Rusija pred teškim sankcijama, Putin preuzima stvari u svoje ruke

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.11.19. | 11:44

Doping afera preti čak i domaćinstvu Eura 2020!

Sport u Rusiji je u velikom problemu koji nikako da se smiri. I nije u pitanju stari srpsko-jugoslovenski problem sa parama već nešto mnogo gore - doping.

Afera koja traje već nekoliko gopdina, tačnije do Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. kada je otkriveno da su Rusi manipulisali sa uzorcima urina i krvi i tako prikrivali pravu epidemiju uzimanja nelegalnih stimulativnih sredstava kod svojih takmičara, čini se da tek ulazi u kritičnu fazu.

Izabrane vesti

Naime, taman kada se mislilo da se situacija sređuje u najvećoj zemlji sveta po tom pitanju, krenulo je novo zaoštaravnje jer je utvrđeno da su pod sankcijama propatili uglavnom sportisti, dok su glavni inspiratori, pre svega glave federacija i treneri na starom. Drmaju ruskim sportom bez ikakve razlike, kao da se ništa nije dogodilo.

Do uvođenja novih sankcija, koje targetiraju baš te pojedince tek bi trebalo da dođe nakon što je WADA (Svetska antidoping agencija) utvrdila da su ovi i dalje pitaju, ali i pošto "uzbunjivač", bivši šef antidoping laboratorije, Grigorij Rodčenko, stalno dobija pretnje smrću.

Takođe, nedavna istraga je utvrdila da se moskovskoj laboratoriji, kojoj je 2018. vraćena mogućnost da testira sportiste, više ne može verovati i da su tamo nastavili po starom, ali sa novim metodama. Preporukama posebnog komiteta predviđene su sankcije ukoliko tako bude odlučeno na kongresu 9. decembra u Parizu.

Glavna i najvažnija preporuka, osim onih da se zabrani predstavnicima tamošnje vlasti da učestvuju na velikim sporskim događajima, kao što su Olimpijske igre, je da se Rusiji zabrani organizovanje velikih sportskih događaja. Njihopvi spiortisti, za koje se neupitno dokaže da su "čisti" moći će da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, ali ne pod ruskom zastavom.

Ukoliko u Pariozu bude doneta odluka o sankcijama one će važiti u periodu od četiri godine, a bilo koje sportsko takmičenje koje je Rusija već dobila da organizuje biće joj oduzeto. Zato se i pominje priča o Euru 2020. pošto se ono jednim delom igra u Sankt Peetrburgu, ali pitanje je da li će UEFA morati da poštuje odluke WADA-e.

Prvi čovek Rusije, Vladimir Putin nije se mešao u problem sa dopingom, ali je sada, kada je dogorelo do nokata, odučio da preuzme stvar u svoje ruke. Predsednik je odmah nakon dobijanja izveštaja, sinoć zakazao sastanak za četvrtak na koji su poznavni lideri svih sportskih federacija. Očigledno je da je problem sistemski i da samo onaj ko sistemom vlada može nešto da učini.

Kako će to jedan od najmoćnijih ljudi na planeti reštiti veliko je pitanje. To je pravi Gordijev čvor koji može da se odveže samo s mačem, a ako ga se Putin lati ima da lete glave po Kremlju.

(Foto: Shutterstock)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara