Lazar Romanić (©MN Press)
Lazar Romanić (©MN Press)

Romanić pred meč sezone: U Grčkoj 40 dana probe i sprint od 38 kilometara, sad je samo opstanak važan

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.05.24. | 10:07

Posle pet godina u grčkoj Lamiji Lazar Romanić se vratio u srpski fudbal i profitirao, ali je za kompletnu srećnu potreban bod u Ivanjici

Veruju u Železničaru iz Pančeva da će do opstanka u Mozzart Bet Superligi stići na pogon Zvezdinog deteta. Sve je jasno izabranicima Tomislava Sivića uoči današnjeg gostovanja u Ivanjici, pošto bod ekipi iz Južnog Banata garantuje baraž i dvomeč sa trećeplasiranim timom iz Prve Mozzart Bet Lige Srbije.

Doći će Železničar na stadion Kraj Moravice pun samopouzdanja posle pobede nad Novim Pazarom, i sa verom u novi blesak nekadašnjeg omladinaca crveno-belih Lazara Romanića. Hroničari zbivanja u Ljutice Bogdana sećaju se napadača rođenog 1998. kao pripadnika odlične generacije kluba sa Marakane koju je predvodio Jovan Stanković. Kalio se potom Romanić u OFK Beogradu i Borcu iz Čačka, potom se čeličio pet godina u grčkoj Lamiji da bi detelinu sa četiri lista našao u Železničaru.

Izabrane vesti

Njegova karijera, pojedini veleobrti, bila je svojevrsni rolerkoster, ali povratak u nepoznato i dolazak u redove Železničara ispostavio se kao pun pogodak. Makar kada je reč o afirmaciji.

“Kada je reč o ličnom učinku, i kada pogledamo da sam dao osam golova i imao tri asistencije, reklo bi se da mi je ovo najbolja godina u seniorskom fudbalu. Ali mi u Ivanjici danas igramo meč sezone. Praktično sam na 15 metara od ciljne ravnine, jer znamo kroz šta smo sve prošli u ovih godinu dana. Bilo je svega. Sada nam je potreban taj bod da ne bismo zavisili od drugih. I na kraju pobeda u baražu. Deluje ostvarljivo, imajući u vidu da smo ovih godinu dana imali odlične uslove. Igre su bile promenljive, ali svi koji su gledali Železničar govorili su da sve to izgleda lepo za oko. Teren je jedan od najboljih u Srbiji, uslovi više nego korektni. Zbog toga imamo obavezu da se izvučemo”, kaže za Mozzart Sport Lazar Romanić.

PAD NA TESTU U KARPIJU I 40 DANA PROBE U GRČKOJ

Verovao je napadač Železničara, dok je u omladinskom timu Crvene zvezde davao golove zajedno sa Dejanom Joveljićem, da će mu se karijera razvijati drugačije. Ali je, gledajuči trenutnu perspektivu, možda I dobro što je naišao na tvrdo na pozajmicama I potom u Lamiji.

“Ti dani u Zvezdi, ja uvek kažem da mi je to jedan od najboljih perioda u životu. Uživao sam u radu sa Jovanom Stankovićem, imali smo odličan tim sa Lukom Ilićem, Joveljićem, Račićem, Adžićem… Ne mogu sad da nabrojim sve, ali mnogo nas se, pre ili kasnije, dokazalo u Mozzart Bet Superligi. Pored mene, tu je i Jug Stanojev. Ostao je žal što nismo postali prvaci. Brodarac je u tom period imao isto dobar tim… Ali uteha je što su mnogi od nas napravili karijere u seniorskim timovima. Neki i u ozbiljnim evropskim timovima. Meni je taj period bio pakleno težak. Igrao sam na dvojnu za OFK Beograd, potom i za Borac iz Čačka”.

Tek tada je Lazar Romanić počeo da spoznaje šta znači fudbalskim profesionalizam. Uhvatio je sa obe ruke prvi inostrani angažaman, ali…

“Sećam se da sam krenuo na potpis ugovora sa Karpijem… Sve je bilo dogovoreno, trebalo je da igram Seriju B. Čak sam potpisao i predugovor, ali onda sam pao na medicinskim testovima. Ni danas ne znam zašto i kako. Niti sam kasnije imao sličan problem”.

“U LAMIJI RAZVIO 38 KILOMETARA, BAMBI, ŠARANOV I GOLEMIĆ NISU VEROVALI”

Protiv Đorđa Ivanovića (©Starsport)Protiv Đorđa Ivanovića (©Starsport)

Nije tu bio kraj vratolomija Lazara Romanića. Grčka se ukazala kao nova spasonosna luka, ali je tamo bilo potrebno proći kroz istinski pakao.

“Kada se javila Lamija, ni slutio nisam da ću ostati na probi 40 dana. Da, da, dobro ste pročitali 40 dana. Potpisao sam poslednjeg dana prelaznog roka, na kratko osetio sreću, ali me dugo nije držala. Na početku mandata radio sam sa strane, gotovo izopšten iz takmičarskog tima. Bilo je tu i problema sa povredama. Ali brzo sam dočekao šansu. Kasnije su se menjali treneri. Međutim, uspeo sam da opstajem”.

Stalna borba za opstanak, defanzivna liga i solidne brojke iza Lazara Romanića kada se podvuče crta ispod gotovo petogodišnje grčke avanture. Čak 126 mečeva u tamošnjoj eliti, 10 postignutih golova i isto toliko asistencija.

“Najsvetliji momenat je možda bio otvaranje grčkog prvenstva, moja druga sezona, kada sam dao gol Panatinaikosu. Sećam se da sam tadašnjem treneru obećao da ću postići gol ako mi ukaže šansu. Na dan utakmice me je pitao da li se sećam obećanja. Na kraju smo mojim golom došli do remija (1:1) protiv tako velikog kluba. Sudbina je htela da za 12 meseci ponovo otvorim grčko prvenstvo golom. Tada protiv Arisa. Inače, tamošnja liga je mnogo zahtevna za napadača. Igra se jako čvrsto, sa jakim blokovima. Ne bih je preporučio mladim špicevima. Pre defanzivcima, da se dokažu i idu dalje”.

Nije baš u Srbiji da se igra previse ofanzivno, ali dolazak u Železničar je pomogao Lazaru Romaniću da se pokaže u pravom svetlu. Ne govorimo samo o osnovnim brojkama, golovima i asistencija. Sa momentima brzine od 35 kilometara na sat, posle Osmana Bukarija, spada u grupu bržih igrača u Mozzart Bet Superligi. Uz sve to imao je 80 posto dobijenih vazdušnih duela i visok procenat realizacije.

“Glupo je da sebe hvalim i pominjem brzinu. Međutim, stvarno se dešavalo da razvijem i blizu 36 kilometara na sat. Govorimo o ovoj godini. Isto tako se sećam da sam u Lamiji na jednom treningu razvio 38 kilometara na sat, bar je tako pokazao Katapult uređaj. Na tom treningu su bili bivši štoper Mladosti Vlada Golemić, zatim Bambi Tošić i Bojan Šaranov. Na kraju mi taj rezultat nisu uvažili, jer su videli da me je neko gurnuo”.

“KONAČNO SAM DOBIO ŠANSU U CENTRALI”

Pominjalo se zimus da je za Lazara Romanića zainteresovan ruski Rubin i da je spremio 400.000 evra za Zvezdinog đaka. Nisu bili spremni u Pančevu da rizikuju.

“Ove sezone sam dobio šansu na izvornoj poziciji. Najviše volim da delujem u centrali, kao prvi ili drugi napadač. Zato i imam brojke, ali o novom klubu ne mogu da razmišljam. Imamo danas utakmicu u Ivanjici, potom, nadam se, i baraž”.

Ali o nekim golovima I promašajima može.

“Više me pamte po promašaju protiv Partizana (smeh, prim. aut). Imao sam baš zicer glavom, čak sam fudbalski reagovao, ali sam zato pogodio protiv bivšeg kluba, Crvene zvezde”.


tagovi

Lazar RomanićŽelezničar PančevoMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara