Presudni trenutak (Foto: Reuters)
Presudni trenutak (Foto: Reuters)

Rusko samoubistvo u Splitu, Hrvatska direktno ide na Mundijal (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.11.21. | 16:51

Vatreni slavili autogolom Kudrijašova desetak minuta pre kraja

Provlačila se tokom većeg dela Mundijala u Rusiji, ovog leta takođe u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, večeras je još jednom. I to ne može biti slučajnost, već nova, ko zna koja po redu potvrda pobedničkog mentaliteta reprezentacije Hrvatske. Dugo već ne liči na sebe, izjedaju je svakakvi problemi unutar i oko tima, ali ona uporno, gotovo uvek izlazi kao pobednik. Tako i ovog puta. Tokom praktično čitavih kvalifikacija je gledala u leđa Rusiji, ali je u odlučujućem meču slavila autogolom defanzivca Baćuški Fedora Kudrijašova desetak minuta pre kraja meča, preskočila Baćuške na tabeli i direktno otišla u Katar - 1:0 (0:0).

Igrali su se Vatreni sa sudbinom, rešili da meč poslednjeg kola igraju na "ukletom" Poljudu, jedinom mestu na kojem imaju negativan učinak (tri pobede, sedam remija i pet poraza), nije im na ruku išao ni splitski pljusak, ali je četa Zlatka Dalića teškom mukom skinula kletvu i rezervisala kartu za svoje šesto mundijalsko učešće od osamostaljenja.

Izabrane vesti

Računica je bila jasna. Hrvati su imali dva boda manje i jedino ih je pobeda vodila direktno u Katar, dok je Rusija mogla da kalkuliše i odigra na remi. Tako su i pristupili utakmici, da po svaku cenu odbrane svoj gol. U prilog tome podatak da su prvi udarac ka Grbićevom golu uputili tek u 73. minutu.

Međutim, pokušali su izabranici Valerija Karpina visokom postavkom na startu utakmice da na prepad uhvate domaće fudbalere, ali čim su Kockasti prvi put probili presing Baćuški, a igrao se tada deveti minut, usledila je opsada Safonovog gola. Ipak, jaka kiša u kombinaciji sa gustom odbranom gostiju nije dozvoljavala Hrvatima da se razigraju i kratkim kombinacijama dolaze do lakih izglednih prilika, pa su se fokusirali na igru po boku.

Blistao je u takvim okolnostima desni bek Vatrenih Josip Juranović, perfektnim centaršutevima stvorio je stopostotne prilike Andreju Kramariću u prvom poluvremenu, na startu drugog i rezervistima Mariju Pašaliću i Brunu Petkoviću , ali su sva trojica gađali pravo u Safonova. Pokušavali su i sa distance, pre svih Marcelo Brozović - jedan udarac prošao centimetrima pored stative, drugi sjajno zaustavio ruski golman - pratili su ga Ivan Perišić i Kramarić. Nije vredelo. Vreme je prolazilo, kiša sve jače padala, i sve je više delovalo kao da će Hrvati kroz baraž morati da traže put do Katara.

A onda se sreća osmehnula viceprvaku sveta. Vala ju je i zaslužio. Borna Sosa je centrirao, lopta pala na peterac i nezgodno odskočila do Fedora Kudrijašova, koji je nespretnom intervencijom poslao u svoju mrežu. Kada čitav meč provedeš u svom šesnaestercu, drugačiji ishod ne možeš ni da očekuješ.

Igrao se tada 81. minut. Rusi su do kraja pokušali da igraju fudbal, ali na potopljenom Poljudu za tako nešto potrebno je malo više umeća. Oni ga pak u prethodnih 80 minuta nisu pokazali. Za popravljanje utiska bilo je kasno.

Da stvar bude gora po Karpina, u baraž će morati bez Fedora Smolova i Aleksandra Golovina. Obojica su "požuteli" i zaradili suspenziju za narednu utakmicu. Imali su sve, a ostali bez ičega i uvalili se u velike probleme. Sa ovakvim pristupom teško će se iz njih izvući i u doigravanju. U Splitu su bili blizu, baš blizu...

Na kraju je ipak pobedio - fudbal.

GRUPA H

Nedelja

Hrvatska - Rusija 1:0 (0:0)

/Kudrijašov 81ag/

Malta - Slovačka 0:6 (0:3)

/Rusnak 6, 16, Duda 8, 69, 80, De Marko 72/

Slovenija - Kipar 2:1 (0:0)

/Zajc 48, Gnezda Čerin 84 - Kaklis 89/



tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskefudbalska reprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara