Alfa i Omega Farula George Hadži (©AFP)
Alfa i Omega Farula George Hadži (©AFP)

Rumunima počinje nova sezona: Hadžijev Farul i pojačani Sepsi igraju za prvi trofej

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.07.23. | 11:55

Meč Superkupa Rumunije na programu je od 19 časova u Ploeštiju, kao uvertira za prvenstvo koje kreće narednog vikenda. Timu iz Konstance, doduše, i za kvalifikacije za Ligu šampiona

Od evropskih fudbalskih liga koje se ne igraju tokom kalendarske godine prvo će da počne prvenstvo Rumunije. Naše istočne komšije su malo poranile, narednog vikenda počinje prvenstvo, a kako tradicija nalaže ove subote je na programu uvertira u vidu Superkupa. Za prvi trofej u sezoni od 19 časova na neutralnom terenu u Ploeštiju će se boriti aktuelni šampion Farul iz Konstance i osvajač nacionalnog kupa Sepsi.

Superkup Rumunije postoji skoro tri decenije, dostigao je već neki renome. Trofej brani Sepsi, koji je i godinu dana ranije osvojio nacionalni kup, a prošle sezone je u Superkupu savladao Kluž sa 2:1. Bilo mu je to jedino učešće u njemu do sada. S druge strane, Farul je debitant, jer ovogodišnja titula mu je prva u istoriji.

Izabrane vesti

Iako su ukupno gledano šampioni češće osvajali Superkup (13 puta), u poslednje vreme do ovog pehara su češće dolazili osvajači Kupa Rumunije. Godinu dana pre Sepsija, pehar je podigla Univerzitatea iz Krajove, a 2019. godine Vitorul iz Konstance. Samo je 2020. Kluž osvojio Superkup, pobedom nad FCSB-om posle penala.

Farulu ovim susretom neće samo zvanično otpočeti sezona, već i jedan paklen ritam koji će potrajati tokom čitavog leta. Već u sredu tim čiji je trener i vlasnik George Hadži dočekuje moldavski Šerif u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok na prvenstvenoj premijeri naredne subote igra protiv Hermanštata.

19.00: (2,70) Farul (3,00) Sepsi (2,90)

Zbog svega toga rukovodstvo Farula nije imalo mnogo vremena za kalkulisanje na transfer pijaci, bilo je neophodno što pre dovesti pojačanja i integrisati ih u tim. A nije da ih je bilo malo, u Konstancu je došlo čak devet novih imena! Većinom iz rumunskog šampionata, Fabio Vijana i Zorhan Basong su došli iz Arđeša, Jonut Vina i Rivaldinjo iz Univerzitatee Krajove, Nikolae Karnat i Amin Benšaib iz Miovenija, a Damijen Dusaut iz Rapida iz Bukurešta.

Od inostranih pojačanja Farul je angažovao samo Dioga Keiroša iz portugalskog Famalikaa i argentinskog vezistu Marka Bornjina iz Rafaele, za kojeg je jedino platio obeštećenje – 100.000 evra. Svi ostali su došli kao slobodni igrači. Od starosedelaca u Konstanci su ostali Denis Alibek, Tudor Baluta, Konstantin Grameni, Marijan Ajoani… Ove sezone se očekuje da još veću ulogu u timu dobije i jedan od najtalenotvanijih rumunskih fudbalera, 17-godišnji krilni napadač Adrijan Mazilu, koji je prošle sezone na 21 mečeva postigao sedam pogodaka.

Mnogo toga moramo da uradimo, igraćemo na svaka tri dana i potrebno je da pronađemo način kako da se nosimo sa time. Za ovu utakmicu, nažalost, imamo neke povređene igrače. Čak sedmorica njih neće biti u timu. Cilj nam je da se ove sezone ponovo borimo za to da budemo najbolji u Rumuniji, iako možda finansijski nismo na tom nivou. Za početak, cilj nam je da uđemo u plej-of, a pre toga naravno da osvojimo Superkup. Ne očekujem preveliko takmičarsko nadmudrivanje, jer obe ekipe vole da igraju fudbal“, smatra Hadži.

-------------------------------------

SVI OSVAJAČI SUPERKUPA RUMUNIJE

6 – FCSB

4 – Kluž, Rapid Bukurešt

2 – Dinamo Bukurešt, Astra

1 – Vitorul Konstanca, Univerzitatea Krajova, Targu Mureš, Ocelul, Voluntari, Sepsi

-------------------------------------

Sepsi će takođe igrati ove sezone na međunarodnoj sceni, očekuju ga kvalifikacije za Ligu konferencije. Ipak, ima on još dovoljno vremena da se spremi za te izazove, pošto se priključuje takmičenju tek od 2. kola kvalifikacija. Rival 27. jula i 3. avgusta će mu biti vicešampion Bugarske CSKA Sofija, na čijoj klupi sedi Saša Ilić.

Sepsi je bio nešto manje aktivan u ovom prelaznom roku, a na šest pojačanja nije potrošio ni dinar na ime obeštećenja. Po isteku ugovora, Gabrijel Debeljuh je došao u Sfantul George iz Kluž,a, Isnik Alimi iz azerbejdžanske Kabale, Šerif Kalaku iz Teute, Bogdan Otelica iz Buzaua, Dinu Moldovan iz Kindije, a Darijus Orojan iz CSA Steaue.

Od početka godine, a u okviru prošle sezone, Farul i Sepsi odmerili snage tri puta. U Konstanci je domaćin slavio na oba meča, u februaru 2:0, a u martu 2:1, da bi potom krajem aprila na Sepsijevom terenu odigrali 1:1. Sepsi je u prenstvu na kraju bio tek šesti.

SUPERKUP RUMUNIJE

Subota

19.00: (2,70) Farul (3,00) Sepsi (2,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Superkup RumunijeRumunija 1SepsiFarulGeorge Hadži

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara