Sa ulica Lajpciga: Šta će nam krila kada igra Zvezda?

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.10.23. | 13:54

Jedan Nemac došao do biznis ideje godine. Ovacije za nespretnog konobara i Zvezdinu decu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Lajpciga)

Do utakmice manje od devet sati, a lajpciški trg Marktplac sve crveniji. Da bodri Crvenu zvezdu u Saksoniju je stiglo preko 2.000 navijača i za 17.00 zakazalo skup par stotina metara niže, u samom centru grada, na Vagner placu, a nešto kasnije i korteo ka Red Bul areni.

Izabrane vesti

A kako najbolje ubiti vreme do utakmice nego turama "oznojenog" nemačkog piva što kao rukom odnosi nervozu i istovremeno budi euforiju. I oni što strepe od ubedljivog poraza, već posle drugog "Entschuldigung" konobaru počinju da veruju u prvi trijumf u grupnoj fazi Lige šampiona.

Sve je lakše kako je sinoćni kijamet ustupi mesto suncu. Dižu se crveno-beli šalovi ispred Stare gradske većnice, jedne od najlepših građevina Lajpciga. Ko nema šal, lako ga nađe, jer od jutros Marktplacom patrolira ulični prodavac. Nemac, ali očigledno dobro upućen u Zvezdinu praksu na gostovanjima.

"Biznis ideja godine", kometariše vesela družina iz Kragujevca dok kupuje šalove, pa pozira ispred većnice.

Prodavac se očigledno pametno pripremio za dolazak šampiona Srbije. "Poneo sam 150 šalova i nadam se da ću ih sve prodati. Zasad sam ih prodao pedesetak", priča spontani biznis mag iz Lajpciga.

Šalove prodaje za 10 evra, dakle 500 je već u džepu. Ako mu zacrtani plan prođe do kraja, biće u novčaniku 1.500 evra minus troškovi izrade. Malo li je za desetak sati stajanja na trgu i prijatnog ćaskanja sa ljudima?

Još ni traga, ni glasa od najavljenih policijskih helikoptera, konjice, ali još nema ni većeg grupnog okupljanja. Osim u kafiću naspram većnice. Pun je Delija. Dok se ispija točeni paulaner i saksonski vernesgruner, žitelji Lajpciga u prolazu upućuju zbunjene poglede. A onda potpuni šok dve starije gospođe - konobaru ispada ajncer, krigle se lome, a Zvezdaši padaju u trans i časte nesrećnog momka ovacijama. Euforija ne prestaje, ali se melodija menja jer nailaze zvezdina deca, a danas prvotimci Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković.

"Daj gol, daj gol...", ori se Marktplatzom. Navijači ustaju, grle golobrade mladiće, priželjkuju nastavak golgeterske serije raspucanog Mijatovića.

Nastavlja se ćakulanje o Zvezdinim šansama na Red Bul areni.

"Da ne mislim pozitivno, ne bih ni došao", čuo se odlučan uzvik Milenka Marjanovića, počasnog predsednika FK Radniči iz Kragujevca, ali vernog pratioca Zvezde.

Kaže, prvi večiti derbi je gledao 1958. godine. Sa 82 godine biće možda i najstariji Zvezdin navijač na stadionu.

Razgovor sa Milenkom prekida sve glasnija pesma Delija. Ori se "Zvezda je život, sve drugo su sitnice...", zagrevaju se glasne žice za Red Bul Arenu. Red Bul niko ne pije. Navijači kažu "Šta će nam krila kad igra Zvezda."



tagovi

RB LajpcigRed Bul LajpcigFK Crvena zvezdaAleksandar KataiKosta NedeljkovićJovan Mijatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara