Radost Rominih fudbalera (Reuters)
Radost Rominih fudbalera (Reuters)

Rim nije sagrađen za jedan dan, ali Murinjova evropska Roma jeste preko leđa Fajenorda

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.04.23. | 23:41

Vučica posle drame i produžetaka opet srušila evropske snove Roterdamersa

Govorili su da je Žoze Murinjo pregažen i potrošen. “Presuđeno” mu je da se sa Romom neće boriti za trofeje i da je ta karijera pred krajem… Ali Roma sa Murinjom na klupi bi mogla do dva evropska trofeja u dve godine! Pre njega nije imala nijedan. I to sve preko leđa Fajenorda koji će verovatno boga moliti da mu se sledeće sezone u Ligi šampiona opet ne ukrste putevi sa Vučicom i Posebnim.

Prošle sezone su Roma i Murinjo srušili Fajenordove evropske snove u finalu Lige konferencija, a večeras i u četvrtfinalu Lige Evrope. Plesala je Roma u ovom dvomeču po ivici ambisa ali kada se podvuče crta, zasluženo je eliminisala napadačku mašineriju Arnea Slota koji blista u Holandiji i Evropi ove sezone. Nakon minimalnog i nesrećnog poraza u prvom meču na De Kajpu, Roma je večeras u stravičnoj atmosferi na Olimpiku stigla i prestigla prednost Roterdamersa i posle produžetaka servirala navijačima još jednu evropsku noć i pobedu za pamćenje – 4:1!

Izabrane vesti

Vide se na ovoj Romi Murinjovo iskustvo, evropski šmek i trenerska ruka koja je kroz istoriju crtala mnoge velike pobede u evrokupovima. Pogotovo ovako kada dođe do nokauta faze... Oživeo je i neke igrače u koje drugi nisu verovali. Paula Dibalu su iz Juventusa ispratili kao bivšeg majstora fudbala. Nemanja Matić nije imao budućnost u Mančester Junajtedu. Vajnalduma nisu želeli u Parizu. Svi oni zajedno su kreirali neku novu, evropsku Romu koja će preko Leverkuzena tražiti plasman u finale Lige Evrope.

U ludačkom tempu je Roma večeras otvorila utakmicu i naelektrisala tribine već frenetičnog Olimpika. Pelegrini je izazao prvi “uuuh” na stadionu, potom je Kristante pogodio okvir gola, Fajenord se prvih desetak minuta krčkao u ključalom loncu rimskog hrama fudbala. A onda se oslobodio i zaigrao fudbal koji jedino zna i ume. Napadački.

Prštalo je na svim stranama terena, a prva žrtva je bio Fajenordov bivši đak Žoržinjo Vajnaldum koji je posle dvadesetak minuta morao van igre zbog povrede. Ključalo je na tribinama, kuvalo na terenu ali i pored njega. Isključen je Murinjov pomoćnik Salvatore Foti. Čovek je ove sezone isključen u Ligi Evrope, Seriji A i Kupu Italije. Pravi Murinjov asistent!

Šimanski je bio najopasniji u gostujućem timu ali ga je u dva navrata osujetio iskusni Rui Patrisio. Prvo poluvreme nije donelo nikakve odgovore i osetilo se da nas pravi triler čeka u nastavku…

A tamo je bilo baš svega!

Pelegrini je posle 15 sekundi pogodio stativu, a posle sat vremena je Olimpiko eksplodirao. Nakon pravog karambola pred golom Fajenorda, lopta je nekako došla do Spinacole koji je šutnuo mlako i traljavo ali dovoljno čudno da odskakuće u mrežu. Roma je istopila minus sa De Kajpa.

Arne Slot je uveo dvojicu ofanzivaca i naredio napad, ali Murinjo nije želeo da se brani i poslao je na teren tešku artiljeriju: Dibala, Ejbraham i Ibanjez. Kristanteu je poništen gol zbog faula Ejbrahama ali Fajenord nije. Paišao je izjednačio u 80. minutu i ohladio Olimpiko. Šimanski je ostao sam na centaršutu, a Brazilac sam na skoku i Roma je platila ceh lošoj defanzivi.

Roma je krenula na sve ili ništa, napravila opsadu Fajenordovog gola a Paulo Dibala je bio čovek koji je udahnuo život Vučici u 89. minutu i zatresao Olimpiko iz temelja! Majstorija Argentinca u prijemu i težak šut padu koji je završio u mreži Fajenorda… Pre nekoliko godina je praktično identičan gol dao za Juventus u derbiju protiv Juventusa za titulu u 93. minutu. Kod majstora nema slučajnosti… 

Od tog trenutka je Roma mlela Fajenord. Mogla je još u nadoknadi da ga nokautira ali je prolongirala za produžetke. Dibala je opet imao šansu, Ibanjez pogodio prečku da bi napokon pogodio El Šaravi koji je hladnokrvno završio sjajnu akciju Pelegrinija i Ejbrahama. Na kraju je i kapiten Pelegrini nagrađen golom za sjajnu partiju. Otpadak posle Ejbrahamovog šuta je pretvorio u konačnih 4:1 i polufinale.

Sledeći je Leverkuzen.

LIGA EVROPE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

Roma - Fajenord 4:1 posle produžetaka (2:1, 2:1, 0:0) - prvi meč 0:1 

/Spinacola 60, Dibala 89, El Šaravi 101, Pelegrini 109 - Paišao 80/

Sevilja - Mančester Junajted 3:0 (1:0) - prvi meč 2:2

/En Nesiri 8, 81, Bade 47/

Sporting Lisabon - Juventus 1:1 (1:1)

/Edvards 20pen - Rabio 9/

Union Sen Žiloaz - Bajer Leverkuzen 1:4 (0:2)

/Terho 64 - Dijabi 2, Baker 37, Frimpong 60, Hložek 79/

PAROVI POLUFINALA

Sevilja - Juventus

Bajer Leverkuzen - Roma


tagovi

Žoze MurinjoPaulo Dibala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara