Ronaldo Fenomeno (©Reuters)
Ronaldo Fenomeno (©Reuters)

Ronaldov “nepatriotski” govor: Stranci su bolji od brazilskih trenera! Vinisijus do odlaska u Real nije znao da igra levom nogom

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.07.23. | 09:06

Legendarni Brazilac indirektno pružio podršku Karlu Ančelotiju i spreman je na žestoke kritike

Brazilci su dugo većali posle sloma na Mundijalu i prelomili: ulogu selektora poverili su starom liscu Karlu Ančelotiju. Italijan će od 2024. biti selektor petostrukog prvaka sveta, prvo takmičenje biće mu Kopa Amerika, a do tada će Fernando Diniz biti “glavni odgovorni”. Zbog odluke da stranac bude prvi čovek državnog tima u zemlji u kojoj je fudbal religija digla se velika prašina, a toj odluci usprotivio se - predsednik?!

Lula da Silva digao je glas protiv Karla Ančelotija, nimalo mu se ne sviđa što su čelni ljudi Saveza odabrali inostranog stratega, ali ima onih koji se malo bolje poznaju u fudbal, koji su bili veliki majstori i nemaju ništa protiv. Ronaldo Nazario da Lima je agitovao za Italijana ili Pepa Gvardiolu, naginjao je ka tim opcijama i želja mu je uslišena.

Izabrane vesti

Opleo je Fenomeno po brazilskoj struci, indirektno pružio podršku Karlu Ančelotiju i zbog svega izrečenog spreman je na žestoke kritike. Ukazao je na loš rad sa mladim igračima i dao primer Vinisijusa Žuniora. Do odlaksa u Real Madrid loptu nije znao da kontroliše levom nogom.

“Vinisijusa nisu dobro naučili osnovama. Kada je došao u Real Madrid, nije znao da kontroliše loptu levom nogom. Srećom, danas se dobro razvija, izuzetno je napredovao u Španiji i jedan je od najboljih i najodlučnijih napadača današnjice. Međutim, kada je stigao u Evropu bio je totalno nespreman, bez treninga. Govorilo se da će se brzo vratiti u Brazil. Dug niz godina talenti su nam odlazili kao nebrušeni dijamanti”, iskritikovao je Ronaldo brazilske trenere i način rada u domovini u podkastu Mano a mano:

“Zbog treniranja u najboljim uslovima, profesionalne metodologije i sjajnih trenera u Madridu, Vinisijus je za dve godine od vode postao vino. Ali, u Brazilu, gde je igrao za Flamengo, nije obučavan kako je trebalo, nije trenirao najbolje”.

Zuba se nije libio da iskritikuje velike domaće stručnjake, njihovi proizvodi su nepotpuni, a njegov govor će mnogi u domovini označiti kao nepatriotski čin. Ali predsedniku Valjadolida najbitnije je što uplivom stranih trenera brazilski fudbal napreduje, a ko će šta o njemu da priča – manje je važno.

“Očekujem veliki napredak domaćeg fudbala u idućih pet do šest godina. Treniranje i metodologija su se promenili, a Fudbalski savez Brazila je dosta uložio u struku. O tome se ne priča puno, a to će sigurno pomoći brazilskom fudbalu”.

Za kraj, istakao je da treba zapošljavati najbolje, a ne domaće samo zato što su domaći. Neke stvari treba da se menjaju, kako bi fudbal u Brazilu dosegao viši nivo.

“U brazilskoj Seriji A trenutno imamo samo deset inostranih trenera. Oni su bolje pripremljeni i obučeni od brazilskih. Znam da će me zbog toga kritikovati, govoriće mi da nisam patriota, no više preferiram strane trenere. Mislim da treba da zapošljavati najbolje trenere, a ne domaće”, završio je Ronaldo.


tagovi

RonaldoVinisijus ŽuniorFudbalska reprezentacija Brazila

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara