. Na devet utakmica u Seriji A 22 gola (devet postigao Đovani Simeone), isto koliko i Liverpul u istom periodu.

I pride samo jedan poraz (16 bodova), od Milana (vodio 2:0 na poluvremenu), jednog od jedina dva neporažena tima u prvenstvu. Onaj drugi, Napoli, zaustavio je za vikend, iako je poslednjih desetak minuta igrao sa devet igrača i još jednom potvrdio da je postao bauk za velikane. Na debiju je dobio Romu, potom u devetom kolu i Lacio, krajem oktobra tukao svoj bivši klub Juventus.

Isti onaj koji mu je letos dao šut kartu. Sada bi mu možda dobro došao. Mada Tudor i sam priznaje da njegov sistem ne bi najbolje legao ni Kristijanu Ronaldu.

"Bilo bi teško da naše metode primenimo u vrhunskim klubovima. Možda bismo mogli da nađemo kompromis tako što bismo igrali više zonsku odbranu. Ovakav pristup je 'lud', ali na dobar način. Naravno, ne možete da predložite ovako nešto igraču kao što je Kristijano Ronaldo", rekao je Tudor nedavno.

Možda i ne bi. Barem za sad. Ali da ima potencijala - ima. I obećava, i te kako obećava.


tagovi

Serija AIgor Tudor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara