©Shutterstock; ©Reuters
©Shutterstock; ©Reuters

Šalkeov spasilac: Ralf Rangnik

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.03.21. | 18:37

Klub iz Gelsenkirhena je pao na niske grane, potpuni remont će prema poslednjim informacijama biti poveren proverenom stručnjaku

Šalke je na pragu ispadanja iz Bundeslige, klub je ostao bez prvog finansijera Klemensa Tenisa, četiri puta je menjao trenera, a oko vrata mu visi dug od 200.000.000 evra. Nazire se svetlo na kraju mračnog tunela, a na izlazu stoji Ralf Rangnik.

Najpre je Bild preneo da se vode pregovori sa nemačkim stručnjakom, koji je u dva navrata i radio kao prvi trener kluba sa Veltis arene (2004/05 i 2011), ali ovoga puta sa nešto drugačijom ulogom na umu - plan je da Rangnik preuzme funckiju sportskog direktora. Ugledni nemački list javlja da grupa uticajnih ljudi iz sveta politike i biznisa, zaključno sa budućim kandidatima odbora kluba, planira da postavi 62-godišnjeg stručnjaka na pomenutu poziciju, kao i da je preliminarni dogovor već postignut. Očekuje se da čovek koji nosi velike zasluge za nagli uspon RB Lajpciga dobije petogodišnji ugovor u Gelsenkirhenu.

Izabrane vesti

Rangnik je nedavno izjavio da želi da radi u klubu sa velikom tradicijom, a kako stoje stvari to će biti Šalke.

"Želeo bih da se prihvatim još jednog lepog posla, sa klubom koji nosi veliku tradiciju. ali ne nužno u trećem ili četvrtom rangu. Primenio bih najmoderniju tehnologiju koju smo napravili u RB Lajpcigu u klubu sa tradicijom".

Iskusni stručnjak projekat u Gelsenkirhenu vidi kao poslednji veliki u svojoj karijeri. Plan je da se posle sve izvesnijeg ispadanja klub ekspresno vrati u Bundesligu, ali sa najmlađim timom u istoriji. Ambicija je da se potom umeša u borbu za evroscenu i po uzoru na Lajpcig za kratko vreme pomrse računi najboljim timovima Nemačke.


Dolazak Rangnika bi sasvim sigurno dao novu nadu navijačima, ali bi privukao i brojne sponzore koji bi mogli da popune rupu nastalu odlaskom Tenisa.

Nedavno je obelodanjeno i da će klupu nemačke reprezentacije po okončanju Evropskog prvenstva ovog leta posle 15 godina napustiti Joakim Lev. Odmah je Rangnik postao jedan od kandidata za klupu Pancera, čak je i sam priznao da je sve moguće.

"Za mene je tajming najbitniji, trenutno sam slobodan", izjavio je nedavno nemački stručnjak, ali izgleda da će ipak neko drugi preuzeti selektorsku funckiju, jer je Rangnik na pragu povratka među Rudare.

Teško da je uprava Šalkea mogla da pronađe bolje rešenje. Ralf Rangnik je jedan od najzaslužniji za uspon Hofenhajma do Bundeslige. U drugoj epizodi u Gelsenkirhenu osvojio je Kup Nemačke i igrao polufinale Lige šampiona. Vrbovao ga je potom Red Bul, za svoj fudbalski projekat u Lajpcigu i Salcburgu, gde je radio kao direktor fudbala. Bio je ključni čovek u nesvakidašnjem rastu Red Bulove fudbalske imperije. Akcenat je stavio na angažovanje mladih i nedovoljno dokazanih igrača, razvio je skauting mrežu svetskih razmera, dok se na terenu insistirovalo na napadačkoj igri. Red Bulovi klubovi su od njegovog dolaska doživeli neverovatna porast na tržištu, pa su od ukupnih 120.000.000 došli do 1.200.000.000 evra vrednosti.

Od kako je napustio Lajpcig minule godine, bio je povezivan sa ulogom sportskog direktora u Milanu, ali su Rosoneri na kraju poverenje ukazali Stefanu Pioliju. Stidljivo se šuškalo da ga prati i Roma, ali naoružao se strpljenjem i čekao na pravu priliku za finalni projekat u karijeri.



tagovi

Ralf Rangnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara