Reuters
Reuters

Šamar Al Hilalu i petrodolarima na startu Lige šampiona: Navbahor sa Srbima otkinuo bod Nejmaru i Mitroviću

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.09.23. | 22:18

Uzbekistanski vicešampion hrabro odigrao i umalo trijumfovao protiv prebogatog saudijskog tima, odlična partija Filipa Ivanovića, Luke Čermelja i Crnogorca Miloša Milovića

Očekivao je čitav fudbalski svet da će jedan od platežno najmoćnijih svetskih klubova protutnjati kroz grupnu fazu Azijske Lige šampiona, ali ga je već u prvom kolu demantovao potpuni autsajder Navbahor. Malo poznat tim van azijskih krugova bacio je Al Hilal na konopce, vodio do desetog minuta nadoknade, a onda je štoper Ali Al Bulajhi spasao Plavi talas totalne blamaže; 1:1 (0:0)

Važan doprinos remiju Navbahora dala su dvojica srpskih defanzivaca Filip Ivanović i rezervista Luka Čermelj, kao i crnogorski internacionalac Miloš Milović. Ivanović je član tima od jula kada je pristigao iz kragujevačkog Radničkog, dok je Čermelj bivši igrač Inđije i nastupa u Uzbekistanu već dve i po godine.

Izabrane vesti

Pravila u Azijskoj Ligi šampiona dozvoljavaju najviše pet stranih igrača u ekipi, a stari vuk na klupi Al Hilala Žorž Žesus odlučio se za Mitrovića, Nejmara, Malkoma, Majkla i Rubena Neveša, ostavivši Sergeja Milinković Savića da sačeka neku drugu priliku da debituje u elitnom takmičenju, baš kao i Kalidua Kulibalija i Bona. Poslao je portugalski stručnjak tešku artiljeriju na teren Princ Fajsal Bin Fahd stadiona u Rijadu, a po njihovoj prikazanoj igri ništa nije ukazivalo na to da se radi o igračima svetske klase. Potpuna indisponiranost najboljih igrača i nemogućnost da ozbiljnije ugroze gol protivnika čija je tržišna vrednost čak 18 puta manja, navodili su prosečnog ljubitelja fudbala na razmišljenje zašto su ti igrači toliko plaćeni?

Hladan tuš za bogati saudijski klub stigao je početkom drugog poluvremena, kada je domaći igrač Abrorbek Ismoilov izvozao defanzica Al Hilala i uposlio Tomu Tabatadzea. Gruzin je u maniru vrhunskog strelca matirao Mohameda Al Ovaisa, heroja pobede Saudijske Arabije nad Argentinom na Mundijalu u Kataru (Gol pogledajte OVDE). Napadao je Al Hilal još dugo prilično jalovo, a da nije bilo ogromne nadoknade od 14 minuta ne bi ni izbegao poraz. Gol za 1:1 pogledajte OVDE.

Nije Al Hilal jedini saudijski klub koji na krilima novopridošlih svetskih zvezda želi napad na kontinentalnu krunu. Al Itihad startovao je takmičenje uverljivom pobedom nad uzbekistanskim AGMK-om 3:0. Zvanično najbolji fudbaler sveta za 2022. godinu Karim Benzema nije se našao u timu popularnih Tigrova, jer trener Nuno Espirito Santo nije želeo da rizikuje potencijalno pogoršanje povrede bivšeg igrača Olimpik Liona i Real Madrida.

Daleko od toga da velikan iz Džede nije mogao bez Benzeme protiv nejakog rivala. Proradio je iskusni brazilski golgeter Romarinjo. Već devet sezona 33-godišnjak nastupa na Bliskom istoku, a ovo mu je peta u Al Itihadu. Trik u nogama pokazivao je u više navrata tokom utakmice, razigravao je saigrače i unosio konstantnu nervozu u odbranu AGMK-a, a s dva gola u 15. i 42. minutu stavio je potpis na prvi trijumf svog tima ove sezone na međunarodnoj sceni. Prethodne je goste iz Uzbekistana načeo Harun Kamara, reprezentativac Saudijske Arabije poreklom iz Gvineje, pogotkom za vođstvo u 11. minutu.

Al Itihad je Ligu šampiona osvojio dva puta, ali poslednju još 2005, pa je jedno od glavnih nastojanja kluba da u narednim godinama prekine 19-godišnji post.

Gol za 1:0 pogledajte OVDE

Gol za 2:0 pogledajte OVDE

Gol za 3:0 pogledajte OVDE

AFC LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Ponedeljak

GRUPA B

Al Fajsali - Nasaf 0:1 (0:0)

/Abdurahmatov 90+7/

Al Sad - Šardža 0:0

GRUPA C

Al Itihad - AGMK 3:0 (3:0)

/Kamara 11, Romarinjo 15, 42/

Al Kuva - Sepahan 2:2 (1:1)

/Žasim 26, 88 - Danesgar 30, Gorbani 67/

GRUPA D

Mumbaj Siti - Nasadži 0:2 (0:0)

/Hoseini 34, Azadi 62/

Al Hilal - Navbahor 1:1(0:0)

/Al Bulajhi 90+10 - Tabatadze 52/

Utorak

GRUPA A

16.00: Pahtakor - Al Ain

18.00: (3,80) Ahal (3,35) Al Fejha (2,05)

GRUPA E

18.00: (6,25) Istiklol (4,10) Al Duhail (1,55)

20.00: (5,80) Persepolis (3,90) Al Nasr (1,60)

GRUPA G

12.00: Jokohama - Inčeon

14.00: Kaja - Šandong

GRUPA I

12.00: Ulsan - Patum Junajted

14.00: Džohor DT - Kavasaki Frontejl

Sreda

GRUPA F

12.00: Čonbuk - Kiči

14.00: Lajon Siti - Bangkok Junajted

GRUPA H

12.00: Buriram Junajted - Dženđang

12.00: Melburn Siti - Ventforet Kofu

GRUPA J

14.00: Vuhan Tri Tauns - Urava

14.00: Hanoj - Pohang

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Al HilalAl ItihadSaudijska ArabijaAzijska liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara