Ruski fudbal gurnut sa dna: Izolacija ne znači kapitulacija

Vreme čitanja: 10min | pet. 21.07.23. | 08:53

Utakmicom Dinamo - Krasnodar (18.00) ovog petka počinje fudbalsko prvenstvo u najvećoj zemlji na svetu. Narod se vratio na stadione u rekordnom broju, Zenit brani tron, Srbi među najbrojnijim legionarima u Premijer ligi

Izolacija nije uvek kapitulacija. Najčudnija sezona u istoriji ruske Premijer lige završila se pre mesec i po dana, dezintegrisana od ostatka Evrope. Uprkos poteškoćama sa putovanjima u vidu zabrane letova na jug, kao i odlazak stranih igrača i ekonomske komplikacije zbog sankcija, narod se nije samo vratio na stadione, već je to učinio na tako visokom nivou, da je prodato najviše karata u istoriji lige.

Zenit je bio dominantan i protekle sezone, osvojio petu titulu zaredom. Rostov ga je dugo izazivao, ali je CSKA, koji je osvojio kup, na kraju završio na drugom mestu. Pored Kanarinaca, među prijatnim iznenađenjima bili su i Ahmat i Orenburg, pa je Dinamo angažovao trenera Gazovika Marcela Ličku sa ciljem da napravi iskorak koji nije uspeo Slaviša Jokanović, iako je budžet Policajaca nešto slabiji od onog kojim raspolaže vladar iz Sankt Peterburga.

Izabrane vesti

Himki i Torpedo Moskva oprostili su se od najjače divizije, a Rubin Kazanj i Baltika obezbedili su povratak u društvo najboljih, pa će se u Premijer ligi naći još dva stadiona koja su ugostila Svetsko prvenstvo 2018. Nižnji i Fakel su uspeli da obezbede svoje mesto kroz doigravanje, a Spartak, kao i preporođena Lokomotiva, tu su za podizanje nivoa takmičenja.

Nema promene u sistemu šampionata. Svaki tim će odigrati ukupno 30 mečeva, poslednja dva ispadaju u drugu ligu, dok će 14. i 15. igrati plej-aut mečeve sa 3. i 4. iz druge lige kako bi ostali u najvišem rangu.

18.00: (2,30) Dinamo (3,45) Krasnodar (3,05)

Pomenimo i to da, ukoliko UEFA ukine zabranu takmičenja timovima na evropskoj pozornici usled ruske vojne intervencije u Ukrajini, onda će pobednik startovati od 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani će igrati u 2. kvalifikacionoj rundi Lige konferencije, dok će pobednik Kupa biti poslat u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

U svakom slučaju, utisak je da je najniža tačka pada ruskog fudbala ostala iza. Šok usled međunarodnih zabrana je prošao. Oni koji su želeli da odu su otišli, stvari su krenule u suprotnom smeru. Klubovi se, naravno, i dalje suočavaju sa problemima i antiruskom retorikom, ali ne u tako akutnoj formi kao pre godinu dana.

ČETVORKA POBEGLA IZ ROSTOVA

FIFA je 22. maja 2023. produžila svoju odluku koja dozvoljava stranim igračima u Rusiji da jednostrano suspenduju svoje ugovore sa klubovima i potpišu sa timom van Rusije do 30. juna 2024. Međutim, ova opcija je dostupna samo igračima čiji je ugovor već suspendovan prema ovim propisima na kraju sezone 2022/2023, ne i onima koji su u najveću zemlju na svetu stigli pošto su ova pravila prvobitno uvedena u martu 2022. Najviše problema zbog suspenzija ima Rostov, kojem su četvorica asova okrenula leđa. Armin Gigović, Pontus Almkvist, Denis Hadžikadunić i Ali Sove za hleb privremeno zarađuju van Rusije, iako su ugovorima i dalje vezani za tim sa Dona.

ERAKOVIĆ UVEĆAVA BROJNU SRPSKU KOLONIJU

Srpska kolonija u Premijer ligi je među najbrojnijima sa osam predstavnika na terenu i jednim kraj aut linije, a uskoro će da bude još jača. Primat drži Brazil sa 18 predstavnika, Argentina ima devet, Belorusija osam, Bosna i Hercegovina sedam, a Paragvaj i Jermenija po šest...

Dosadašnji štoper Crvene zvezde i reprezentativac Srbije Strahinja Eraković pojačaće šampiona Zenit u transferu teškom 7.000.000 evra, a kao velike rivale imaće Sašu Zdjelara i Milana Gajića iz CSKA Moskve. Miroslav Bogosavac nastavlja avanturu u Ahmatu, Mihajlo Banjac je adut Krasnodara kojeg trenira Vladimir Ivić, dok Milan Majstorović brani boje Dinama. Nikola Radmanovac i Ivan Ostojić su defanzivci Baltike, a Ivan Miladinović je štoper Sočija.

SVI ŠAMPIONI RUSIJE

22 - Spartak

13 - CSKA

11 - Dinamo

10 - Zenit

3 - Lokomotiva, Torpedo

2 - Rubin Kazanj

1 - Alanija Vladikavkaz

ZENIT U POHODU NA SPARTAKOV REKORD, CSKA NEMA NOVCA KAO NEKAD, SPARTAK SE ISTROŠIO, ZABRANA LETENJA PROBLEM ZA ROSTOV, IVIĆ KRASNODAROV DEPOZIT ZA USPEH, DZJUBA PRAVI "MAŠINOVOĐA", DINAMO BEZ POJAČANJA

Zenit dominira ruskim fudbalom, nanizao je pet titula prvaka i potreban mu je još pehar da izjednači Spartakov rekord nastao od 1996. do 2001. Idealnog trenera pronašao je u liku Sergeja Semaka, koji je opšteprihvaćen i uvek drži "mirne vode". Bez sumnje, tim iz Sankt Peterburga je prvi favorit za krunu i ove godine, shodno najvećim finansijskim sredstvima zahvaljujući Gaspromu. Zenit je sezonu počeo osvajanjem Superkupa na penale nad CSKA.

Poslednjih godina četa sa stadiona Krestovski imala je najkvalitetniji i najkompletniji igrački kadar, tako da nije bilo potrebno mnogo promena. Tržište Latinske Amerike je trenutno najpristupačnije i napravljena je jedna veća investicija kupovinom 18-godišnjeg Pedra za devet miliona evra od Korintijansa, a značajna akvizicija je i bek Mario Fernandes, dugogodišnji as CSKA. Veliki problem za šampiona mogao bi da predstavlja potencijalni odlazak lidera Malkoma, koji je prošle godine imao neverovatnu sezonu. Brazilac je blizu prelaska u saudijski Al Hilal.

Subota, 14.15: (5,60) Nižnji Novgorod (3,70) Zenit (1,65)

Sa Vladimirom Fedotovim na klupi, CSKA je imao najbolju sezonu u poslednjih nekoliko godina, završivši na 2. mestu. Možda se nije približio Zenitu, ali je pokazao odlične rezultate i može da se nada sličnom kursu ove godine. Ipak, osvojio je trofej pobedivši Krasnodar na penale u Kupu. Pokazalo se da sa pravim vođenjem tim ima mnogo sposobnosti, a pokazao je i veoma dobar učinak u finalu Superkupa, uprkos porazu od Zenita posle jedanaesteraca.

Poslednjih godina u oblasti transfera primetno je da Armejci nemaju novca u izobilju, kao u prošlosti. Kupili su beka Moisesa od Internasionala za 2,3 miliona evra, aktivirajući klauzulu, ali to je sve. Očekuje se da povuku još najviše dva poteza, ali nijedan neće biti kapitalni. Prodao je CSKA krilo Medinu za šest miliona evra najvećem rivalu Spartaku, a četiri igrača je poslao na pozajmice.

Spartak je doneo veliku i neuobičajenu odluku prošle sezone, jer je u teškim vremenima odlučio da podrži trenera Giljerma Abaskala, a ne da ga otpusti, što je uobičajena praksa već nekoliko godina u crveno-belom taboru. Na kraju je završio na 3. mestu, što nikako nije neuspeh.

Iako finansijske mogućnosti nisu iste posle Fedunovog odlaska iz centra pažnje, Spartak je napravio dva veoma dobra poteza prošle nedelje, kupivši Medinu iz CSKA i Tea Bongondu iz Kadiza za ukupno 13 miliona evra. Prikupila je Narodnaja komanda nešto novca od prodaje Kofrijera, Oganesjana - ukupno četiri miliona evra, a da nije izgubila nijednog od svojih ključnih igrača, dok lider Kvinsi Promes ima pravne avanture u Holandiji, i sigurno neće da pobegne iz Moskve.

Dugo je Rostov bio takmac Zenitu u minuloj kampanji, ali su ga povrede i nedostatak rešenja sa klupe ostavili iza i okončao je sezonu na 4. mestu. Valerij Karpin je u završnici ustupio mesto mladim snagama i pokazalo se da postoji bogat, ali još nezreo talenat. Ogroman napredak, međutim, u odnosu na prethodnu sezonu, s tim da Rostovu zabrana letenja otežava život.

Aleksej Jonov se vratio iz Krasndara da pomogne u napadu i popuni prazninu koju je ostavio Dmitrij Poloz, dok je Mohebi iz Santa Klare takođe dobio pomoć u ofanzivi.

Prva polovina protekle sezone je bila katastrofalna za Krasnodar. U drugom je, međutim, sa Vladimirom Ivićem na klupi usledila transformacija, koja je na kraju umalo donela prvi trofej u istoriji pošto je u finalu Kupa izgubio na penale od CSKA. Sve je krenulo bolje, pogotovo u napadu i da Bikovi nisu imali problema sa povredama mogli su bolje. Poslednjih šest meseci su najbolji depozit za uspešniju sezonu.

Značajan gubitak je bek Kristijan Ramirez, koji je prodat za dva miliona evra Ferencvarošu, dok je štoper Litvinov prodat Sočiju za milion. Jedini transfer do početka lige je Ektov, bek iz Orenburga.

Subota, 16.30: (1,80) Lokomotiva (3,60) Rubin (4,60)

Neobjašnjivo katastrofalan niz Lokomotive u prvoj polovini prethodne sezone doneo je drastične mere i dva poteza su sve promenila: angažovanje Mihaila Galaktionova na klupi i dovođenje napadača Artjoma Dzjube. Njih dvojica su reformisali Železničare i zajedno sa Zenitom bili najbolji timovi drugog dela, da bi se na kraju našli tek na 8. mestu. Dakle, Loko sada ima vremena da počne pozitivno i napravi bolju kampanju.

Od igrača koji su otišli, njih osmorica, samo je Fransoa Kamano imao značajnu minutažu u drugoj polovini prošle sezone. S druge strane, angažovan je Samošnjikov iz Rubina kao slobodan igrač, dok je za napadača Sarvelija iz Sočija plaćeno milion evra.

Dinamo je dugo bio sinonim za neuspeh. Posle povratka VTB-a na čelo i mnogo potrošenih miliona, prošla kampanja je takođe bila potpuni fijasko, završivši na niskom mestu 9. mestu. Slaviša Jokanović je završio misiju neposredno pre kraja i Čeh Marcel Lička je prihvatio izazov, ostavljajući svoj Orenburg posle tri godine.

Policajci još nisu napravili nijedan transfer, dok su odlasci bili uglavnom stranih igrača, koji nisu imali želju da se vrate u Moskvu. Sebastijan Šimanski je završio u Fenerbahčeu za skoro 10.000.000 evra, dok je Nikola Moro prešao u Bolonju za 2.500.000. Roster je kvalitetan, ali svakako treba još pojačanja za veće domete.

TEŠKO ĆE U GROZNOM I DALJE DA BUDE LEPO, JAROŠIK SE VRATIO U RUSIJU, VUJAČIČ MEĐU RETKIM NOVAJLIJAMA U RUBINU, SOČI MENJAO TRENERE KO ČARAPE

Ahmat je bio jedno od prijatnih iznenađenja sezone prošle godine. Napravio je impresivan niz 2023. sa Sergejem Tašujevim na klupi i završio na viokom 5. mestu. Naravno, u Groznom sve može da se promeni iz korena, reč stabilnost ne postoji i bilo je mnogo boljih trenera u prošlosti, koji nisu uspeli da imaju kontinuitet. Dakle, Ahmat će biti jedan od znakova pitanja na startu, jer će teško da ponovi prošlu kampanju.

Orenburg je drugo veliko iznenađenje minule godine, udobno je obezbedio opstanak i u jednom trenutku je bio blizu 6. mesta, a na kraju završio na 7. Sada če morati bez Ličke na klupi, a na njegovo mesto pozvan je njegov sunarodnik Jirži Jarošik, koji se posle skoro dve godine vraća na prvi posao u Rusiji, koju dobro poznaje, pošto je tamo proveo mnogo godina kao igrač.

Rubin se posle godinu dana u nižem rangu vratio u Premijer ligu. Morao je da otpusti Leonida Sluckog da bi "progledao", a iskusni Rašid Rahimov ga je vodio mirnijim stazama i pogurao ka vrhu. Igrački kadar je ionako kvalitetan, tako da nema potrebe za panikom i "punim autobusom" novih fudbalera. Potrošio je milion evra za kupovinu štopera Igora Vujačića iz Partizana i 1,2 miliona za napadača Dakua iz Osijeka.

Soči je imao najgoru sezonu otkako je u Premijer ligi i morao je da menja trenere kao čarape, da bi konačno našao onog ko će je bar zadržati u diviziji. Bio je to Dmitri Hohlov, koji je dobio ugovor i za ovu sezonu.

ALARM U SAMARI, URAL SMANJIO BUDŽET, NIŽNJI OPET "U BULI", FAKEL OSLABLJEN, BALTIKA NE ŽELI DA SE RASIPA I UPADNE U "KANAL"

Krila Sovjetov su bila blizu katastrofe, ali su imala kvalitet da se izvuku na kraju, i završe malo iznad opasne zone na 12. mestu. Prethodna sezona je bila alarm za upravu, koja je već duže vreme prodavala najbolje igrače i nije mogla da nađe ravnopravne zamene. Ipak, podržala je trenera Igora Osinkina u teškim trenucima i radiće sa njim u narednoj sezoni, koja se očekuje sa istim problemima. Značajno su Krila uložila u 19-godišnjeg napadača Jegora Karpitskija plativši milion evra Šahtjoru iz Soligorska, ali bar nisu izgubila nijednog od lidera.

U jednom trenutku Ural je imao ozbiljnu seriju bez poraza i Viktor Gončarenko je izgledao spreman da oživi karijeru. Na kraju je logika preovladala i Bumbari su se našli u donjem domu, ali su uspeli da opstanu kao i poslednjih godina. Završio je tim iz Jekaterinburga na 11. mestu i svakog leta mu ostaje nada da će proći bolje. Budžet, međutim, i dalje pada, a sa njim i nivo. U nekom trenutku doći će do katastrofe i iskustvo neće biti dovoljno da se izbegne ispadanje.

Kao i svake godine, i prošle je Nižnji Novgorod bio među glavnim ekipama za ispadanje. Veći deo sezone je potvrdio tu ulogu. Međutim, angažovanje Sergeja Jurana na kormilo dalo je plavo-belima ogroman podsticaj i ostvarili su veliki cilj kroz plej-aut.

Prošle godine je Fakel počeo kao favorit za ispadanje, ali je na kraju bio jedno od prijatnih iznenađenja. Prisustvo Vadima Jevsejeva na klupi dalo mu je iskru koja je nedostajala, da osigura opstanak. I ove godine će se boriti za spas, jer nije uspeo da obnovi ugovor sa prvim strelcem ekipe Georgijem Gongadzeom koji je pušten na slobodu.

Od Svetskog prvenstva kada je izgrađen stadion Baltike, tim iz Kalinjingrada je uložio velike napore da ponovo bude u najjačem rangu. Imala je Baltika poverenje u trenera Sergeja Ignaševiča i bila je nagrađena. Glavni cilj je opstanak, ali igrački kadar nije toliko kvalitetan da bi to mogao sa lakoćom da uradi. Moraće da potroši više novca da se ne bi odmah vratio u drugu ligu. Baltika ne želi da se previše "otvara", jer se pokazalo u prošlosti da je to mač sa dve oštrice za mnoge timove, koji su na kraju ne samo ispali, promenivši polovinu spiska, već nikada nisu uspeli da se oporave od finansijske štete koju su pretrpeli.

RUSIJA 1 - 1. KOLO

Petak

18.00: (2,30) Dinamo (3,45) Krasnodar (3,05)

Subota

12.00: (3,80) Ural (3,35) CSKA (2,05)

14.15: (5,60) Nižnji Novgorod (3,70) Zenit (1,65)

16.30: (1,80) Lokomotiva (3,60) Rubin (4,60

19.00: (2,25) Ahmat (3,40) Krila Sovjetov (3,20)

Nedelja

16.30: (1,55) Spartak (4,10) Orenburg (6,00)

19.00: (1,70) Rostov (3,60) Fakel (5,30)

19.00: (1,80) Soči (3,60) Baltika (4,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rusija 1ZenitZenit Sankt PeterburgCSKACSKA MoskvaSpartak MoskvaDinamo MoskvaLokomotiva MoskvaKrasnodarRostovSočiFakel VoronežOrenburgKrila SovjetovAhmatRubin KazanjNižnji NovgorodUralVladimir IvićStrahinja ErakovićMilan GajićSaša ZdjelarIvan MiladinovićMiroslav BogosavacMilan MajstorovićMihajlo Banjac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara