Saka prvi stigao do dabl-dabla, Artetin streljački vod sravnio Palas sa zemljom i otišao na plus osam (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.03.23. | 16:59

I nastavio da krupnim koracima korača ka tituli

Manji jeste, ali se nije Kristal Palas tako ponašao poslednjih godina kada bi dolazio na Emirate. Svaki put kada bi svratili u komšiluk, odneli bi Orlovi bodove sa sobom, tri puta po jedan, jednom i sva tri, ali su u poslednjem meču "okrnjenog" 27. kola platili za svu patnju koju su u prethodnom periodu naneli navijačima Arsenala. Ekipa Mikela Artete sravnila je gradskog rivala sa zemljom, dosolila mu rane i nastavila da krupnim koracima koračaju ka titulu – 4:1 (2:0). Uz meč više, Tobdžije sada imaju i osam bodova prednosti u odnosu na branioca titule Mančester siti i nema naznaka da bi u skorijem periodu mogli da uspore.

Konačan ishod utakmice, a samim tim i prekid posta u okršajima sa gradskim rivalom pred svojim navijačima, rezultat su brojnih faktora. Jedan od njih je taj što Palas trenutno nije stabilan kao prethodnih godina (današnja utakmica trinaesta mu je uzastopna bez pobede), pride je na Emirate stigao bez trenera (dva dana pred meč otpustio Patika Vijeru), i to na noge Arsenalu koji je sušta suprotnost onom od pre dve, tri, četiri sezone.

Izabrane vesti

Ovaj sadašnji je poput streljačkog voda. Sredinom meseca dao je četiri gola Aston Vili, koliko i Evertonu prvog dana marta, pa i Palasu danas, a između je protiv Bornmuta i Fulama tek nešto "nežniji", spakovavši im po tri lopte u mrežu.

Na slatkim mukama je Arteta. Vratio se Gabrijel Žezus nedavno na teren posle višemesečne pauze, ali će teško do startne postave, jer napadački trio koji je španski stručnjak oformio zimus kao da godinama igra zajedno. Gabrijel Martineli pronašao je formu iz jesenjeg dela sezone (današnji gol bio mu je šesti na poslednjih šest prvenstvenih utakmica), a Leandro Trosar sa svojim karakteristikama idealno "legao" napadačkoj liniji kojom komanduje Bukajo Saka. Sa dva gola i pride asistencijom u pobedi nad Palasom mladi Englez postao je prvi igrač u Premijer ligi ove godine koji je stigao do "dabl-dabl" učinka i ujedno prvi Arsenalov igrač sa dvocifrenim brojem golova (12) i asistencija (10) još od Aleksisa Sančeza i sezone 2016/17.

Pred istek pola sata igre pokazao je Martineliju put do 13. premijerligaškog pogotka u aktuelnoj sezoni (pogodak Brazilca pogledajte OVDE), u smiraj prvog poluvremena posle kratke kombinacije sa Benom Vajtom duplirao prednost domaćina (Sakin prvi gol pogledajte OVDE), a petnaestak minuta pre kraja utakmice bez oklevanja opalio po lopti koju mu je vratio Kiran Tirni, stavio tačku na meč (Sakin drugi gol pogledajte OVDE) i prišao na gol od Martinelija, trenutno najboljeg strelca Arsenala u Premijer ligi.

Kada je na startu drugog dela Palas pokazao naznake da bi mogao da se vrati u meč, Granit Džaka je iskočio iz drugog plana i vratio ga na zemlju, krunisavši golom, uz dosta sreće, prelepu timsku akciju domaćina. Ipak, nešto bolju igru u nastavku ekipa Patrika Mekartija uspela je da nedugo zatim materijalizuje preko Džefrija Šlupa. I mada je pogodak krilnog fudbalera Palasa izgledao kao počasni, malo je falilo da koji minut kasnije Palas ozbiljno zakuva utakmicu. Šlup je oduzeo loptu pred protivničkim šesnaestercem i poslao je Vilfridu Zahi, ali je brzonogo krilo iz Obale Slonovače promašilo čitav gol iz izgledne situacije. Praktično u prvom pravom sledećem napadu Tobdžija usledila je kazna i Saka je stavio tačku na meč.

PREMIJER LIGA - 28. KOLO

Petak

Notingem Forest - Njukasl 1:2 (1:1)

/Denis 26 - Isak 45+2, 90+3pen/

Subota

Aston Vila - Bornmut 3:0 (1:0)

/Luiz 7, Ramzi 80, Bunedia 89/

Brentford - Lester 1:1 (1:0)

/Jensen 32 - Barns 52/

Sautempton - Totenhem 3:3 (0:1)

/Adams 46, Volkot 77, Vord Prauz 90pen - Poro 45, Kejn 65, Perišić 74/

Vulverhempton - Lids 2:4 (0:1)

/Oto 65, Kunja 73 - Harison 6, Asjling 49, Kristensen 62, Rodrigo 90/

Čelsi - Everton 2:2 (0:0)

/Feliks 52, Haverc 76pen - Dukure 69, Sims 89/

Nedelja

Arsenal - Kristal Palas 4:1 (2:0)

/Martineli 28, Saka 43, 74, Džaka 55 - Šlup 63/



tagovi

Premijer ligaKristal PalasArsenalBukajo SakaGabrijel Martineli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara