Karlos Lampe tokom roštilja (©Instagram)
Karlos Lampe tokom roštilja (©Instagram)

"Roštiljdžija" preživeo noćnu moru bez trofeja sa Bokom i Velezom, sada senzacionalno vodi Tukuman do titule

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.09.22. | 23:10

Bolivijac Karlos Lampe je oduševio Južnoamerikance "sastankom" koji je organizovao za saigrače pred važan meč argentinske Primere sa Taljeres Kordobom (petak, 02.30) koji bi mogao da utiče na izuzetno uzbudljivu šampionsku trku

U sportu nije teško naći inspiraciju, ako se malo potrudite da je pronađete. Jednu vrlo lepu motivacionu priču smo pronašli u dalekoj Južnoj Americi, konkretno u Argentini. Golman fudbalske reprezentacije Bolivije, Karlos Lampe, živ je dokaz da u čuda treba verovati do kraja i da nikada nije kasno dokle god ne sumnjate u uspeh. Kroz trud i rad je sve moguće, pa i to da se osvoji prvi trofej tek u zalasku karijere.

Ovaj, sada već 35-godišnji čuvar mreže, počeo je profesionalnu karijeru u 18-strukom prvaku Bolivije Bolivaru. Iako je šest godina bio deo prvog tima, nije sa njim uspeo da osvoji nijedan pehar. Svaku od tri titule koje je Bolivar osvajao u periodu od 2007. do 2013. godine Lampe je propustio, jer ga je klub slao na pozajmice. Konačno, 2013. je odustao od borbe za “jedinicu”, prešao je u San Hoze, a zatim i Sport Bojs.

Izabrane vesti

Bili su to slabi klubovi, daleko od vrha šampionata koji se igra na najvišoj nadmorskoj visini na svetu. Ipak, Lampeov kvalitet je uspeo da prepozna čileanski Uačipato, tim koji već ume da se umeša u borbu za titulu. Angažovao ga je, ali momak rođen u Santa Kruzu de la Sijeri, kao da je bio proklet, sa ekipom koja je tri sezone pre njegovog dolaska podigla poslednju titulu, nije uspeo ništa da osvoji.

Opet, dobio je priliku da se preseli na stepenicu više. Verovatno najatraktivniju u karijeri. Zvao ga je argentinski velikan Boka Juniors, čiju opremu je zadužio u oktobru 2018. godine, kao pozajmljeni igrač Uačipata.

02.30: (2,25) Atletiko Tukuman (3,05) Taljeres Kordoba (3,60)

Transfer iz snova se pretvorio u košmar, ispostavilo se da ga je trener Giljerme Skeloto tražio samo zato što mu je trebao treći golman (?!), a pored Estebana Andrade i Agustina Rosija standardni reprezentativac Bolivije nije dobio nijednu šansu. Tri puta se u Kopa Libertadoresu našao na klupi, pa je na kraju te sezone rekao zbogom Buenos Ajresu i Bombonjeri.

Nije želeo više ni u Čileu da ostaje, rešio je da se vrati u Boliviju, gde je voljen i poštovan. Prvo na poznat teren u San Hoze, a zatim u januaru 2020. je stao na gol Olvejz Redija. Ispostavilo se da je to bio savršen spoj.

Lampe je briljirao na golu Olvejz Redija, na 39 utakmica je primio svega 49 gola, sačuvao je mrežu na 16 susreta. To je bilo dovoljno da u sezoni 2020/2021 Olvejz Redi napravi senzaciju i osvoji titulu, prvu posle 63 godine! Bilo je to prvo i za sada jedino Lampeovo odličje.

Posle tog uspeha je 192 centimetara visoki čuvar mreže napravio još jedan veliki transfer. Opet u Argentinu. Zvao ga je Velez, 10-struki šampion države sa juga Južnog kontinenta. Međutim, ponovo da bude rezervna opcija.

Karlos Lampe (©AFP)Karlos Lampe (©AFP)

Dobio je Lampe šansu samo jednom, u decembru prošle godine protiv Platensea. Iako je uspeo da odbrani jedanaesterac na tom meču, status rezerviste mu se nije promenio, pa je posle šest meseci raskinuo ugovor. Ostao je doduše u Argentini, ovog leta je potpisao ugovor sa malenim Atletiko Tukumanom, jedinim argentinskim klubom koji mu je garantovao minutažu.

Ako smo krunisanje Olvejz Redija pre godinu i po dana nazvali senzacijom, onda nemamo dovoljno jaku reč za ono što Lampeov Atletiko radi ove sezone u Argentini. Ekipa koja nijednom nije osvojila neki trofej za 119 godina postojanja i koja nikada nije ni bila u konkurenciji za nešto veliko, dobar deo ovogodišnjeg prvenstva je provela na prvoj poziciji! Pritom, ima priliku da se u noći između četvrtka i petka vrati na nju, ukoliko od 02.30 časova po srednjoevropskom vremenu savlada Taljeres Kordobu.

Gotovo svi Tukumanovi rivali su kiksnuli u ovom kolu, Urakan je odigrao 1:1 sa Barakas Sentralom, Godoj Kruz je odigrao 1:1 sa Tigreom, a River Plejtu je poraz od Banfilda (2:1) bio drugi uzastopni. Samo je Boka Juniors nastavila sa serijom pobeda i sada uz meč više ima poen više od Lampeovog Atletika.

Doduše, Tukuman je takođe u lošoj formi, koja je započela upravo porazom na Bombonjeri krajem avgusta sa 2:1. Od tada je osvojio samo dva poena, odigrao je 0:0 sa Banfildom i 1:1 sa San Lorencom.

Karlos Lampe i Lionel Mesi (©AFP)Karlos Lampe i Lionel Mesi (©AFP)

Evidentno je da je ekipa u krizi, puca pod pritiskom, a Lampe kao jedan od retkih igrača koji ima iskustvo u osvajanju trofeja preuzeo je odgovornost da regrupiše ekipu. Veče pre meča sa Taljeres Kordobom je organizovao sastanak, ali ne tipičan, poslovan, već u svojoj kući. Organizovao je večeru za čitav prvi tim, lično je pekao roštilj, a pojedine slike su njegovi saigrači kačili na društvene mreže. Tako je i čitav događaj procureo u medije, gde je Lampe dobio najveće pohvale.

On nije lider samo sa špatulom i ćumurom, već i na terenu. Čovek koji je zabeležio 49 nastupa za nacionalni tim Bolivije je ove sezone gotovo savršen. Na 16 mečeva u Primeri je savladan samo sedam puta, na čak 12 je sačuvao svoju mrežu netaknutom. Zato Tukuman i jeste ovako visoko rangiran.

Sve podseća na onaj uspeh sa Olvejz Redijem. Malo treba Atletiku da opet pokrene mašinu i ostane u konkurenciji za istorijski trofej, mada ova sezona je svakako već istorijska za najsevernijeg argentinskog prvoligaša. Svaka čast Bokinom nizu koji je napravio sa Ugom Ibarom na klupi, ali simpatije Južnoamerikanaca ove godine je pokupio maleni Atletiko Tukuman. Bolivijci ga bodre zbog Lampea, a lokalni mediji su ga već krstili u “argentinski Lester”.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

ARGENTINA 1 - 19. KOLO

Ponedeljak

Sarmijento - Independijente 1:2 (0:0)

/Femija 49 - Fernandez 75, 77/

Utorak

Urakan - Barakas 1:1 (0:1)

/Merola 76 - Matera 45+2/

Godoj Kruz - Tigre 1:1 (0:1)

/Barios 77 - Armoa 13/

Sreda

Platense – Union Santa Fe 1:0 (1:0)

/Benitez 45+4/

Rasing – Patronato 1:0 (1:0)

/Auče 65/

Aldosivi – Njuels Old Bojs u toku

Kolon – San Lorenco u toku

River Plajt - Banfild 1:2 (0:1)

/Borha 71 - Kabrera 27, Palasios 73/

Četvrtak

Lanus - Boka Juniors 0:1 (0:0)

/Benedeto 90/

23.55: (2,90) Defensa i Hustisija (2,95) Argentinos Juniors (2,70)

23.55: (2,55) Rosario (3,00) Estudijantes (3,00)

Petak

02.30: (2,25) Atletiko Tukuman (3,05) Taljeres Kordoba (3,60)

02.30: (2,00) Himnasija La Plata (3,35) Arsenal Sarandi (3,90)

Odloženo

Velez - Sentral Kordoba

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Taljeres KordobaAtletiko TukumanArgentina 1Karlos Lampe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara