Ivić (Star sport)
Ivić (Star sport)

Rusi na strani Vladimira Ivića: Nije smenjen zbog rezultata, već zato što se gazdi nije dopao stil!?

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.03.24. | 13:43

Novinari i stručna javnosti začuđeni odlukom da Krasnodar otpusti trenera kad je u borbi za titulu

Na jednoj strani sportista, na drugoj multimilijarder koji samo voli sport. Pitanje je da li se u njega razume. Jasno je čija je poslednja. Kad se imaju na umu primeri iz svetskog fudbala, razumljivo je zašto se i u ruskom desilo da gazda menja.

Ovoga puta promenio je Sergej Galicki trenera Krasnodara, posle samo tri utakmice u 2024. otpustio Vladimira Ivića što je u najvećoj državi planete protumačeno kao ne baš dobar potez. Razlog: Krasnodar je u dalje u igri za naslov prvaka, jedini tim koji je delovao sposobno da ugrozi dominaciju Zenita, međutim, posle nerešenog rezultata kod kuće sa Rubinom (1:1) i poraza od Rostova na strani (1:2), gazda se probudio – doduše, i posle eliminacije iz kupa – i posegao za radikalnim rešenjem.

Izabrane vesti

Ono se ne sviđa javnosti u Rusiji. Bilo da je reč o novinarina, bivšim trenerima ili igračima, svi su listom uz Ivića, svesni da je Galicki delovao na osnovu kaprica. Može mu se. Klub je njegov. Napravio ga je, izradio je stadion, akademiju, daje novac za pojačanja i hoće da bude kako je zamislio. Prema informacijama sa lica mesta, zamislio je da Krasnodar igra lepršavao, atraktivno, na gol-više, što baš i nije bio slučaj (uvek) sa Vladimirom Ivićem.

No, nekadašnji as Partizana ponudio je nešto drugo. Stabilnost i sigurnost. Izuzetnu odbranu, čak bolju od Zenitove i igru na rezultat, jer je to u fudbalu bitno. I pobede. Valjda.

Ili – nije.

Sergej Galicki nije bio bliza stila trenera Ivića. Vlasnik uopšte nije voleo kako je Krasnodar igrao, ali su rezultati čuvali Vladimira. Uostalom, morate priznati da je čudno otpustiti trenera koji se bori za prvu poziciju na tabeli“, piše ugledni Sport eskpres

Isti izvor napominje da je Galicki baš zbog načina igre otpustio jednog od prethodnih trenera Krasnodara, Viktora Gončarenka, koji je izgradio reputaciju stratega koji voli da kontroliše zbivanja na terenu.

Rekao sam mu: Bolje je i da izgubiš ubedljivo, ali igraj više napadački. Ne zanima nas uravnoteženi fudbal. Nikad ne izlazimo na teren da bsimo bili u podređenom položaju u odnosu na protivnika. Tener mora da zna da ovaj tim ima stila. Možda nećemo osvojiti devet pehara, ali ćemo uvek imati stil“, obrazložio je Galicki kad je januara 2022. otpustio Belorusa.

Na sličan način valja tumačiti i rastanak sa Ivićem. Trenerom koji je uradio nešto što nijedan Krasnodarov nikad nije. Po broju prosečno osvojenih bodova na utakmicama Premijer lige Rusije niko mu nije ravan (1,9 po susretu). Uz to, zabeležio je drugi najveći procenat pobeda u istoriji kluba na mečevima Premijer lige Rusije (52 odsto, s tim da je Oleg Kononov imao 53 procenta).

Teško je komentarisati Ivićevu smenu. Početak kalednarske godine i kup meč sa Himkijem su pokazali da nešto u Krasnodaru nije u redu. Verujem da je odluka Galickog povezana za tim izdanjima. Samo on razume logiku otpuštanja. Meni je čudno rastati se sa trenerom usred sezone, a da je i dalje u konkurenciji za titulu. Siguran sam da bi Ivić, pod uslovom da je ostao, popravio situaciju“, istakao je Igor Pikuščak, nekadašnji prvotimac Zelenih.

Sve navedeno je jedan deo priče. Drugi je skopčan sa, pišu Rusi, relacijama između vlasnika kluba i šefa stručnog štaba. Sva je prilika ni izbliza idealnim kao na početku saradnje. Ne samo zbog famoznog stila.

Na više mesta različiti izvori su naglasili da je Vlada Ivić razočaran transfer politikom kluba. Želeo je dva do tri pojačanja tokom zimskog prelaznog roka, koja bi povećala resurse u borbi sa Zenitom. Stigli su Kevin Kastan iz meksičkog Krus Asula za 7.500.000 evra i Viktor Sa, plaćen brazilskom Botafogu 1.500.000. Kastan je prošao kompletne pripreme, a onda nije igrao u početna dva kola drugog dela, dok Sa, prema informacijama Čampionata, nije odradio nijedan trening, sa ekipom, a bio je starter u prvenstvenim mečevima. Navodno, piše isti izvor, Sa se nije slagao sa Ivićem. Mada to deluje u najmanju ruku čudno, jer što bi ga onda trener slao na teren.

„Nema logičnog objašnjenja rastanka sa Ivićem. Ne radi se to kad si u borbi za titulu. To znači da razlozi leže u unutrašnjem sukobu u klubu“, sugeriše novinar Vasiliji Utkin.

Niko ne kaže da je to po sredu, međutim, pre nekoliko dana pojavila se informacija da Spartak iz Moskve želi Ivića na klupi. Pod pretpostavkom da je bilo kontakata, a to Sergej Galicki saznao, verovatno mu je proradila sujeta. Može mu se.

Samo što će na trofej da sačeka. Ionako ga nikad nije osvojio. Sad je bar imao šansu.


tagovi

KrasnodarPremijer liga RusijaVladimir IvićRusijaSergej Galickij

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara