Slavlje fudbalera Izraela (Reuters)
Slavlje fudbalera Izraela (Reuters)

Šahtjorovo brzonogo krilo utišalo Tiranu sa dva gola: Preokret Izraela protiv Albanije (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.06.22. | 23:04

Armando Broja doneo prednost domaćinu posle sumnjivo dosuđenog penala, ali Manor Solomon razbio rivala sredinom drugog poluvremena

Kvalitetom, ni Albanija, ni Izrael ne zaslužuju da zaigraju u A Ligi nacija, ali po svoj prilici tako nešto bi vrlo lako moglo da se desi. U ovoj trenutku najbliži takvom scenariju su upravo Izraelci koji su večerašnjim preokretom i trijumfom u sred Tirane - 1:2, iskočili na čelo grupe tri, jedine tročlane u pomenutom takmičenju. Tu je još i Island koji je poslednjih dana i sa Albanijom i sa Izraelom igrao nerešeno.

Napunili su domaći navijači stadion Er Albanija, buknula je prestonica od oduševljenja kada u finišu prvog dela sudija Tijago Martinš iz Portugalije svirnuo najblaže rečeno diskutabilan penal za domaću selekciju. Počev od toga što je bek Albanije Ivan Baliju rukom prihvatio loptu pre nego što je oboren, a zatim je i pitanje da li je Mahmud Žaber zaista faulirao igrača Rajo Valjekana. Bilo kako bilo, Armando Broja nije propustio priliku da iz penala razgali publiku na krcatom stadionu.

Izabrane vesti

Kada se sve sabere i oduzme, crveno-crni i plavo-beli priredili su 90 minuta borbe u čistom egalu, kako statistički, tako i po pitanju opšteg utiska. I u takvim okolnostima presudila je bolja koncentracija Izraelaca u ključnim momentima.

Igrao se 57. minutu, kada je jedan pas bio dovoljan da se probuši sredina terena Albanije, a hitronogom Manoru Solomonu ostavljena mogućnost da igra jedan na jedan sa poslednjim igračem odbrane. Levokrilni fudbaler Šahtjora je sjajno izbacio iz ravnoteže i prevario čuvara, pre nego što je matirao nemoćnog Etrita Berišu. Ali nije Solomon tu stao već se petnaestak minuta kasnije našao u pravo vreme na pravom mestu. Odbrana domaćina bila je zatečena i delovala haotično nakon odbrane Beriše, a Solomon sa ivice peterca to kaznio.

Nisu izabranici Edoarda Reje imali snage da u završnih dvadesetak minuta išta promene, pa su tako poraženi četvrti put u poslednjih sedam mečeva, nastavivši niz koji je sada porastao na četiri utakmice bez trijumfa. Za to vreme Izraelci su prekinuli mini seriju od tri meča bez trijumfa, a 22-godišnji Solomon pokazao da je daleko najvrednije što ova reprezentacija poseduje.


LIGA NACIJA – DIVIZIJA B – 3. KOLO

Četvrtak

GRUPA 4

Švedska - Srbija 0:1 (0:1)

/Jović 45+3/

Norveška - Slovenija 0:0

Petak

GRUPA 2

Albanija - Izrael 1:2 (1:0)

/Broja 45+2 - Solomon 57, 73/

Subota

GRUPA 1

15.00: (1,28) Ukrajina (5,50) Jermenija (11,0)

18.00: (2,65) Republika Irska (2,95) Škotska (2,95)

GRUPA 3

20.45: (2,30) Rumunija (3,10) Finska (3,35)

20.45: (2,90) Crna Gora (3,00) Bosna i Hercegovina (2,65)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Šahtjor DonjeckIzraelreprezentacija IzraelaAlbanijafudbalska reprezentacija Albanijereprezentacija AlbanijeManor Solomon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara